Zdieľajte vakcínu medzi krajinami, pandémia nepozná hranice, vyhlásil pápež František

25.12.2020 | 20:22
  9
Pápež predniesol na Prvý sviatok vianočný príhovor, po ktorom udelil apoštolské požehnanie Urbi et orbi (Mestu a svetu).

Pápež František v piatok vo svojom tradičnom vianočnom posolstve poukázal na ťažkú situáciu detí, ktoré žijú v oblastiach konfliktov, ako sú Sýria, Jemen a Irak. Mottom tohto neobvykle nepokojného obdobia, ktoré zhoršila pandémia nového koronavírusu, považuje heslo bratstvo. Informovala o tom agentúra AFP.

„V tento deň, keď Božie slovo prišlo v podobe dieťaťa, obráťme svoj pohľad na mnoho detí vo svete, najmä na tie v Sýrii, Iraku a Jemene, ktoré stále platia vysokú cenu za vojnu,“ uviedol pápež v príhovore, po ktorom udelil apoštolské požehnanie Urbi et orbi (Mestu a svetu).

„Nech sa ich tváre dotýkajú svedomia všetkých mužov a žien dobrej vôle, aby bolo možné riešiť príčiny konfliktov a odvážne sa usilovať o budovanie budúcnosti, ktorá povedie k mieru,“ uviedol.

„V tejto historickej chvíli, poznačenej ekologickou krízou a vážnou hospodárskou a sociálnou nerovnováhou zhoršenou pandémiou, je viac ako inokedy dôležitejšie, aby sme sa k sebe správali ako bratia a sestry,“ vyhlásil.

Pandémia nepozná hranice

František pri príležitosti Prvého sviatku vianočného apeloval na ľudí, aby pomohli "chorým osobám a všetkým, ktorí sa v tomto období ocitli bez práce alebo v ťažkostiach z dôvodu ekonomických dôsledkov pandémie, ako aj ženám, ktoré zažívajú domáce násilie".

Pápež podľa agentúry Reuters takisto vyzval krajiny, aby zdieľali vakcínu proti ochoreniu COVID-19 s tým, že pandémia nepozná hranice.

Z dôvodu pandémie pápež František výnimočne vystúpil s príhovorom vo vnútri Apoštolského paláca, ktorý bol odvysielaný v priamom prenose. Tradične pápež tento prejav prednáša z balkóna vatikánskej Baziliky sv. Petra.

Zdroj: trend.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti