YouTube zmazal archív Svobodného vysílača

17.08.2019 | 10:15
  13
Ďakujeme Veľký brat, tisíce videí sú v ťahu, reagoval na Facebooku Svobodný vysílač.

YouTube pokračuje v cenzúre a odopieraní práva na slobodu prejavu, keď v piatok zmazal kompletný archív rádia Svobodný vysílač, ktorý je českou obdobou slovenského Slobodného vysielača.

„Tak YouTube zmazal prameň Svobodný vysílač Archiv. Tisíce sledujúcich, tisíce videí sú v ťahu. Ďakujeme Veľký brat," reagoval na Facebooku Svobodný vysílač.

Agentúra SITA v tejto súvislosti uviedla, že YouTube tým zasadil vážnu ranu českej dezinformačnej scéne. „Podobne ako v slovenskom prípade ide o médium, ktoré sa vezie na proruskej a protizápadnej vlne a pravidelne zverejňuje zmanipulované informácie,“ dodáva SITA. Správu prebrali všetky spravodajské weby vrátane TA3, SME a Hlavné správy.

„Měli jsme unikátních 18,5 tis. odběratelů na Youtube, 4 roky dřiny, archivované pořady, sledovanost v desítkách tisíc jednotlivých pořadů. Všechno zničené. Stejně jako mainstreamová média, tak i Svobodný vysílač má své kontakty ve zpravodajských kruzích, kde je nám malá část nakloněná, a v rámci dohody o anonymitě nám postupuje informace, které by nás mohly zajímat. Kanál SVCS na Youtube byl bezodkladně a bez varování smazaný díky sérii pořadů, které jsme vysílali s Michalem a Petrem v souvislosti s prorůstáním mafie a podsvětí do vrcholových pater české politiky. Bylo tak provedeno na přímý rozkaz náčelníka pro potírání kybernetické kriminality,“ uvádza v reakcii na sociálne sieti Svobodný vysílač.

Charta základných práv Európskej únie o slobode prejavu

V článku 11 Charty základných práv EÚ sa o slobode prejavu a práva na informácie píše:

„Každý má právo na slobodu prejavu. Toto právo zahŕňa slobodu zastávať názory a prijímať a rozširovať informácie a myšlienky bez zasahovania orgánov verejnej moci a bez ohľadu na hranice. Rešpektuje sa sloboda a pluralita médií.“

Slobodu prejavu majú vo svojej ústave zakotvené všetky demokratické štáty.

YouTube zmazal aj historické videá britských historikov

YouTube v júni zablokoval niekoľko kanálov britských učiteľov histórie, na ktorých boli videá s Adolfom Hitlerom, pretože vraj porušujú nové smernice, ktoré zakazujú propagáciu nenávistných prejavov a ideológií. Išlo

Toto rozhodnutie platformy na zdieľanie videí je súčasťou snahy o blokovanie extrémistických materiálov. Spolu s nimi však YouTube odstránil aj videá, ktoré nahrali odborníci s cieľom vzdelávať ľudí o rizikách fašizmu.

Jedným z poškodených historikov je Scott Allsop, ktorý prevádzkuje stránku MrAllsopHistory stránku a vyučuje na medzinárodnej škole v Rumunsku. YouTube mu poslal len automatizovaný email o tom, že jeho kanál odstránil za nahratie „obsahu, ktorý podporuje nenávisť alebo násilie voči členom chránenej skupiny”. Veľkú časť z videí však tvorili klipy zo starých dokumentárnych filmov BBC, ktoré už nie sú ľahko dostupné.

Vzdelávací kontext

Videokanál ďalšieho britského učiteľa, Richarda Jones-Nerzica, YouTube cenzuroval za to, že zdieľal pasáže zo starých dokumentárnych filmov o vzostupe nacizmu. Časť videí služba úplne odstránila, pri časti je upozornenie, že môžu obsahovať nenávistný obsah. Nerzic považuje blokovanie archívnych nahrávok z éry nacizmu za „formu popierania holokaustu”.

Obaja historici tvrdia, že chápu, o čo sa YouTube snaží, a pripustili, že si archívny materiál prezerali aj extrémisti. Allsop však navrhol, že by firma pri rozhodovaní mala viac zohľadňovať vzdelávací kontext a nespoliehať sa iba na automatizované procesy.

Allsop aj Jones-Nerzic sa proti rozhodnutiu o zablokovaní svojich videokanálov odvolali. YouTube ich argumenty uznal a obom učiteľom ich stránky odblokoval. Používatelia, ktorí sa proti takýmto rozhodnutiam služby neodvolajú, by však mohli stratiť svoj materiál natrvalo.

Najvačšiu platformu na zdieľanie videí YouTube kúpil v roku 2006 intenetový gigant spoločnosť Google.

Zdroj: InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti