WHO: Zázračný všeliek na Covid-19 možno nikdy nebude. Treba nosiť rúška a umývať si ruky

05.08.2020 | 20:37
  7
Návrat k normálnemu životu bude podle šéfa Svetovej zdravotníckej organizácie dlhý. Dodal, že kľúč k riešeniu situácie máme my všetci.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes varovala, že aj napriek nádeji, že bude čoskoro dostupná vakcína, je možné, že na chorobu Covid-19 nebude nikdy existovať "zázračný všeliek".

Na tlačovej konferencii to uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Návrat k normálnemu životu bude podľa neho dlhý. Niekoľkokrát v tejto súvislosti zopakoval, že kľúč k riešeniu situácie „máme my všetci – je potrebné, aby sme dodržiavali spoločenský odstup, umývali si ruky a nosili rúška“.

Počet ľudí, ktorí sa nakazili novým koronavírusom, prekročil hranicu 18 miliónov. Uvádza to americká Univerzita Johnsa Hopkinsa, ktorá vývoj pandémie sleduje globálne. Obetí je podľa tohto zdroja zhruba 690 000. Hranicu 17 miliónov infikovanýcbh svet prekročil 30. júla.

Tedros Adhanom Ghebreyesus aj krízový expert Mike Ryan v tejto súvislosti vyzvali všetky štáty, aby prísne dodržiavali všetky hygienické a zdravotné nariadenia, či už ide o nosenie rúšok, dodržiavanie spoločenského odstupu, umývanie rúk či testovanie. „Náš odkaz ľuďom a vládam je jasný: Robte to všetko,“ uviedol šéf WHO. Nosenie rúšok by sa podľa neho malo stať symbolom solidarity po celom svete.

„Množstvo vakcín sa teraz nachádza v tretej fáze klinických štúdií. Všetci dúfame, že čoskoro tieto účinné vakcíny, ktoré budú brániť nákaze, budeme mať k dispozícii. Avšak zázračný všeliek v tejto chvíli neexistuje a je možné, že nikdy ani nebude,“ dodal Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Podľa Ryana sa najmä krajiny, kde sa nákaza rýchlo šíri, ako sú Brazília či India, musia pripraviť na dlhú bitku. „Dostať sa z toho bude trvať dlho a bude to vyžadovať vytrvalé úsilie,“ uviedol krízový expert WHO.

Zdroj: echo24.cz


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti