Zomrel plukovník Peter Švec - bývalý zástupca Veliteľa Generálneho štábu

28.02.2021 | 19:33
  65
Ing. Peter Švec, p.s.c., RCDS, plk. gšt. v.v. bol známym autorom a spoluautorom vojensko-strategických koncepčných dokumentov a realizátorom zásadných zmien v slovenských ozbrojených silách.

Musíme Vám so zármutkom oznámiť, že náš spolupracovník, Človek s veľkým slovenským srdcom, nás navždy opustil dňa 27.02.2021 v sobotu.
 
Peter Švec, skvelý pilot, bývalý zástupca Veliteľa Generálneho štábu armády Slovenskej republiky prehral svoj posledný boj, boj so zakerným vírusom. Odchod človeka jeho formátu je citeľnou stratou pre vlastenecké politické sily. Človek s jasnozrivým úsudkom a čistým štítom. Bol jednou z nádejí národnej politiky, človekom s charizmou a schopnosťami, ktoré ho predurčovali byť kapitánom – či už lietadiel Boeing, na ktorých pôsobil dlhé roky ako kapitán a inšpektor, alebo v armáde, kde pôsobil vo viacerých významných funkciách, ale tiež v politike, kde bol neprehliadnuteľný svojím rozhľadom, skúsenosťami, intelektom.
 
Bol iniciátorom a signatárom dokumentu „Nitrianska deklarácia“. Jeho posledným pôsobením bola práca kapitána a inšpektora linkových preskúšaní Boeingu 737 v nízkonákladových aerolíniách. Bol známy ako nezávislý bezpečnostno-vojenský analytik, ako aj expert na letovú bezpečnosť. V minulosti pôsobil v ozbrojených silách, od roku 1980 do 2004, s prerušením počas obdobia, kedy bol zvolený za poslanca Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia ČaSFR ako nezávislý poslanec na kandidátke SNS.
 
Mal za sebou však aj 23-ročnú vojenskú kariéru. Na veliteľstve vzdušných síl pôsobil vo funkcii náčelníka „Oddelenia letovodskej služby a riadenia letovej prevádzky“, ako aj náčelníka „Správy vzdušného prieskumu a elektronického boja“. Na generálnom štábe pôsobil vo funkciách náčelníka „Správy vojenského prieskumu a elektronického boja“, neskôr náčelníka „Operačného štábu – zástupcu náčelníka Generálneho štábu“, v rámci ktorých mal vo svojej podriadenosti aj 5. pluk špeciálneho určenia.

Bol známym autorom a spoluautorom vojensko-strategických koncepčných dokumentov a realizátorom zásadných zmien v slovenských ozbrojených silách. Vo funkcii predsedu komisie bol hlavným autorom prvej a jedinej „Vojenskej stratégie“, členom riadiaceho tímu a spoluautorom strategického konceptu „Ozbrojené sily 2010“, aj následného „Dlhodobého plánu rozvoja ozbrojených síl“. V posledných rokoch sa výrazne angažoval v slovenskej politike. Mal politické ambície a veľa Slovákov k nemu vzhliadalo, s obrovskými nádejami do budúcna.
 
Svoj posledný boj prehral vo veku nedožitých 60 rokov. Spomínajme na neho s láskou. Smútiacej rodine prajeme úprimnú sústrasť. Česť jeho pamiatke!

Autor: Kamil Jeremiáš (Armádny magzín)

Zdroj: armadnymagazin.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti