Zacharovová: Zemanove slová o novičku sú dôkazom, že Mayová klame

04.05.2018 | 11:40
  0
Britská premiérka tvrdí, že jed bol vyrábaný iba v Rusku, ktoré je zodpovedné za otravu Skripaľovcov.

Slová českého prezidenta Miloša Zemana o tom, že v ČR sa v malom množstve vyrábal a testoval nervovoparalytický jed novičok, sú podľa hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej dôkazom, že britská premiérka Theresa Mayová klame. Napísal to piatok spravodajský server Novinky.cz.

Mayová totiž tvrdí, že jed bol vyrábaný iba v Rusku, ktoré je ako jediné zodpovedné za otravu bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije.

"Hmla sa rozplýva a množstvo lží Theresy Mayovej je stále jasnejšie," napísala na Facebooku Zacharovová. Tá citovala českého prezidenta, ktorý vo štvrtok v TV Barrandov uviedol, že vlani sa vo Vojenskom výskumnom ústave v Brne vyrábal a testoval jed A230. Jeho variantom zo skupiny novičkov (A234) boli v britskom meste Salisbury otrávení Skripaľ a jeho dcéra. Británia je presvedčená, že za otravou je Rusko. V súvislosti s touto kauzou boli zo západných krajín vyhostené desiatky ruských diplomatov.

Zeman s odkazom na informácie spravodajských služieb povedal, že Český vojenský ústav produkoval a testoval jedovatú látku, ktorú vojenská spravodajská služba označila ako novičok.

Práve Zacharovová v marci uviedla, že najpravdepodobnejším zdrojom látky novičok sú Česká republika, Slovensko, Británia alebo Švédsko. Uvedené krajiny podľa nej od konca 90. rokov vykonávajú "intenzívny výskum látok z projektu novičok".

Podľa doterajších informácií sa paralyzujúca látka novičok vyrábala na území bývalého Sovietskeho zväzu.

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti