Zisky Pfizeru prudko rastú. Vakcína proti Covid-19 zarobila farmaceutickej firme miliardy dolárov

02.11.2021 | 17:10
  6
Celkové tržby americkej farmaceutickej spoločnosti Pfizer vzrástli na 24,1 miliardy dolárov.

Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer v treťom štvrťroku zvýšila čistý zisk na 8,15 miliardy dolárov (vyše 7 miliárd dolárov) z 1,47 miliardy dolárov pred rokom. Jej celkové tržby vďaka vakcíne proti covidu-19 vzrástli o 134 percent na 24,1 miliardy dolárov.

Firma vo svojej výsledkovej správe dnes navyše zlepšila odhad celoročných tržieb z predaja tejto vakcíny na 36 miliárd dolárov z predtým predpokladaných 33,5 miliardy.

Pfizer podľa agentúry Reuters v poslednej dobe uzatvára dohody o dodávkach vakcíny proti covidu-19 na preočkovanie a získava povolenie na používanie tejto vakcíny u detí.

Tržby z predaja vakcíny v treťom štvrťroku dosiahli 13 miliárd dolárov. Prekonali tak očakávania analytikov, ktorí ich v ankete spoločnosti Refinitiv odhadovali v priemere na 10,88 miliardy dolárov.

Vakcína, ktorú americký podnik vyvinul a predáva v spolupráci s nemeckou firmou BioNTech, sa rýchlo stala jedným z najpredávanejších produktov za 172 rokov existencie Pfizeru. O zisky aj náklady spojené s touto vakcínou sa Pfizer delí s BioNTechom.

Zdroj: finweb.hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti