Zelenskyj: Rusko by mohlo začať totálnu vojnu proti Ukrajine

11.09.2021 | 08:30
  7
Ak by podľa ukrajinského prezidenta došlo k totálnej vojne, bola by to najväčšia chyba Moskvy.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nevylúčil, že by sa situácia na východe krajiny mohla vyhrotiť a že Rusko by mohlo začať totálnu vojnu proti Ukrajine. Uviedol to v piatok v Kyjeve na fóre YES Brainstorming, informovala agentúra Ukrinform. Rusko označilo Zelenského slová za „apokalyptické".

Zelenskyj na otázku, či existuje možnosť totálnej vojny, na fóre odpovedal: „Myslím si, že sa to môže stať. Zdá sa mi, že rok 2014 bol v tejto otázke zo strany Ruska krokom vpred a potom, vďaka Ukrajincom, to bol krok späť, keď boli (Rusi) zastavení."

Ak by podľa Zelenského došlo k totálnej vojne, bola by to najväčšia chyba Moskvy. „Ak dôjde k silnej eskalácii zo strany Ruska, potom už nebude existovať susedstvo Ruska, Ukrajiny a Bieloruska."

"Je to strašidelný scenár, ale, nanešťastie, nie nereálny. Nebezpečenstvo sa blíži k bodu, z ktorého niet návratu," upozornil Zelenskyj.

Zelenskyj poznamenal, že Bielorusko spomenul preto, lebo „na jeho území je prítomnosť Ruska".

Ukrajinský prezident tiež údajne disponuje informáciami tajných služieb, že Rusko má vojakov v Bielorusku, ktoré susedí s Ukrajinou. V súvislosti so spomínaným Putinovým článkom uviedol, že ruský prezident zjavne nepokladá Ukrajinu za plne zvrchovaný štát.

Lavrov: Rusko je pripravené nadviazať normálne vzťahy s Ukrajinou

Rusko je pripravené nadviazať s Ukrajinou "normálne vzťahy". Vyhlásil to v piatok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Reagoval tak na vyjadrenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o možnosti, že medzi Ukrajinou a Ruskom naplno vypukne vojna v dôsledku eskalácie napätia zo strany Moskvy.

"Naďalej zdôrazňujeme našu pripravenosť nadviazať normálne vzťahy s Ukrajinou, pretože ukrajinský národ je nám veľmi blízky - bratský," povedal Lavrov. Pripomenul, že ruský prezident Vladimir Putin v júli napísal na túto tému osobitný článok na webovej stránke Kremľa s titulkom: "O historickej jednote Rusov a Ukrajincov".

"Ak sa hovorí, že národ má len takých vodcov, akých si zaslúži, tak to v tomto prípade neplatí," uviedol Lavrov. Zároveň obvinil ukrajinského prezidenta, že klame Západ, keď Rusko obviňuje z nedodržiavania Minských dohôd.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov reagoval, že Zelenského vyjadrenie prijal „s ľútosťou". „Nechceli by sme sa oddávať žiadnym apokalyptickým očakávaniam," dodal.

Ozbrojený konflikt na Ukrajine vypukol v roku 2014 po anexii Krymského polostrova Ruskom a po náraste proruských nálad na východe krajiny. V niektorých častiach tamojšej Doneckej a Luhanskej oblasti vyhlásili proruskí separatisti vlastné "ľudové" republiky, ktoré však Kyjev ani medzinárodné spoločenstvo neuznali. Boje v Donbase si odvtedy vyžiadali už viac ako 13.000 životov.

Zdroj: topky.sk / cas.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti