Žlté vesty sa pokúsili preniknúť do Macronovho letného sídla

28.12.2018 | 17:28
  0
Asi 40 priaznivcov hnutia sa vo štvrtok najskôr vydalo k prezidentskému letnému sídlu v automobiloch.

Do letného sídla francúzskych prezidentov na Azúrovom pobreží sa vo štvrtok večer pokúsili vniknúť členovia takzvaného hnutia žltých viest. S odvolaním sa na starostu neďalekého mestečka Borme-les-Mimosas Françoisa Arizziho o tom dnes informovala agentúra AFP. "Žltým vestám" sa do pevnosti Brégançon dostať nepodarilo, dnes by sa o to ale mohli pokúsiť znova.

Tlačové oddelenie Elyzejského paláca v reakcii na správu odmietlo uviesť, kde sa v týchto dňoch nachádza prezident Emmanuel Macron. Práve proti jeho osobe a jeho politike smerujú protesty hnutia žltých viest, ktoré už od polovice novembra hýbu dianím vo Francúzsku.

Asi 40 priaznivcov hnutia sa vo štvrtok najskôr vydalo k prezidentskému letnému sídlu v automobiloch. Na jedinej ceste spájajúcej pevnosť Brégançon s neďalekou usadlosťou Cabasson im ale zatarasilo cestu asi dvadsať policajtov, opísal miestny denník Var-Matin.

Skupinka potom zmenila plán a začala s políciou „hrať hru mačku a myš“, avšak ani pešo sa jej členovia do pevnosti nedostali. Niektorých demonštrantov bezpečnostné zložky zablokovali niekoľko stoviek metrov od vstupnej brány.

„Vrátime sa, asi zajtra aj v nasledujúcich dňoch. Musíme zachovať mobilizáciu,“ sľubovali si vraj účastníci nevšedného výletu na spiatočnej ceste. Starosta Arizzi tiež zmienil, že rovnakí ľudia by sa dnes o „symbolický protest“ mohli pokúsiť znova.

„Je to jedno veľké nič. Ako ľudia, ktorí si želajú demokraciu, už by bolo načase, aby začali rešpektovať majetok druhých,“ odkázal Arizzi demonštrantom, z ktorých niektorí údajne na ceste k svojmu cieľu prechádzali cez súkromné pozemky.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti