Majdanovský scenár aj v Kazachstane: Ako Západom nastrčený oligarcha burcuje z pohodlia vo francúzskom azyle

07.01.2022 | 18:05
  12
Z francúzskeho exilu sa cez sociálnu sieť facebook prihovára a burcuje protestujúcich do akcií opozičný politik Mukhtar Ablyazov, ktorý potom, čo mu prezident udelil milosť a prepustil ho z väzenia za spreneveru 6 miliárd dolárov z BTA banky, ušiel do Francúzska, kde získal v roku 2020 politický azyl.

Ekonomické príčiny zdraženia plynu LPG v Kazachstane po prechode na trhové online obchodovanie a možné 25 až 50 percentné marže obchodníkov vyhnali podľa oficiálnych verzií ľudí do ulíc. Lenže pokojné protesty za pár sní prerástli do násilností a dokonca streľby. Podľa správ zo včerajšieho dňa demonštranti popravili 18 príslušníkov poriadkových síl, z toho dvom policajtom odrezali hlavy.

Táto situácia už pripomína scenár majdanu – organizovaných farebných revolúcií na zvrhnutie režimov v bývalom východnom bloku (Ukrajina, Gruzínsko, Bielorusko…) Je len prirodzené, že situáciu využíva aj (zakázaná) opozícia, alebo bola na vývoj pripravená ako o tom informoval už v júli známy ruský politik Žirinovský? Písali sme o tom  tu.

Opäť majdanovská koordinácia cez platformy NEXTA a t.me

Pri pokusom o zvrhnutie Lukašenka v Bielorusku a dosadenie prozápadnej bábky, bola aktívna online platforma telegram https://t.me/

Z francúzskeho exilu sa cez sociálnu sieť facebook prihovára a burcuje protestujúcich do akcií opozičný politik Mukhtar Ablyazov, ktorý potom, čo mu prezident udelil milosť a prepustil ho z väzenia za spreneveru 6 miliárd dolárov z BTA banky, ušiel do Francúzska, kde získal v roku 2020 politický azyl.

Ablyazov bol obvinený zo sprenevery 6 miliárd dolárov z banky BTA, kde pôsobil ako predseda predstavenstva.  V roku 2015 vydal francúzsky súd v Lyone príkaz na jeho vydanie.  V decembri 2016 však najvyšší francúzsky správny súd Conseil d’Etat zrušil príkaz na vydanie z dôvodu, že Rusko malo mať údajne na žiadosť o vydanie politický motív.

Ablyazov bol následne prepustený z väzenia Fleury-Mérogis a predpokladá sa, že v súčasnosti žije v Paríži vo Francúzsku.  Najvyšší súd Spojeného kráľovstva rovnako dvakrát vydal zatykač na      Ablyazova; naposledy 25. júla 2019 a predĺžil na 22 mesiacov súdom nariadenú väzbu s pôvodom v roku 2012 za pohŕdanie súdnym rozsudkom.  V septembri 2020 však získal Ablyazov vo Francúzsku štatút politického utečenca a má aj trestnoprávnu imunitu.

Tisíce protestujúcich v centre revolty v Kazachstane, v Zhanaozene a Aktau sa odmietajú rozptýliť, kým sa režim úplne nezmení. Ablyazov na facebooku píše, že „ľudia sú držaní v informačnej izolácii bez komunikácie a internetu. Úrady zároveň šíria nepravdivé fámy, že ľudia sa už rozišli“. Podľa jeho statusov „v skutočnosti duch rally len silnie“.

Ablyazov riadi na diaľku situáciu a dopĺňa  požiadavky protestujúcich. Podľa jeho návrhu „treba žiadať okamžité stiahnutie všetkých cudzích vojsk z Kazachstanu. Podporme protestujúce mestá a postavme sa do úplnej zmeny moci a stiahnutia nepriateľských vojsk“, agituje.

Z Paríža obviňuje tiež  propagandu zo strany úradov, ktorá má robiť všetko pre to, aby sa vytvoril dojem, že protestujúci sú negramotní a gauneri. Vládu prezidenta nazýva „nepriateľom“, ktorý sa „snaží uniknúť zodpovednosti za svoje zločiny“.

Najnovšie azyloví politik a bývalý bankár vyzýva všetkých na aktivitu vyjsť do ulíc a „brániť suverenitu našej krajiny“. Status končí emotívnym citovým burcovaním o strate suverenitu, čo vydláždi cestu ďalšej „prekliatej otrockej“ generácii.

Ablyazov sa dostal aj vysielania do Echa Moskvy

Odtiaľ je jeho aktuálna výzva: Aby sme sa dostali do uší každému občanovi Kazachstanu, žiadam vás, aby ste túto výzvu zdieľali so svojimi blízkymi, bez ohľadu na situáciu v Kazachstane, a zdieľali video do každého četu!

Nech sa páči, ľudia, prišla tá chvíľa. Nadišiel čas. Dav vyšiel do ulíc! Teraz, Nazarbajev predáva našu suverenitu, aby si udržal svoju moc!. Všetci vieme, kto je Nazarbajev Tokajev. Predávajú suverenitu krajiny a sťahujú vojská z Ruska.

Kto je Mukhtar Qabyluly Ablyazov?

Kazašský podnikateľ a politický aktivista, ktorý slúžil ako redseda kazašskej Bank Turan Alem (BTA Bank). Je spoluzakladateľom a vodca neregistrovanej politickej strany Demokratická voľba Kazachstanu (QDT).  Bol tiež bývalým šéfom štátnej kazašskej spoločnosti na prevádzkovanie elektrickej siete (KEGOC), ako aj krátko zastával funkciu ministra energetiky, priemyslu a obchodu v Balgimbajevovom kabinete predtým, ako odstúpil z funkcie a vstúpil do opozície proti prezidentovi Nursultanovi Nazarbajevovi.

V novembri 2001 spolu s ďalšími bývalými predstaviteľmi kazašskej vlády založil Demokratickú voľbu Kazachstanu (QDT). Ablyazov bol v marci 2002 uväznený pre obvinenia z finančného podvodu a politického zneužívania, až kým mu Nazarbajev v roku 2003 neudelil milosť. Po prepustení z väzenia ukončil formálne politické aktivity s opozíciou.

Ablyazov bol obvinený zo sprenevery 6 miliárd dolárov z banky BTA, kde pôsobil ako predseda predstavenstva.  V roku 2015 vydal francúzsky súd v Lyone príkaz na vydanie.  V decembri 2016 však najvyšší francúzsky správny súd Conseil d’Etat zrušil príkaz na vydanie z dôvodu, že Rusko malo na žiadosť o vydanie politický motív.

Ablyazov bol následne prepustený z väzenia Fleury-Mérogis a predpokladá sa, že v súčasnosti žije v Paríži vo Francúzsku.  Najvyšší súd Spojeného kráľovstva dvakrát vydal zatykač na      Ablyazova; naposledy 25. júla 2019 a predĺžil na 22 mesiacov súdom nariadenú väzbu s pôvodom v roku 2012 za pohŕdanie súdnym rozsudkom.  V septembri 2020 získal Ablyazov vo Francúzsku  štatút politického utečenca.

Politický výnimka trestný čin (alebo oslobodenie ) je ustanovenie, ktoré obmedzuje povinnosť suverénneho štátu v rámci vydávania alebo zmluvy o vzájomnej právnej pomoci alebo štatútu. Takéto podmienky umožňujú štátu, o ktorého pomoc bola požiadaná („dožiadaná strana“), odmietnuť odovzdať podozrivú osobu inému štátu („dožadujúca strana“) alebo zhromaždiť dôkazy v mene iného štátu,  ak príslušný orgán dožiadanej strany určí, že žiadajúca strana žiada o pomoc pri stíhaní trestného činu politického charakteru.

Toto ustanovenie však zároveň umožňuje chrániť prípadných agentov cudzích záujmov, ktorí majú za úlohu vyvolať v domovskej krajine prevrat, alebo pôsobiť z iných dôvodov proti legitímnej vláde. Udelenie politického azylu vo Francúzsku by mohlo potvrdzovať túto domnienku.

Zdroj: skspravy.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti