Žilinkova cesta do Ruska je pre Korčoka problém, spolupráca so Saudskou Arábiou už nie

28.01.2022 | 10:33
  6
Šéf slovenského rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) na stretnutí s veľvyslancom Saudskej Arábie v SR Abdulláhom ibn Chálidom Saúdom dňa 17.1. 2022 vyhlásil, že Slovensko je pripravené prehĺbiť vzájomnú spoluprácu a otvoriť novú kapitolu vzťahov so Saudskou Arábiou.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa kvôli svojim pripomienkam k obrannej dohode s USA a kvôli pracovnej ceste do Ruska na oslavu výročia existencie tamojšej prokuratúry dostal do nemilosti premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (SaS) a ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO). Pri kritike spolupráce s Ruskom zvyknú hovoriť vládni predstavitelia hlavne o aktivitách Ruska na Ukrajine a o úrovni dodržiavania ľudských práv v krajine.

Na druhej strane však zjavne nie je problematické stretnutie Korčoka s veľvyslancom Saudskej Arábie na Slovensku, ako aj slová o potrebnej spolupráci medzi štátmi. Ľudské práva sú pri tom v Saudskej Arábii vo veľkom pošliapavané a úroveň práv žien je v porovnaní s Ruskom na mizivej úrovni. Nemal by byť teda postoj vládnych predstaviteľov konzistentný?

Žilinkova cesta do Ruska vraj nebola v poriadku

“Nie je to v poriadku. Bodka. A už vôbec to nie je v poriadku v situácii, kedy je to inštitúcia štátu, vo vzťahu ku ktorému máme výhrady v oblasti zahranično-bezpečnostnej politiky,” uviedol ešte v polovici januára Korčok podľa portálu Topky.

Korčokovi prekážalo aj to, že šéf ruskej generálnej prokuratúry Igor Krasnov je na sankčnom zozname.”Ja si myslím, že sám GP by mal povedať k tomu viac, ako doteraz povedal. Nikto mu nezakazuje cestovať, absolútne nikto, ale hádam sa môžeme k tejto veci vyjadriť a aj sa ohradiť v situácii, keď šéfom (ruskej) GP je človek zo sankčného zoznamu,” reagoval Korčok.

Chce prehlbovať spoluprácu so Saudskou Arábiou

Deň pred uverejnením vyjadrení o Žilinkovej návšteve v Rusku (17.1.2022) sa však Korčok stretol s veľvyslancom Saudskej Arábie na Slovensku Abdulláhom ibn Chálidom Saúdom. Po stretnutí sa dokonca vyjadril, že Slovensko je pripravené prehĺbiť vzájomnú spoluprácu a otvoriť novú kapitolu vzťahov so Saudskou Arábiou.

“Saudská Arábia je dôležitým partnerom Slovenska a Európskej únie v oblasti Blízkeho a Stredného východu. V mnohých otázkach medzinárodného diania – vrátane politického a bezpečnostného vývoja v regióne – zdieľame podobné postoje,” uviedol vtedy Korčok.

Žena potrebuje v Saudskej Arábii takmer na všetko povolenie muža

Nie je to tak dávno, čo v Saudskej Arábii zrušili povinnosť dvoch vchodov do reštaurácii: jedného pre ženy a rodiny, druhého pre mužov. Muži a ženy však stále musia sedieť oddelene. Pre ženy je život v Saudskej Arábii náročný v takmer každej oblasti.

Ženy nemôžu nikde chodiť bez mužského sprievodu, cestovanie verejnou dopravou majú takmer zakázané, poprípade majú oddelené miesta v zadnej časti prostriedku, musia byť zahalené celé v čiernom, vysokoškolské vzdelanie poskytované ženám je nekvalitné a do zahraničia môžu ísť študovať len s povolením muža. Ženy nemôžu napríklad ani podnikať, alebo si čo i len otvoriť bankový účet.

Nemôžu si taktiež vodiť domov návštevy, alebo otvárať dvere. Výpoveď ženy pred oficiálnymi orgánmi je dvakrát menej vierohodná a ak chce žena podať trestné oznámenie, musí mať šesť mužských svedkov. Najmiernejším trestom pre ženu za porušenie pravidiel je bičovanie. Takto by sa dalo pokračovať s mnohými ďalšími ohavnými pravidlami v Saudskej Arábii. Ak teda niekomu z európskych politikov záleží na ľudských právach, možno by diskusiu o nich mali začať práve so zástupcami Saudskej Arábie.

Zdroj: ereport.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti