Zatkli podozrivých v prípade Kuciakovej vraždy, jeden pracoval ako vyšetrovateľ

27.09.2018 | 11:13
  0
Chyteniu podozrivých údajne napomohli aj satelitné fotografie z americkej družice.

Protizločinecká jednotka NAKA zadržala vo štvrtok ráno na juhu Slovenska osem osôb podozrivých z násilnej trestnej činnosti.

Podľa informácií TASR akcia súvisí s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
"Momentálne prebiehajú domové prehliadky a ďalšie procesné úkony. Viac informácií poskytneme, keď to situácia dovolí," informuje na sociálnej sieti polícia.

Prokurátor potvrdil, že dôvodom vraždy páru bola Kuciakova práca. Podľa informácií HN bola jednou z alternatív drogová činnosť, ktorej sa Kuciak v článkoch venoval.

Český Respekt píše, že chyteniu podozrivých napomohli aj satelitné fotografie z americkej družice, ktorá sa zhodou okolností pohybovala v čase vraždy nad miestom činu. Následná analýza údajne pomohla podozrivých odhaliť.

Podľa zdroja TV JOJ, o ktorom televízia informuje na svojom webe, mali vyšetrovateľom pri identifikácii podozrivých pomôcť informácie z analýzy IP adries počítačov, ktoré použili pri vyhľadávaní domu Jána Kuciaka cez službu street view.

Jedným z podozrivých, ktorého zadržala NAKA počas zásahu, je aj Tomáš z Kolárova, ktorý v minulosti pracoval ako policajný vyšetrovateľ v Komárne. Informuje o tom portál Televízie Markíza tvnoviny.sk.

Podľa informácií TV JOJ patrí ďalší z prehľadávaných domov bratrancovi bývalého policajta Tomáša Miroslavovi. Tomáša zadržala polícia. Na mieste sú už aj policajné psy.

Podľa informácii portálu Ujszo prebiehal zásah NAKA na troch uliciach v Kolárove. Na Laca Novomeského, Harcsovej a Lesnej. Od rána od 4.00 h polícia monitorovala terén, na mieste lietal policajný vrtuľník.

Pellegrini: Verím, že sa tento brutálny skutok podarí objasniť

"Vyšetrenie vraždy je jednou z priorít mojej vlády. S potešením som prijal správu o tom, že polícia zatkla podozrivých z vraždy dvoch nevinných mladých ľudí. Zároveň oceňujem profesionálnu prácu vyšetrovateľov a prokuratúry. Vyšetrenie a potrestanie vinníkov tejto vraždy je jednou z priorít mojej vlády a som veľmi rád, že policajné orgány už reálne konajú. Verím, že sa tento brutálny skutok podarí objasniť a odhaliť jeho motív ako aj objednávateľov, aby prestal rozdeľovať našu spoločnosť," reagoval premiér Petter Pellegrini na svojom facebookovom účte.

Danko ocenil kroky polície 

Predseda parlamentu Andrej Danko oceňuje kroky polície pri dolapení podozrivých z vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a archeologičky Martiny Kušnírovej. „Aj postup polície pri tomto ohavnom prípade ukazuje, že Slovensko nie je nefunkčná diera. Verím, že sa polícii podarilo zadržať skutočných vykonávateľov popravy, a že rovnako vypátra aj objednávateľov vraždy,“ povedal na margo dnešného zadržania ôsmich podozrivých v Kolárove Danko.

Pochody Za slušné Slovensko budú pokračovať

Zajtrajší pochod Za slušné Slovensko sa uskutoční, avizujú organizátori. "Veríme, že dnešný ranný zásah polície bude skutočne viesť k dolapeniu páchateľa vraždy Jána a Martiny. Musíme však stále pripomínať, že aj podľa vyšetrovateľov išlo o vraždu na objednávku, preto je pre verejnosť úplne kľúčové poznať meno objednávateľa vraždy. Ján a Martina boli zavraždení kvôli tomu, že Ján písal o prepojení mafie a vládnych politikov. Stále sa musíme pýtať, kto túto vraždu objednal? Prečo musel byť Ján umlčaný?," píše iniciatíva Za slušné Slovensko.

Lipšic vyzval verejnosť, aby vyšetrovateľom dôverovali

Právny zástupca rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic na sociálnej sieti vyzýva verejnosť, aby mala dôveru k doterajším výsledkom vyšetrovania.

"Vo vyšetrovacom tíme boli a sú aj skúsení vyšetrovatelia a prípad dozorovali dvaja mimoriadne erudovaní prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry. Rozsah vyšetrovania, aj za účasti Europolu a iných zahraničných zložiek, bol bezprecedentný. Viem, že u nás vládne všeobecná skepsa k našim bezpečnostným orgánom, ale chcem požiadať o dôveru k výsledkom tohto vyšetrovania. Aj vďaka verejnému tlaku si už nikto nedovolil do jeho priebehu zasahovať," uviedol Lipšic.

Kuciakov spolupracovník je optimista

"Vo vyšetrovaní vraždy nastal už dávnejšie posun, ktorý ma napĺňa miernym optimizmom. Dnešný zásah je logickým vyústením taktických opatrení, ktoré sledovala polícia zverejnením identikitu údajného svedka," tvrdí investigatívny reportér portálu Aktuality Marek Vagovič, ktorý s Kuciakom spolupracoval.

"Chcem veriť, že spolu s prokuratúrou polícia zbiera dôkazy voči skutočnému vykonávateľovi aj objednávateľom vraždy. A že budú dostatočne silné, aby o nich presvedčila aj príslušný súd. Investigatíva ma naučila trpezlivosti, takže počítam s tým, že cesta k spravodlivosti bude ešte dlhá a tŕnistá. Dúfam, že na konci zvíťazí pravda – bez ohľadu na to, koho sa bude týkať," hovorí Vagovič.

„Chcem veriť v to, že majú naozaj vykonávateľa vraždy a ľudí, ktorí za to budú niesť zodpovednosť, ale musíme si počkať na ďalšie informácie, aby sme sa upokojili, že to tak je,“ citoval šéfredaktora Aktualít Petra Bárdyho Denník N.

Podľa Sakovej ide v prípade o výrazný posun

K aktuálnemu dianiu sa vyjadrila na sociálnej sieti aj ministerka vnútra Denisa Saková: "Približne 200 výsluchov svedkov, desiatky znaleckých posudkov a množstvo ďalších dôkazov vykonala polícia podľa mojich informácií v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Vo vyšetrovacom tíme pracuje viac ako 90 ľudí. Hoci nemám konkrétne informácie o vyšetrovaní tohto trestného činu, je teraz už zrejmý výrazný posun v prípade."

Polícia vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti uviedla, že zatiaľ nebude uvádzať žiadne ďalšie informácie, aby nedošlo k zmareniu vyšetrovania, pretože naďalej prebiehajú procesné úkony.

Čižnár žiada médiá o zdržanlivosť

Generálna prokuratúra sa nebude bližšie vyjadrovať k aktuálnym procesným úkonom, informovala o tom hovorkyňa GP Andrea Predajňová. Jaromír Čižnár podľa portálu Glob zároveň žiada všetkých – najmä média – o zdržanlivosť. “Aby nedošlo k mareniu vyšetrovania, pretože eminentným záujmom, ako v minulosti deklaroval, je objasnenie tohto trestného činu a to vrátane jeho objednávateľa, resp. objednávateľov,” odkázal prostredníctvom hovorkyne.

Zdroj: hnonline.sk / respekt.cz / topky.sk / tvnoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti