Uznávaný anestéziológ doc. Török opísal skúsenosti s liečením koronavírusu ivermektínom: Ohúri vás, čo liek dokázal za týždeň

05.03.2021 | 11:40
  10
Podanie lieku spolu s vitamínmi C, D, E, ďalej zinkom, selénom a antibiotikami spôsobuje radikálne zlepšenie zdravotného stavu.

Uznávaný anestéziológ, docent Pavol Török (71), sa na margo tohto lieku vyjadruje pozitívne, pričom ho už bežne podávajú pacientom v košickom kardiocentre. Ich počet vrátane infikovaného personálu už prevýšil 50-ku a prvé výsledky relatívne rýchleho uzdravenia sú veľmi povzbudzujúce. Samotní lekári však upozorňujú, že zatiaľ neexistujú klinické dôkazy o jeho účinnosti. Vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) majú covidovú jisku, oddelenie a kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny, kde liečia aj ventilovaných pacientov, teda ťažké stavy.

„Všetci pacienti, aj v ťažkom stave na ventilátoroch, dostávajú ivermektín od doby, keď je legálne povolený. Predtým si tento liek jednotlivci doniesli z Rakúska a pokiaľ si to pacient žiadal, podali sme mu ho na jeho vlastnú zodpovednosť. Úplne prvé skúsenosti máme s vlastnými lekármi, ktorí sa infikovali a boli v relatívne nie ťažkom štádiu. Po prvých troch dávkach za 5 - 6 dní boli bezinfekční a na siedmy deň nastúpili do roboty s negatívnym PCR testom,“ uviedol pre Nový Čas docent Pavol Török (71).

Nie je to všeliek

Podľa neho u pacientov nastal veľmi rýchly útlm reprodukcie vírusu a ani u jedného z nich to neprešlo do ťažšieho štádia ochorenia. „Ivermektín však nie je všeliekom, hoci u zhruba 90 percent pacientov funguje celkom dobre. U tých, čo majú aj iné závažné ochorenie, však nedokáže vždy včas potlačiť infekciu. Podanie spolu s vitamínmi C, D, E, ďalej zinkom, selénom a antibiotikami však spôsobuje radikálne zlepšenie, ktoré je u ľahších a stredných stavov ochorenia pacientov aj vidieť,“ pokračuje s tým, že doteraz sa to u nich týka už vyše 50 pacientov, pričom nespozorovali vážnejšie vedľajšie príznaky. „Akurát prvý deň po požití nastali mierne hnačky, čo však mohli spôsobiť aj uhynuté parazity, ktoré podráždili črevá,“ podot­kol lekár.

Poznáme ho 40 rokov

Samotný ivermektín pritom podľa Töröka vynašli už pred 40 rokmi, ale výskumy vírusových ochorení pokračovali ďalej. „Dnes existuje okolo 37 štúdií, z ktorých je už asi polovica ukončených. Publikuje to skupina okolo svetoznámych amerických profesorov Koryho a Marika. Výsledky nasvedčujú, že ivermektín výrazne pomáha prekonať infekciu COVID-19 nielen v ľahkých štádiách. Nemôžem to však pripísať výhradne ivermektínu, to by som bol ťažký frajer,“ vraví skúsený odborník.

Dodáva, že lieku majú na oddelení dostatok. Prízvukuje však jednu vec. „Treba sa primerane testovať a aj očkovať, a takto predchádzať vážnym následkom,“ dodáva. Preferuje, aby spomínaný liek predpisovali a aj dávkovali už všeobecní lekári a aby bolo pre nich vydané odporúčanie liečby COVID-19 pre ambulantnú sféru, pretože pacienti s ľahšími stavmi sa môžu liečiť aj doma a odbremenia tak tlak na nemocnice, lôžka a už aj tak vyčerpaných zdravotníkov.

Ivermektín

Ministerstvo zdravotníctva schválilo používanie liečiva ivermektín na boj proti novému koronavírusu koncom januára. Na terapeutické využitie sa nateraz môže na Slovensku používať pol roka. Ide o antiparazitikum, ktoré má podľa rezortu aj veľmi silné antivírusové a protizápalové vlastnosti pri ochorení COVID-19.

Manželia Anton a Marta nedajú na ivermektín dopustiť: COVID sme premohli v hodine dvanástej

Vravia, že im pomohol. Sylvia (42) je matkou štyroch detí a už niekoľko mesiacov sa s rodinou jej sestry a rodičmi pohybujú iba v troch bublinách.

Napriek dodržiavaniu epidemiologických opatrení sa však koronavírusom nakazil jej otec Anton (70) aj mama Marta (69). Dôchodca sa podľa slov dcéry nakazil na neznámom mieste, chodil však len do obchodu a lekárne. Keďže má vážne zdravotné problémy a podľa slov jeho ošetrujúceho lekára by boj so zákerným vírusom pravdepodobne prehral, rodina stavila na liečbu ivermektínom.

Sylvia (42) sa snažila vyhýbať miestam, kde je zvýšený výskyt ľudí. „Žiaľ, koronavírusu sme sa aj tak nevyhli,“ konštatuje. Ako prvý sa nakazil jej otec Anton (70), bývalý ekonóm, ktorý má viacero diagnóz a po operácii srdcových chlopní navštevuje kardiológa. Lekár dôchodcu varoval, že ak sa nakazí koronavírusom, mohla by to byť jeho posledná choroba. Sylvia bola presvedčená, že keby sa otec dostal do nemocnice, neprežil by. „Akonáhle zistil, že je pozitívny, stav sa mu zhoršoval doslova z hodiny na hodinu, pričom pozitívna na koronavírus bola aj mama,“ spomína.

Rodina okamžite kontaktovala obvodného lekára, ktorý otcovi naordinoval štandardnú liečbu na znižovanie teploty a bolesti. Príznaky ako teplota, kašeľ a bolesti svalov sa však zintenzívňovali. „Cítil som sa zle, dostal som horúčky, zimnice a boleli ma svaly a kĺby. S lekárom som zdravotný stav konzultoval telefonicky, ale okrem bežných vitamínov a výživových doplnkov som nedostal odporúčanie liečiť sa konkrétnym liekom. Mám svoj vek a bál som sa, že to s mojimi ťažkými diagnózami bude pre mňa znamenať koniec. Od dcéry som sa dozvedel o ivermektíne,“ hovorí Anton.

„Mali sme už dopredu naštudované informácie o ivermektíne a protokole, akým treba postupovať v prípade nákazy, a tak sme začali okamžite hľadať cestu k tomuto lieku. Zháňali sme ho všetkými možnými zdrojmi cez známeho,“ spomína Sylvia. Otcovi nasadili dve dávky a spolu so sestrou i manželom sami užili liek preventívne. „Zlepšenie prišlo prakticky okamžite na druhý deň. Ustúpili bolesti, horúčky, malátnosť. Som presvedčená, že sa tak stalo vďaka ivermektínu, aj keď rodičia užívali aj vitamíny a výživové doplnky,“ dodáva.

Primár: Treba ho aj pre nakazených doma

Ivermektín si pochvaľuje aj Peter Szeghy, primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Kysuckej nemocnice s poliklinikou v Čadci. „Mali sme koncom decembra v nemocnici pacienta, ktorý ležal napojený na umelú pľúcnu ventiláciu osem týždňov. Nachádzal sa už v stave, keď sme mali vážne obavy, či sa vôbec podarí zachrániť mu život.

Po podaní ivermektínu bol výsledok výborný a dva dni po podaní sme ho mohli začať odpájať z umelej pľúcnej ventilácie,“ spomína. Vraví, že väčšinou vynikajúco zabral u pacientov vo veku od 50 do 60 rokov. „Myslím, že sa podarí zvrátiť tragédiu straty toľkých ľudských životov vtedy, keď ivermektín dostanú ľudia už s ľahšími príznakmi, takí, ktorí sa liečia doma,“ dodáva.

Zdroj: cas.sk (1), (2)

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti