WHO straší ďalšími nebezpečnými variantami koronavírusu. Jedným dychom varuje, že korona-hystéria bude mať dlhodobé celosvetové následky v oblasti duševného zdravia

22.07.2021 | 11:15
  7
Psychiku ľudí negatívne ovplyvnila aj sociálna izolácia počas lockdownov či obavy zo strany zamestnania a zhoršenia finančnej situácie.

Napriek mnohým uvoľneniam v oblasti cestovania a sociálnej izolácie pandémia ešte ani zďaleka nie je pod kontrolou a Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje, že to najhoršie pravdepodobne ešte len príde. Dôvodom sú nové varianty SARS Cov-2. Odborníci preto apelujú na politikov, aby v období vzniku nových mutácií dôkladne zvážili prijatie ďalších uvoľňujúcich opatrení.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) existuje silná pravdepodobnosť, že v najbližšom období budú pribúdať ďalšie varianty nového koronavírusu. "Výbor vyjadril znepokojenie nad tým, že v súvislosti s pandémiou sa hovorí o jej konci, hoci sa ani zďaleka nekončí," uviedol generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus minulý týždeň. Zároveň poukázal na riziko vzniku a globálneho šírenia nových a nebezpečnejších variantov, ktorých kontrola môže byť náročnejšia ako bola doteraz. 

Varianty sú výsledkom rôznych mutácií, čiže náhodných zmien genetickej sekvencie, ktoré sú u vírusov bežné a prirodzené. Väčšina z nich je neškodná, ale niektoré z nich ovplyvňujú infekčnosť a závažnosť ochorenia alebo zlyhanie imunity. V súvislosti so SARS Cov-2 boli zatiaľ definované varianty alfa, beta, delta a gamma, ktoré do značnej miery ovplyvnili nárast úmrtnosti od začiatku tohto roku. S pribúdajúcimi prípadmi ochorenia COVID-19 zaznamenanými v júni stúpa aj pravdepodobnosť, že dôjde k vzniku nových, potenciálne nebezpečných mutácií. Trajektória pozitívnych prípadov začala v dôsledku toho opäť stúpať. 

Napriek tomuto nárastu otvorili mnohé štáty svoje hranice a uvoľňujú opatrenia týkajúce sa sociálnej izolácie v domnienke, že ich očkovací program vytvoril dostatočný základ pre ochranu obyvateľov. Z pohľadu WHO však ide iba o zbožné prianie. Väčšina vedcov sa totiž zhoduje v tom, že pandémia nie je ani zďaleka pod kontrolou a uvoľnenie opatrení podporí vytváranie nových nebezpečných variantov odolných voči očkovaniu.

WHO: Pandémia bude mať dlhodobé následky v oblasti duševného zdravia

Pandémia nového koronavírusu bude mať pravdepodobne dlhodobé následky v oblasti duševného zdravia ľudí po celom svete. Uvádza sa to v správe, ktorú vo štvrtok zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), píše agentúra DPA.

Odborníci z WHO dospeli k záveru, že obavy z koronavírusu spôsobili mnohým ľuďom psychickú ujmu, bez ohľadu na to, či sa sami nakazili alebo nie. Psychiku mnohých podľa správy negatívne ovplyvnila aj sociálna izolácia počas lockdownov či obavy zo strany zamestnania a zhoršenia finančnej situácie.

"Ľudia v európskom regióne sa doslova rúcajú pod tlakom (ochorenia) COVID-19 a jeho následkov," povedal regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge.

Psychické zdravie ľudí a pocit duševnej pohody budú podľa neho zrejme nepriaznivo ovplyvňovať aj dlhodobé zdravotné problémy, ktoré sa u časti ľudí vyskytujú po prekonaní koronavírusového ochorenia COVID-19.

Úrady v jednotlivých krajinách by preto mali prehodnotiť formy a úroveň poskytovania starostlivosti o duševné zdravie a pripraviť prípadné reformy v tejto oblasti.

"Je to šanca, ktorú si nijaká krajina nemôže dovoliť prepásť, ak chceme (dosiahnuť) lepšiu a razantnejšiu obnovu (po pandémii)," zdôraznil Kluge, podľa ktorého by duševné zdravie a zabezpečenie pocitu psychickej pohody mali byť považované za základné ľudské práva.

Zdroj: topky.sk / ta3.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti