Čo sa deje v Izraeli? Po rusko-ukrajinskom skoro konflikte sa nám tu črtá operácia Armagedon 2.0

14.05.2021 | 13:34
  8
Začalo sa to útokom na Al Aksá na konci obdobia ramadán. Bez ohľadu, aký mal na to Izrael dôvod, toto bol začiatok…

To, čo vyzerá, ako nepodstatný konflikt, naberá pomerne veľké rozmery. Po rusko-ukrajinskom skoro konflikte sa nám tu črtá operácia Armagedon ver. 2.0.

Najmä po tom, čo Turecko zdvihlo varovný prst Izraelu. Turci sú si vedomí svojej vojenskej presily v oblasti a aj vzhľadom na viacero nedávnych udalostí a zvratov sa zdá, že sa im poslednú dobu častejšie sníva o Osmanskej ríši.

Čo sa teda deje? Ozbrojené sily v pásme Gazy začali používať drony, ktoré sú spôsobilé úspešne napadnúť systém Iron Dome. Najmä kvôli tomu, že dokážu lietať veľmi nízko.

Pripomeňme si nedávnu bleskovú vojnu o Náhorný Karabach medzi Azerbajdžanom a Arménskom. Arméni prehrali napriek vyššej početnosti zbraní, pretože na strane Azerbajdžanu boli použité práve „kamikadze“ drony. Akokoľvek sa to zdá nepravdepodobné, Izrael aktuálne zažíva to isté.

Máme informáciu o 5 dronoch, ktorým sa podarilo úspešne zaútočiť a zničiť raketové silá systému Iron Dome.

Nemáme však informáciu, kto aktuálne zásobuje Hamas a pásmo Gazy takýmito zbraňami. Môže to byť tak Turecko, ako aj Irán. Obe krajiny také drony vyrábajú.

Izrael nariadil obyvateľstvu v pohraničných oblastiach s pásmom Gazy, aby použili úkryty až do odvolania.

Zároveň dostali inštrukcie, že majú vypnúť všetky dverové zvončeky s kamerou, domáce zabezpečovacie zariadenia a odpojiť ich od internetu, lebo hrozí, že Hamas používa cyber hackerov a pokúša sa dostať k dátam kamier.

Izrael povoláva 7000 vojakov v zálohe kvôli pravdepodobnej pozemnej invázii do pásma Gazy. Ak Izrael nezastaví drony, armáde Izraela hrozia fatálne straty.

UPDATE 1: Podľa hovorcu Hamasu, Fawziho Barhouma prechádza Hamas z obrannej fázy do útoku.

V reakcii na vyhrotenie situácie Pentagon sťahuje z Izraela 120 vojakov a civilistov. Ak sa deje toto, znamená to veľký problém… veľký.

UPDATE 2: Turecko varuje Izrael, že ak vstúpi do pásma Gazy, Turecko vstúpi do vojny na strane Gazy.

Hovorca Hizballáhu: Neostaneme bokom, ak Izrael vstúpi do pásma Gazy.

Medzičasom 3 rakety boli vypálené na územie Izraela aj z územia Libanonu. Môže to byť buď Hizballáh alebo palestínske Hnutie odporu. Rakety dopadli v blízkosti mesta Nahariya.

Ďalšie 4 rakety smerovali z územia Libanonu na územie Západnej Galilei. Libanonu sa podarilo zatknúť podozrivé osoby, ktoré rakety odpálili.

UPDATE 3: Práve prebieha najsilnejšie bombardovanie Gazy izraelským letectvom za posledných 13 rokov (video a video).

Väčšina Gazy je bez elektrického prúdu.

V akcii je cez 100 stíhačiek pred tým, ako začne pozemná invázia IDF.

Pozemná operácia začala v obmedzenom rozsahu. Ide buď o zničenie raketových základní alebo o operáciu smerujúcu k zabitiu alebo zatknutiu vedúcich predstaviteľov Hamasu.

Autor: JUDr. Peter Weis

Zdroj: Advokátska kancelária Weis & Partners

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti