Zbližovanie Progresívneho Slovenska so stranou Hlas-SD: Bihariová sa opäť nesmelo pritisla k Pellegrinimu

03.05.2021 | 18:43
  16
Šéfka PS vyjadrila nádej, že expremiér Pellegrini možno bude o tri roky obklopený iným typom ľudí a bude to úplne iný Hlas než dnes.

Šéfka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Irena Bihariová sa inými slovami nechala počuť, že riziko návratu mafie do inštitúcií je nízke a myslí si, že líder Hlasu Peter Pellegrini môže byť pred voľbami obklopený lepšími ľuďmi ako teraz. Zrejme sme svedkami ďalšieho zbližovania oboch strán.

Progresívne Slovensko v posledných rokoch zaznamenalo viacero volebných úspechov od komunálnej, cez európsku až po prezidentskú úroveň. Ten azda najväčší skalp, miestenka v národnom parlamente, ale strane ušiel – z pohľadu priaznivcov tragicky tesne.

Progresívni politici združení okolo líderky Ireny Bihariovej však bielu vlajku nevešajú. Naopak, ich pozícia im dáva šancu zamiešať karty. Praje im duch doby, neuspokojivá politika vlády v mnohých oblastiach a aj výsledky väčšiny prieskumov. Vzhľadom na obmedzený preferenčný potenciál progresívcov sa zároveň prirodzene natíska otázka, s kým budú chcieť pri robení politiky spolupracovať.

Progresívne Slovensko, ktoré na OĽaNO de facto podalo trestné oznámenie a odmieta ho z viacerých dôvodov, Sme rodinu vníma takmer ako protofašistov, medzi Smer a mafiu dáva znamienko rovná sa a uhríkovcov a kotlebovcov považuje za nehodných debaty, má okrem SaS najbližšieho spojenca aj v silnom Hlase.

Bihariová: Mafia sa nevráti, premýšľajme

Existencii tohto zväzku nenahráva len verejné tajomstvo o tom, že Peter Pellegrini je oveľa liberálnejší, ako sa sám prezentuje, ale aj vyjadrenia Bihariovej, ktorá si uvedomuje, že v prípade predčasných alebo riadnych volieb bude k tomuto kompromisu dotlačená vonkajšími okolnosťami.

Svedčia o tom aj jej nové vyjadrenia v rozhovore pre portál Aktuality. V ňom uviedla, že od referenda organizovaného najmä Hlasom by ľudí určite „neodhovárala“ a že Pellegrini „možno bude o tri roky obklopený iným typom ľudí a bude to úplne iný Hlas než dnes“.

„Nejaká obava tu je, ale či by sa vrátila mafia? Veď premýšľajme trošku inštitucionálne. Máme zvoleného generálneho aj špeciálneho prokurátora, máme nejaký systém bŕzd a protiváh. Neschovávajte sa stále za hrozbu Fica a Pellegriniho, ale starajte sa o životy ľudí a o to, či nám fungujú inštitúcie,“ dodáva Bihariová tiež.

Hoci svoje vyjadrenia prepletá tlmiacimi frázami o tom, že na úvahy o partnerstvách je ešte priskoro, že „nevieme, čo bude o tri roky“ a že s Pellegrinim sa osobne nikdy nestretla, implicitný odkaz pozorovateľom je zhruba takýto: „Spájať sa s Hlasom nechceme, ale asi budeme musieť. A možno aj trochu chceme, len to, preboha, otvorene nemôžeme povedať.“

Už to ide aj bez hrozby Fica a fašistov

Mimochodom, takéto nástrely nie sú úplne nové. Už v júni minulého roka politička pre TV Markíza pripustila úvahy podobného druhu. Vtedy však boli kryté akousi mocnou formulkou „ak bude hroziť vláda fašistov a Ficovho Smeru“. Opäť teda nastal viditeľný posun.

Štandard nedávno vyslovil domnienku, že spolu s deštrukčnou politikou Igora Matoviča a nemennosťou jeho osobnosti bude narastať aj riziko, že liberálny mediálny priestor spriaznený s PS otvorene vyhlási Pellegriniho za menšie zlo. Zrejme sme k tomuto prelomu po poslednom rozhovore ešte o kúsok bližšie.

Autor: Peter Števkov


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti