VIDEO: V Kazachstane po dvojnásobnom zdražení LPG vypukli masové nepokoje. Demonštranti zbili policajtov. Ľudia sa obávajú zdražovania potravín a ďalšieho tovaru. V krajine vyhlásili výnimočný stav

06.01.2022 | 08:11
  22
Radnica a rezidencia v Alma-Ate podľa správ z miesta horí, podobne ako sídlo prokuratúry a miestna pobočka vládnucej strany Nur-Otan (Svetlo vlasti). Podnikateľské združenie hlási okrem toho prípady útokov na banky, obchody a reštaurácie.

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokayev vyhlásil výnimočný štát v Nur-Sultane, hlavnom meste stredoázijskej republiky, ktorú zmietajú nepokoje. Pôvodne sa začali ako protesty proti zdraženiu skvapalneného ropného plynu (LPG), lacnejšej alternatívy benzínu. Prezident pod tlakom demonštrácií odvolal vládu a predtým tiež vyhlásil výnimočný stav v Alma-Ate a na západe Kazachstanu, kde sa protesty začali deň po Novom roku.

Rusko si myslí, že Kazachstan si svoje problémy vyrieši sám, Moskva o pomoc požiadaná nebola. "Sme presvedčení o tom, že naši priatelia môžu vyriešiť svoje vnútorné problémy sami", povedal hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa agentúry RIA Novosti s tým, že vo veci by nemalo byť dovolené zasahovanie zvonka. 

Vyhlásenie výnimočného stavu v kazašskej metropole nasledovalo podľa agentúr krátko po tom, čo dav v najväčšom meste Alma-Ate vtrhol na tamojšiu radnicu a zbil policajtov brániacich demonštrantom v útoku. Dav obsadil aj priľahlú rezidenciu hlavy štátu v Alma-Ate, oznámila agentúra TASS s odvolaním sa na očitých svedkov. 

Radnica a rezidencia v Alma-Ate podľa správ z miesta horí, podobne ako sídlo prokuratúry a miestna pobočka vládnucej strany Nur-Otan (Svetlo vlasti). Podnikateľské združenie hlási okrem toho prípady útokov na banky, obchody a reštaurácie. Miestny policajný náčelník podľa Reuters pripísal nepokoje v Alma-Ate extrémistom a radikálom, ktorí podľa neho zbili stovky civilistov a vyplienili stovky podnikov. Demonštranti zaútočili na vládne budovy aj v dvoch ďalších mestách na juhu Kazachstanu, uviedlo ministerstvo vnútra. Polícia použila vodné delo proti davu pred radnicou v Aktobe na západe krajiny.  

"V súvislosti s vážnym a bezprostredným ohrozením bezpečnosti občanov a s cieľom zaistiť verejnú bezpečnosť, obnovenie zákonnosti a poriadku, ochrany práv a slobôd občanov nariaďujem zaviesť v hraniciach mesta Nur-Sultan výnimočný stav na obdobie od 5. januára do 19. januára" citovala agentúra TASS z prezidentovho dekrétu. Počas výnimočného stavu platí zákaz nočného vychádzania od 23.00 hod do siedmej hodiny rannej.

Kazašské ministerstvo vnútra oznámilo, že polícia zatkla viac než dvesto ľudí po tom, čo niekoľkými mestami v stredoázijskej krajine otriasli násilné protesty. Lekárske ošetrenie v Alma-Ate vyhľadalo 190 ľudí, vrátane 137 policajtov. Štyri desiatky ľudí hospitalizovali, z toho sedem je na jednotkách intenzívnej starostlivosti, vrátane štyroch policajtov.

Protesty v Kazachstane vypukli 2. januára v meste Žanaozen deň po zrušení cenového stropu na LPG, ktorého ceny sa v dôsledku toho zdvojnásobili. K nespokojným motoristom sa pridali aj ďalší obyvatelia s obavami, že bude nasledovať zdražovanie potravín a ďalšieho tovaru.

"U nás všetko závisí od plynu. Ak zdražie plyn, zdražie všetko. A obyčajní ľudia majú tak nízke príjmy, že budú žiť ešte horšie," objasnil jeden z demonštrantov, Jerlan Sarkulov, internetovému portálu Gazeta.ru. Následne sa demonštrácie rozšírili do ďalších miest. Ruská vesmírna agentúra 

V bývalej sovietskej republike, kde je verejný život prísne kontrolovaný a parlament sa zaobíde bez opozície, sú verejné protesty veľmi vzácne a nezákonné, pokiaľ ich organizátori v predstihu nenahlásia. Protesty narušili obraz bývalej sovietskej republiky ako politicky stabilnej a prísne kontrolovanej krajiny, ktorý za tri desaťročia svojej nezávislosti využila na prilákanie stoviek miliárd dolárov zahraničných investícií do svojho ropného priemyslu, poznamenala agentúra Reuters. 

V hlavnom a najväčšom meste vypli internet a telefón

V metropole Nur-Sultan a v najväčšom meste Kazachstanu Alma-Ate úrady vypli internet a telefonické spojenie, uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na spravodajov svojej kazažskej pobočky. Weby miestnych médií sa podľa portálu Fergana stali nedostupnými zo zahraničia.

Internet a telefón boli podľa Interfaxu vypnuté prakticky súčasne okolo piatej hodiny popoludní miestneho času, kedy v strednej Európe bolo poludnie. "Kazachovia žijúci v cudzine uvádzajú, že majú problém spojiť sa s príbuznými v Nur-Sultane a Alma-Ate, a to či už telefonicky alebo prostredníctvom populárnych aplikácií," napísal Interfax.  

Zdroj: topky.sk / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti