Zabudnite na tretiu vlnu covidu, budú ďalšie. Izrael počíta s preočkovaním proti covidu každých šesť mesiacov,

10.11.2021 | 10:00
  6
Izraelčania prekonávajú piatu vlnu, k 5. novembru mali aktuálne 554 nových prípadov, plne očkovaných je 62,3 percenta obyvateľov.

Keďže tretia vlna pandémie kvári už pár týždňov Slovensko, vláda plánuje sprísniť opatrenia v zmysle odporúčaní konzília odborníkov. To dalo ešte 6. novembra návrhy, ako zvládnuť zhoršujúcu sa situáciu.

Napríklad, že zamestnanci v červených okresoch by sa museli pri vstupe do práce preukazovať dokladom, či už o očkovaní, prekonaní ochorenia alebo o negatívnom výsledku testu.

Odporúčajú tiež nariadiť firmám home office, či čerpanie zvýhodnenej pandemickej dočasnej práceneschopnosti (PN) len pre očkovaných.

Najdôležitejším parametrom v pandémii je však stále počet hospitalizovaných v nemocniciach. Delta je veľmi regionálny problém, rozdiely od východu na západ sú obrovské, uvádzajú na svojej sociálnej sieti analytici portálu Dáta bez pátosu.

„Problém je dnes na východe Slovenska, v Prešovskom a v Košickom kraji. Postupne sa problém presúva aj na sever do Žilinského okresu," spresňujú analytici. Niektoré nemocnice už majú podľa nich viac pacientov ako bolo ich maximum v II. vlne v zime 2021.

Rezort zdravotníctva slovami hovorkyne Zuzany Eliášovej v závere minulého týždňa uviedol, že navrhne zavedenie lokálneho núdzového stavu a zváži ďalšie rozhodnutia. Je zatiaľ otázne, k akým opatreniam vláda napokon pristúpi, prípadne či dôjde k úprave legislatívy a v akej forme.

Podobne vysoké denné prírastky prípadoch covidu evidujú aj v iných okolitých krajinách. Slovensko je už pár týždňov zaradené medzi vysokorizikové štáty s vysokou incidenciou napríklad pre susedné Česko či Nemecko.  Pritom ako jediná krajina v EÚ máme už od 15. júla až dodnes karanténu neočkovaných po vstupe na územie SR, na 5 deň je možné podstúpiť PCR test.

Veľmi to ekonomicky počas letnej sezóny pocítil domáci cestovný ruch, ktorý to finančne poznačilo a ekonomicky trpí dodnes. Aktuálne je 36 okresov v čiernej fáze – treťom stupni ohrozenia a ďalších 34 sa zafarbilo na bordovo, čo znamená druhý stupeň ohrozenia. 

Vláda rozhodne o pár dní

Nie je zatiaľ jasné, na akých opatreniach sa vládna koalícia napokon dohodne. Napríklad strana Sloboda a Solidarita na čele s Richardom Sulíkom hovorí zásadné nie zatváraniu škôl mimo pravidiel školského automatu, zatváraniu prevádzok po 22.00 hodine aj pre očkovaných, či zavedeniu núdzového stavu a zákazu vychádzania.

Prišli s vlastnými návrhmi, ako lepšie manažovať pandémiu. Medzi nimi napríklad uznávať pozitívny protilátkový test s dostatkom protilátok na úrovni očkovania 3 mesiace od vykonania testu, alebo motivovať sumou napríklad 50 eur za každého zaočkovaného – lekára, obec či očkovacie centrum.

Zatiaľ nie je jasné, ako sa k tejto téme postaví strana Sme rodina, ktorá v júli pôvodne nehlasovala za návrh preukazovať sa pri vstupe do prevádzok covid passom cez novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, napokon ho však podporila.

Názory v koalícii sa rôznia

Každá krajina má vrchol pandémie inde, uviedol v nedeľnej relácii RTVS o Päť minút dvanásť Boris Kollár, predseda tejto strany. „Musíme národ spájať, nerozoštvávať a nedeliť ho na dve kategórie. Teda, že očkovaní sú dobrí, nezaočkovaní sú zlí, v žiadnom prípade. Inak budeme mať polarizovanú spoločnosť,“ objasnil B. Kollár v RTVS svoj postoj.

Vo vláde však panuje zhoda na tom, že sa musí konať ráznejšie a prijať k tomu aj potrebné opatrenia. Dôvodom je, že ľudia nedodržiavajú nastavené podmienky v súvislosti so šírením pandémie, uviedol to po rokovaní so zdravotníkmi a členmi vlády o epidemickej situácii premiér Eduard Heger (OĽANO).

Na svojej sociálnej sieti naznačil, na čom sa dohodla koaličná rada. Očkovaní a ľudia, ktorí prekonali covid, budú v čiernych okresoch môcť navštevovať reštaurácie či ubytovacie zariadenia. Všetko za pravidelných kontrol dodržiavania opatrení. 

Prevádzkovateľ/organizátor by tiež mal dostať právo vykázať z priestoru alebo podujatia osobu, ktorá poruší opatrenia vydané Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ). Kabinet by mal rozhodnúť aj o tom, že zamestnávatelia budú môcť vyžadovať od zamestnancov COVID pass.

Izrael počíta s tým, že ľudia sa budú musieť očkovať proti covidu každých šesť mesiacov

V Izraeli sa stále intenzívne testuje, očkuje sa treťou posilňovacou dávkou, vakcínu dostávajú aj deti od 12 rokov a čaká sa na schválenie očkovania detí od 5 do 11 rokov od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv a potom od izraelských úradov.

Tretiu dávku (tzv. booster shot) podstúpilo v Izraeli už viac ako 40 percent celkovej populácie, uvádza portál Business Info.

Napriek tomu, že Izrael na čele s prezidentom Jicchakom Herzogom  patril pôvodne medzi premiantov v očkovaní, aktuálna situácia sa po 4. vlne, ktorá kulminovala na prelome augusta a septembra 2021, zlepšuje.

Izraelčania prekonávajú piatu vlnu, k 5. novembru mali aktuálne 554 nových prípadov, plne očkovaných je 62,3 percenta obyvateľov. Izrael počíta s tým, že ľudia sa budú musieť očkovať proti covidu každých šesť mesiacov.

TREND zmapoval z agentúrnych správ, aká je situácia v jednotlivých krajinách a na čo tam kladú dôraz. Ich prístup nie je úplne jednotný, záleží od konkrétnej vlády, aké podmienky pre občanov nastaví a čo bude vyžadovať. Pozrite sa bližšie vo fotostory TRENDU, ako postupujú politici aktuálne v iných štátoch na zvládnutie tejto situácie.

Zdroj: trend.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti