VIDEO: Izrael zničil raketami budovu s kanceláriami novinárov informujúcich o konflikte. Médiá žiadajú vysvetlenie

16.05.2021 | 10:00
  6
Útok má podľa médií znemožniť novinárom informovať svet o konflikte v Gaze.

Pri izraelskom nálete bola v sobotu v meste Gaza zničená 13-poschodová výšková budova, v ktorej mala svoje kancelárie tlačová agentúra AP, panarabská televízia al-Džazíra, ďalšie zahraničné médiá. Informovali o tom v sobotu agentúry AP a AFP. Spravodajské organizácie požadujú vysvetlenie izraelského náletu.

Televízia al-Džazíra na Twitteri informovala, že izraelská armáda pred útokom varovala majiteľa tejto budovy. Obdobnú informáciu priniesla aj agentúra AP, ktorá napísala, že k náletu došlo približne hodinu po tom, ako armáda nariadila ľuďom, aby budovu opustili.

Budova sa po nálete zrútila. Bezprostredne nebolo zrejmé, prečo sa práve ona stala terčom náletu.

K útoku došlo len niekoľko hodín po ako, iný nálet izraelskej armády zasiahol v utečeneckom tábore aš-Šátí v meste Gaza dom, pričom zahynulo desať členov palestínskej rodiny vrátane detí.

Najvážnejšie boje medzi Izraelom a palestínskymi militantmi z pásma Gazy od roku 2014 vypukli v pondelok po tom, čo hnutie Hamas, ovládajúce túto palestínsku enklávu, vystrelilo rakety na Jeruzalem a Tel Aviv ako odplatu za zásah izraelskej polície voči Palestínčanom v blízkosti mešity al-Aksá v Jeruzaleme.

"Svet bude vedieť menej o tom, čo sa deje v Gaze, kvôli tomu, čo sa dnes stalo," uviedol generálny riaditeľ americkej nadnárodnej tlačovej agentúry AP (Associated Press) Gary Pruitt. Informoval, že agentúra AP sa snaží získať informácie od izraelskej vlády a spolupracuje pri tom s americkým ministerstvom zahraničných vecí.

Úradujúci generálny riaditeľ mediálnej siete televízie al-Džazíra označil útok za "vojnový zločin" a "jasný čin", ktorý má novinárom znemožniť informovať o konflikte.

„Útok na spravodajské organizácie je úplne neprijateľný, dokonca aj v čase ozbrojeného konfliktu. Predstavuje hrubé porušenie ľudských práv a medzinárodne dohodnutých štandardov,“ uviedla Barbara Trionfiová, výkonná riaditeľka Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI).

Izraelská armáda zdôraznila, že v objekte sa podľa nej nachádzali aj priestory vojenskej rozviedky hnutia Hamas, ktoré využívalo kancelárie médií a ich pracovníkov ako ľudské štíty. Na podporu svojich tvrdení však neposkytla žiadne dôkazy, pretože by tak zmarila úsilie spravodajských služieb.

Šéf OSN je znepokojený izraelským náletom na výškovú budovu v Gaze

Generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) Antónia Guterresa "hlboko znepokojil" izraelský letecký útok v meste Gaza, pri ktorom bola v sobotu zničená výšková budova, kde sídili viaceré zahraničné mediálne organizácie.

Takisto je "zdesdený" rastúcim počtom civilných obetí najnovšieho konfliktu medzi Izraelom a hnutím Hamas, uviedol v sobotu hovorca OSN Stéphane Dujarric.

„Generálny tajomník pripomína všetkým stranám, že neuvážený výber civilných a mediálnych objektov za cieľ útokov je v rozpore s medzinárodným právom a je potrebné sa mu za každú cenu vyhnúť,“ cituje Dujarrica agentúra AP.

Zdroj: info.sk (1), (2), (3) / YouTube

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti