Vyslanec OSN pre Blízky východ varuje pred hrozbou totálnej vojny medzi Izraelom a Hamasom

12.05.2021 | 18:45
  2
Palestínske militantné skupiny mali vystreliť smerom na Izrael viac ako 600 rakiet, zatiaľ čo Izrael na to reagoval stovkami leteckých útokov.

Vyslanec OSN pre mier na Blízkom východe Tor Wennesland v utorok varoval, že špirála násilia medzi Izraelom a islamistami z hnutia Hamas, ktorí ovládajú palestínske pásmo Gaza, eskaluje smerom k totálnej vojne. 


V reakcii na situáciu, keď palestínske militantné skupiny vystrelili smerom na Izrael viac ako 600 rakiet, zatiaľ čo Izrael na to reagoval stovkami leteckých útokov, Wennesland žiada okamžité zastavenie paľby. „Smerujeme k vojne. Lídri na všetkých stranách musia prevziať zodpovednosť za deeskaláciu,“ apeloval Wennesland.

V súvislosti s najnovším vývojom Bezpečnostná rada OSN zvolala na stredu svoje ďalšie mimoriadne rokovanie. Podľa agentúry AFP o tom informovali diplomatické zdroje. AFP dodala, že pôjde o v poradí už druhé takéto rokovanie za posledné tri dni. O toto stretnutie za zatvorenými dverami požiadali Tunisko, Nórsko a Čína. 


Prvé podobné zasadnutie, ktoré sa konalo v pondelok, sa skončilo bez spoločného vyhlásenia, pretože USA vyjadrili neochotu prijať "v tomto okamihu" návrh spoločného záverečného vyhlásenia navrhnutý Nórskom.

Text vyhlásenia, ktorá má AFP k dispozícii, obsahuje výzvu adresovanú Izraelu, aby zastavil budovanie nových židovských osád, ako aj demolácie a vysťahúvanie Palestínčanov, a to aj vo východnom Jeruzaleme.

Vo svojom vyhlásení členovia BR OSN vyjadrili aj vážne znepokojenie nad stupňovaním napätia a násilia na okupovanom Západnom brehu Jordánu vrátane východného Jeruzalema, ktorý Izrael anektoval a považuje ho za súčasť svojho hlavného mesta.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Ned Price v utorok na otázku, či sú USA aj naďalej proti takémuto vyhláseniu, odpovedal, že USA sa chcú "postarať o to, aby kroky, či už pochádzajú od izraelskej vlády, palestínskej samosprávy alebo Bezpečnostnej rady OSN, slúžili nie na eskaláciu alebo provokovanie, ale na deeskaláciu".

Na zastavenie eskalácie v Izraeli a na palestínskych územiach vyzval v utorok aj generálny tajomník OSN António Guterres. Guterres zdôraznil, že izraelské bezpečnostné sily musia vyvíjať maximálnu zdržanlivosť a použitie sily prispôsobiť situácii. Súčasne vyhlásil, že "neselektívne odpaľovanie rakiet a mínometných striel do izraelských osídlených oblastí je neprijateľné".

Najnovšia vlna ozbrojeného násilia si už v pásme Gazy vyžiadala životy najmenej 28 Palestínčanov, zatiaľ čo Izrael hlási nateraz tri obete. Niekoľko nocí zrážok medzi palestínskymi demonštrantmi a izraelskou políciou, a to najmä okolo mešity al-Aksá v Jeruzaleme, na prelome týždňov prerástlo do mohutnej raketovej paľby z pásma Gazy smerom na juh a - bezprecedentne - aj na centrálnu časť Izraela. V odvete Izrael reagoval náletmi na objekty v Gaze spájané s islamistami.

Iránsky minister zahraničných vecí kritizoval Izrael

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf kritizoval v stredu Izrael a uviedol, že táto krajina zhoršila situáciu v oblasti Blízkeho východu. Zaríf počas návštevy Sýrie slovne odsúdil podľa jeho slov neslýchané a trestné činy sionistickej entity v Gaze a na okupovaných územiach. Tieto činy podľa neho situáciu v oblasti Blízkeho východu zhoršujú.

Sýria ako jedna z vedúcich krajín z osi odporu má podľa Zarífa v tejto súvislosti veľmi dôležitú úlohu. Os odporu je spojenectvo medzi vládou sýrskeho prezidenta Bašára Asada, Iránom a libanonským hnutím Hizballáh.

Iránsky minister dodal, že Damask a Teherán v súvislosti so situáciou na okupovaných územiach úzko koordinujú svoje postoje. Irán je jedným z hlavných spojencov sýrskeho prezidenta Bašára Asada v oblasti Blízkeho východu.

Szijjártó: Maďarsko vyjadruje Izraelu plnú solidaritu

Maďarsko čo najrozhodnejšie odsudzuje najnovšie raketové útoky na izraelské mestá spáchané palestínskymi teroristickými organizáciami z pásma Gazy, uviedol v stredu na Facebooku minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

"Izraelu vyjadrujeme našu plnú solidaritu a uznávame jeho právo na sebaobranu. Nezmyselné násilie voči civilnému obyvateľstvu sa musí okamžite skončiť," napísal šéf maďarskej diplomacie.

Korčok odsúdil raketové útoky hnutia Hamas z Gaz

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok odsúdil v stredu raketové útoky vypálené z pásma Gazy na Izrael a židovský štát vyzval na zdržanlivosť a primerané použitie sily.

"Odsudzujem masívne raketové útoky radikálneho hnutia Hamas a ďalších militantných organizácii z pásma Gazy na južný a centrálny Izrael, ktoré ohrozujú civilné obyvateľstvo izraelských miest. Zároveň vyzývam na zdržanlivosť a primerané použitie policajných a vojenských prostriedkov pri zabezpečovaní zákonnosti a poriadku v rámci východného Jeruzalema, ako aj pri ochrane bezpečnosti Izraelského štátu a jeho občanov, a tiež s ohľadom na civilné obyvateľstvo pásma Gazy. Vyjadrujem sústrasť všetkým rodinám civilných obetí," uviedol Korčok.

Zdroj: tvnoviny.sk / topky.sk / cas.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti