Vývoz zbraní do sveta počas Merkelovej vlády prudko vzrástol

24.01.2018 | 10:49
  0
Zverejnený údaj sa týka obdobia medzi rokmi 2014 až 2017.

Počas uplynulých štyroch rokov, keď bola pri moci veľká koalícia nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, prudko vzrástol vývoz zbraní do zahraničia. Vyplýva to z predbežbých údajov ministerstva hospodárstva, informovala v stredu agentúra DPA.

V rokoch 2014-2017 nemecké úrady vydali povolenia na vývoz zbraní v hodnote 25,1 miliardy eur. Oproti predchádzajúcim štyrom rokom (2010-2013) to predstavuje 21-percentný nárast.

Dodávky nemeckých zbraní do krajín, ktoré nie sú súčasťou NATO a EÚ, vzrástli sa toto obdobie o 47 percent na 14,5 miliardy eur. Len v roku 2017 celkový objem takýchto obchodov predstavoval 3,8 miliardy eur, čo bolo o 127 miliónov eur viac než rok predtým.

Nemeckí sociálni demokrati, ktorí počas uplynulého víkendu súhlasili so začatím rozhovorov o obnovení veľkej koalície s konzervatívcami Angely Merkelovej, sľubujú, že v prípade opätovného vstupu do vlády obmedzia povolenia na vývoz zbraní.

Predbežné údaje o vývoze zbraní z Nemecka za posledné štyri roky boli zverejnené v reakcii na žiadosť poslancov strany Ľavica, uviedla DPA.

Diskusiu o vývoze zbraní v Nemecku v ostatných dňoch rozprúdili aj fotografie, ktoré zachytávajú nemecké tanky Leopard používané Tureckom počas ofenzívy v severnej Sýrii.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti