Za stredajšie nepokoje si USA môžu samy, komentuje protesty ruský rezort diplomacie

07.01.2021 | 19:15
  10
V stredu obklopili budovu Kongresu stovky Trumpových priaznivcov, strhli barikády pred hlavným vchodom a desiatky z nich vnikli aj dovnútra.

Stredajšie nepokoje v americkej metropole Washington sú výsledkom zastaraného volebného systému, ktorý nespĺňa demokratické štandardy, ako aj politizácie tamojších médií, uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo vyhlásení, zverejnenom vo štvrtok agentúrou RIA Novosti. Spojené štáty si za svoju súčasnú situáciu môžu samy, dodala hovorkyňa.

„Americký volebný systém je zastaraný; nespĺňa moderné demokratické štandardy, čím vytvára priestor pre nespočetné porušovanie pravidiel; a americké médiá sa navyše stali nástrojmi politického boja,“ priblížila Zacharovová postoj ruskej vlády k vnútroštátnej politike USA.

Samotný útok podporovateľov prezidenta Donalda Trumpa na sídlo amerického Kongresu hovorkyňa neodsúdila ani nepodporila, podľa ministerstva ide o „internú záležitosť Spojených štátov, komentuje agentúra AFP.

V stredu obklopili budovu Kongresu stovky Trumpových priaznivcov, strhli barikády pred hlavným vchodom a desiatky z nich vnikli aj dovnútra po tom, ako sa jeho obe komory zišli na zasadnutí s cieľom potvrdiť víťazstvo Trumpovho súpera Joea Bidena v prezidentských voľbách.

Útok na sídlo amerického Kongresu si vyžiadal životy štyroch ľudí. Úmrtie troch z nich však údajne nesúvisí s nepokojmi. Polícia takisto informovala, že v Kapitole zaistila dve bomby – v sídle republikánov aj demokratov. V chaotickej situácii zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali. O niekoľko hodín neskôr polícia vyhlásila, že bezpečnosť Kapitolu bola opäť zaistená.

Americký Kongres na čele s viceprezidentom Mikeom Penceom vo štvrtok následne oficiálne potvrdil výsledky novembrových prezidentských volieb – za prezidenta bol zvolený Joe Biden a za viceprezidentku Kamala Harrisová.

Zdroj: davdva.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti