Washington Post: Čaputová ako stúpenkyňa liberálnej demokracie ukazuje s progresívcami cestu von z populistického bahna

18.10.2019 | 15:53
  8
Portál Fakty a dôkazy počas leta zverejnil článok o prepojení liberálneho hnutia Progresívne Slovensko a prezidentky Čaputovej s osobami, ktoré majú blízko k zahraničným tajným službám.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová svojim víťazstvom vo voľbách a pôsobením vo vrcholnej politike vo svojej krajine naznačuje možnú cestu von zo svetového populistického bahna. V utorok to napísala autorka stĺpčekov denníka The Washington Post Anne Applebaumová.

Spojené štáty sú teraz podľa autorky v temnom období pre ľudí, ktorým ide o vládu práva a o budúcnosť demokracie v tejto krajine. Americký prezident otvorene porušuje zákony aj zásady slušnosti. Akým ale jazykom, akou politickou kampaňou poraziť jeho zarytých stúpencov?

Príkladom je pre Applebaumovú Čaputová, ktorej krajina bola v podobne temnej chvíli vo februári 2018. Slovensko viedla populistická vláda spojená s korupciou a organizovaným zločinom. Toto spojenie sa snažil odhaliť investigatívny novinár Ján Kuciak († 27), ktorý bol brutálne zavraždený aj so svojou snúbenicou. Odpoveďou na to, ako by bolo možné zvíťaziť nad slovenskou vládnucou stranou, sa stala málo známa ekologická právnička a stúpenkyňa liberálnej demokracie Čaputová.

V marci 2018 vstúpila do prezidentských volieb ako kandidátka malej mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko a za rok v nich zvíťazila. Čaputová v diskusiách dáva prednosť "používaniu sloganov, ktoré zjednocujú", nie argumentácii "bojujte a mobilizujte svojich stúpencov".

Applebaumová oceňuje predovšetkým "zvláštnu formu sebadisciplíny" slovenskej prezidentky, "jej odmietanie nechať sa nahnevať či vyprovokovať". To by podľa nej potrebovali ostatní politici, ktorí sa dnes sústredia na "invektívy, masívne trollovacie kampane a falošné obviňovania".

"Ak nič iné, úspech Čaputovej dáva nádej, že aj keď sa zdá, že politika je vo svojej najtemnejšej a najnebezpečnejšej podobe, nový politický projekt, ktorý si predtým nikto nedokázal predstaviť, môže u verejnosti získať ohlas," napísala Applebaumová.

Americká novinárka tak nepriamo podporila Čaputovej liberálne hnutie Progresívne Slovensko, v ktorom pred nástupom do funkcie prezidentky pôsobila ako jeho podpredsedníčka.

Progresívne Slovensko vďačí za svoj úspech človeku podozrivému z pokusu o prevrat a plánavania vraždy expremiéra Čiernej Hory

Portál Fakty a dôkazy počas leta zverejnil článok o prepojení liberálneho hnutia Progresívne Slovensko a prezidentky Čaputovej s osobou / osobami, ktoré majú blízko k zahraničným tajným službám. Okrem iného sa v ňom píše, že Progresívne Slovensko v rámci politického marketingu a komunikácie s verejnosťou spolupracuje s izraelskou poradenskou spoločnosťou SHAVIV STRATEGY & CAMPAIGNS, ktorej hlavnou tvárou je osoba Aron Shaviv.

Viac ako dva mesiace po zverejnení článku slovenské mainstreamové médiá prišli s informáciou, že Aron Shaviv bol zapletený do pokusu o prevrat a vraždu vtedajšieho premiéra Čiernej Hory Mila Djukanoviča, čím potvrdili informácie uvedené v článku Komu vďačí za svoj doterajší úspech politická strana Progresívne Slovensko?

 

Zdroj: ČTK / washingtonpost.com / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti