WHO straší ľudí na planéte vysokým rizikom spojeným so šírením omikron variantu koronavírusu a vyzvala štáty urýchliť vakcináciu

29.11.2021 | 11:40
  13
Doteraz podľa WHO neboli hlásené žiadne úmrtia súvisiace s omikronom, je však potrebný ďalší výskum na posúdenie potenciálu tejto mutácie uniknúť ochrane imunity vyvolanej vakcínami a predchádzajúcimi infekciami.

Variant koronavírusu omikron sa pravdepodobne medzinárodne rozšíri a predstavuje "veľmi vysoké" globálne riziko nárastu infekcií, ktoré môže mať "závažné následky" pre niektoré oblasti, vyhlásila v pondelok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Informovala o tom agentúra AFP.

Organizácia vyzvala svojich 194 členských štátov, aby urýchlili vakcináciu pre skupiny s vysokou prioritou a v očakávaní zvýšeného počtu prípadov "zabezpečili zavedenie plánov na zmiernenie" následkov s cieľom zachovať základné zdravotnícke služby.

"Omikron má bezprecedentné množstvo vrcholových mutácií, z ktorých niektoré sú znepokojujúce pre ich potenciálny vplyv na trajektóriu pandémie," uviedla WHO. "Celkové riziko spojené s novým variantom... je posudzované ako veľmi vysoké," dodala.

Doteraz podľa WHO neboli hlásené žiadne úmrtia súvisiace s omikronom, je však potrebný ďalší výskum na posúdenie potenciálu tejto mutácie uniknúť ochrane imunity vyvolanej vakcínami a predchádzajúcimi infekciami, píše AFP.

"Narastajúci počet prípadov môže bez ohľadu na zmenu závažnosti predstavovať enormné požiadavky na systémy zdravotnej starostlivosti a môže viesť k zvýšenej chorobnosti a úmrtnosti. Následok na zraniteľné skupiny obyvateľstva by bol značný, najmä v krajinách s nízkou mierou zaočkovanosti,“ uvádza sa v správe.

O variante omikron prvýkrát informovala WHO 24. novembra z južnej časti Afriky, kde počet prípadov nákazy prudko stúpol, pripomína AFP. Odvtedy sa rozšíril po svete a nové prípady sa objavili v Holandsku, Dánsku a Austrálii, dokonca aj keď viacero krajín zaviedlo cestovné obmedzenia v snahe izolovať sa. Japonsko v pondelok oznámilo, že uzatvorí pre cudzincov svoje hranice a pripojilo sa tak k Izraelu v podnikaní najprísnejších opatrení.

WHO vo svojom najnovšom usmernení zopakovala, že krajiny by mali na včasné prispôsobenie medzinárodných cestovných opatrení použiť "prístup založený na riziku", a uviedla, že poskytne ďalšie rady.

Väčšina z nakazených na omikron variant má veľmi mierne príznaky a je ich možné liečiť doma, tvrdí juhoafrická lekárka identifikujúca novú verziu Covid-19

Juhoafrická lekárka Angelique Coetzeeová, ktorá ako jedna z prvých rozpoznala, že sa na svete objavil nový koronavírusový variant omikron, v nedeľu povedala, že nákazu ním zatiaľ sprevádzajú len mierne príznaky, pričom infikovaní sa môžu zotavovať v domácej liečbe.

Coetzeeová, ktorá je tiež šéfkou juhoafrickej lekárskej asociácie (SAMA), agentúre Reuters povedala, že 18. novembra zaregistrovala na svojej klinike siedmich nakazených pacientov, ktorí mali odlišné, hoci "veľmi mierne", príznaky v porovnaní s ľuďmi infikovanými dominantným koronavírusovým variantom delta.

Nový variant, ktorý neskôr Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila ako omikron, detegoval a jeho výskyt ako prvý 25. novembra oznámil juhoafrický Národný inštitút pre infekčné choroby (NICD). Zistil ho vo vzorkách nakazených získaných 14. - 16. novembra.

Viac v článku TU.

Zdroj: info.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti