Ivermektín dokázal u pacientov s ochorením Covid-19 zázraky. Dĺžku choroby rapídne skrátil, píše sa v novej štúdii izraelských vedcov

15.02.2021 | 17:49
  28
Vedci z Tel Hashomoru prichádzajú s novou štúdiou, ktorá dodáva svetu nádej na zastavenie šírenia vírusu. Ivermektín je antiparazitikum, ktoré má aj veľmi silné antivírusové a protizápalové vlastnosti pri COVID-19.

Vďaka skrátenému procesu schvaľovania a jeho výhradnému použitiu na lekársky predpis je antiparazitikum bežne využívané v krajinách tretieho sveta dostupné aj na Slovensku. Ešte lepšiu správu o jeho účinku priniesla nová izraelská štúdia. Tá potvrdzuje, že liečivo môže spôsobiť u ľudí infikovaných koronavírusom doslova zvrat.

Medzizastávka k zdraviu

Ivermektín je antiparazitikum, ktoré má aj veľmi silné antivírusové a protizápalové vlastnosti pri COVID-19. Ako informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, toto tvrdenie podporuje narastajúci počet štúdií, ktoré poukazujú na jeho účinnosť nielen v rámci in-vitro a zvieracích modelov, ale aj v mnohých klinických podaniach z centier a krajín z celého sveta. „Liek sa bude podávať ako súčasť ďalšej liečby. Je už registrovaný vo viacerých krajinách, napríklad vo Francúzsku, USA, Švédsku a Nórsku,“ dodala Eliášová pre SITA.

Na Ministerstvo zdravotníctva SR bola 26. januára doručená žiadosť hlavného odborníka pre infektológiu ministerstva Ivana Schrétera o skupinové povolenie neregistrovaného lieku Ivermektín pre potreby zdravotníckych zariadení v Slovenskej republike. Hlavnou indikáciou Ivermektínu je profylaxia a liečba pacientov s COVID-19. Dnes je liek dostupný v slovenských lekárňach aj nemocniciach.

Ivermektín, rovnako, ako väčšinu liekov na COVID-19, je však potrebné podať už na začiatku ochorenia, aby dokázal predísť ťažkým stavom. To sa napokon ukázalo aj v najnovšej štúdii, ktorá skúmala pacientov, ktorí sa liečili doma a mali ľahší alebo stredne ťažký priebeh choroby.

Dvojito zaslepená skúška

Prof. Eli Schwartz, zakladateľ Centra pre cestovnú medicínu a tropické choroby v zdravotníckom centre Sheba v Tel Hashomere minulý týždeň dokončil klinické testovanie Ivermektínu. Liečivo preukázateľne bojuje aj proti vírusom, informuje The Jerusalem Post.

Dvojito zaslepená, placebom kontrolovaná štúdia zahŕňala 100 ľudí s miernym až stredne závažným priebehom ochorenia, ktorí neboli pre vírus hospitalizovaní. Cieľom testovania bolo prísť na odpoveď, či môže Ivnermektín skrátiť obdobie vylučovania vírusu. Podľa ešte oficiálne nezverejnených údajov Schwartz uviedol, že tento liek pomáha „vyliečiť“ ľudí z vírusu už za šesť dní.

Dvojito zaslepená štúdia prináša výsledky hovoriace jednoznačne za použitie daného antiparazitika. Šanca na negatívny výsledok po krátkom čase od potvrdenia ochorenia v skupine, ktorá dostávala Ivermektín, bola trikrát vyššia ako v prípade placeba, uviedol pre denník The Jerusalem Post. V týchto dňoch vedec pripravuje výstupy štúdie, ktoré následne odprezentuje FDA.

„Z hľadiska verejného zdravia je väčšina pacientov s COVID-19 ľahkých prípadov. 90 % týchto ľudí je izolovaných mimo nemocnice,“ uviedol Schwartz. „Potvrdenie toho, že liek dokáže skrátiť dobu infekčnosti týchto pacientov je skutočne dramatické, pretože znamená neschopnosť prenosu a šírenia vírusu,“ dodal.


„Na to, aby Treatment Guidelines Panel odporučil liečbu Ivermektínom, nemáme dostatočne presné údaje o liečive a jeho účinkoch,“ uviedol minulý štvrtok vo vyhlásení Americký národný zdravotný ústav. „Na poskytnutie konkrétnejších usmernení sú potrebné detailné výsledky adekvátne výkonných, dobre navrhnutých a dobre realizovaných klinických štúdií o úlohe ivermektínu pri liečbe COVID-19.“

Zdroj: startitup.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti