Zvrat v rámci korona-hystérie: Pražský súd zrušil opatrenia obmedzujúce obchod a voľný pohyb, označil ich za nezákonné

23.04.2020 | 15:00
  0
Sudca poznamenal, že napriek aktuálnej situácii je nevyhnutné, aby orgány verejnej moci dodržali pravidlá a zachovali tak právny štát v maximálnej možnej miere.

Pražský mestský súd zrušil vo štvrtok štyri opatrenia ministerstva zdravotníctva v súvislosti s koronavírusom s platnosťou od 27. apríla. Obmedzenie voľného pohybu a obmedzenie maloobchodu a služieb označil za nezákonné.

Pražský súd na čele so Štefanom Výborným svojím rozhodnutím vyhovel žalobe odborníka na zdravotnícke právo Ondrejovi Dostálovi, informoval o tom český portál novinky.cz.

"Súd je plne uzrozumený so skutočnosťou, že aktuálna situácia panujúca v Českej republike sa úplne vymyká normálu a nechce akokoľvek zľahčovať hrozby, ktoré zo vzniknutej zdravotnej pandémie plynú pre štát a jeho obyvateľov. Súd plne rešpektuje, že bol vládou vyhlásený núdzový stav, ako aj dôvody, pre ktoré bol vyhlásený. Súd však nemohol opomenúť, že napadnuté opatrenia predstavujú svojím rozsahom doteraz bezprecedentne obmedzenia základných práv, najmä slobody pohybu a slobody podnikania," uviedol predseda súdneho senátu Výborný.

Štefan Výborný poznamenal, že napriek aktuálnej situácii je nevyhnutné, aby orgány verejnej moci dodržali pravidlá a zachovali tak právny štát v maximálnej možnej miere.

Pražský súd zrušil tieto opatrenia:

• Obmedzenie voľného pohybu osôb s výnimkou nevyhnutných ciest (do práce či na nákup)

• Návštevy pacientov v nemocničných zariadeniach

• Zákaz maloobchodného predaja (s niektorými výnimkami ako potraviny, benzín, tabak alebo hygienický tovar)

Ondrej Dostál ešte v stredu prostredníctvom sociálnej siete twitter zverejnil, že je zvedavý na rozhodnutie súdu. "Zajtra sa teším na názor súdu ku krízovým opatreniam zákazu voľného pohybu a obmedzenia maloobchodu. Žalobne napádam svojvoľnosť a chaotickosť, nie prísnosť," uviedol na svojej stránke.

V žalobe uviedol aj to, že český štát nerešpektoval svoj vlastný pandemický plán a že pravidlá boja proti koronavírusu tvoria namiesto odborníkov politici podľa momentálnych nálad verejnej mienky. Postup ministerstva označil za "právnické chytráčenie".

Zdroj: pluska.sk / novinky.cz

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti