Zeman sa stretol so Šefčovičom a vyjadril mu podporu v prezidentskom súboji

24.03.2019 | 19:14
  0
Šefčovič sa pred schôdzkou s českým prezidentom stretol s predsedom ČSSD a vicepremiérom Janom Hamáčkom.

Český prezident Miloš Zeman zaželal Marošovi Šefčovičovi úspech v slovenských prezidentských voľbách. Ocenil jeho odborné schopnosti a znalosti, uviedol na twitteri prezidentov hovorca Jiří Ovčáček po stretnutí Zemana a Šefčoviča na zámku v Lánoch.

Podľa Šefčoviča má Zeman obavy o súdržnosť a budúcu spoluprácu krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Šefčoviča vraj pokladá za jediného garanta, že táto spolupráca bude fungovať.

Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v sobotu 30. marca. Šefčovičovou súperkou bude Zuzana Čaputová, ktorá je podľa prieskumov favoritkou volieb.

Šefčovič hovoril so Zemanom takmer dve hodiny. „Veľmi dlho sme hovorili o atmosfére v rámci V4,“ povedal po stretnutí Šefčovič novinárom. Zeman podľa neho vyjadril obavy o súdržnosť a budúcnosť spolupráce krajín Višegrádu. „Povedal mi, že ma považuje za jediného garanta toho, že táto spolupráca bude fungovať, že krajiny višegrádskej štvorky budú spolupracovať v budúcnosti rovnako ako tomu bolo v minulosti,“ uviedol. Okrem Česka a Slovenska sú členmi V4 Poľsko a Maďarsko.

Šefčovič potvrdil, že o stretnutie požiadal sám, a to aj kvôli tomu, že sa so Zemanom poznajú niekoľko rokov. „Chcem povedať, že si veľmi vážim jeho podporu v tomto prezidentskom súboji a jeho želanie, aby sme dopadli v našej volebnej kampani čo najlepšie, a aby som získal čo najviac hlasov,“ povedal. „Musím povedať, že aj z tohto stretnutia som vycítil veľmi jasnú podporu mojej kandidatúry pánom prezidentom Zemanom. A aj jeho želanie, aby som vo voľbách zvíťazil,“ dodal.

Šefčovič sa pred schôdzkou s českým prezidentom stretol s predsedom ČSSD a vicepremiérom Janom Hamáčkom. Šefčoviča vo voľbách podporuje najsilnejšia vládna strana Smer. Hamáček sa vyjadril, že podpredsedu Európskej komisie Šefčoviča pokladá nielen za osobného priateľa, ale najmä za skúseného politika s obrovským medzinárodným rozhľadom a kontaktami. „Poprial som mu veľa sily do záverečnej fázy prezidentskej kampane,“ dodal.

Šefčovič nebol prvým kandidátom na prezidenta, ktorého Zeman prijal. V septembri 2016 prijal rakúskeho prezidentského kandidáta Norberta Hofera, ktorý rovnako ako Šefčovič o schôdzku sám požiadal. Hofer pôvodne v májových prezidentských voľbách tesne prehral s Alexandrom Van der Bellenom. Rakúsky ústavný súd ale neskôr voľby zrušil kvôli nezrovnalostiam pri sčítaní korešpondenčných hlasov. Zeman krok uvítal a Hofera podporil. Ich stretnutie na Hrade potom niektorí politici a komentátori označili za zásah do rakúskej volebnej kampane. Opakované prezidentské voľby v decembri vyhral Van der Bellen.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti