Výsledok koronadivadla: Pandémia výrazne zhoršila stav ľudí s duševnými poruchami

10.10.2020 | 14:40
  5
Zdravotný stav mnoho dlhoročne stabilizovaných pacientov sa počas pandémie významne zhoršil, skonštatoval prednosta I. psychiatrickej kliniky Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach Jozef Dragašek.

Počet ľudí, ktorí za posledné mesiace vyhľadávajú odbornú pomoc, prudko narastá, zhoršuje sa i stav stabilizovaných pacientov. Povedal to prednosta I. psychiatrickej kliniky Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach Jozef Dragašek pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia. Ako tiež nemocnica podotýka, podpora duševného zdravia obyvateľov je dôležitá nielen z medicínskeho, ale i ekonomického hľadiska.

„Za ostatných osem mesiacov sme svedkami prudkého nárastu úzkostných, stresom podmienených porúch. Zdravotný stav mnoho dlhoročne stabilizovaných pacientov sa počas pandémie významne zhoršil,“ priblížil Dragašek s tým, že odbor nebol na obdobnú situáciu „náležite pripravený“. Rezervy vidí v prevencii a tiež zvládaní telemedicíny, ktorá však podľa neho nie je v starostlivosti o duševne chorých pacientov „všeliekom“.

Ako o tom informovala Ivana Vaněková z komunikačného oddelenia UNLP, na Slovensku trpí v rámci jedného roka jednou alebo viacerými typmi duševných porúch každý deviaty obyvateľ.

„Medzi najčastejšie patria úzkostné poruchy, depresie a poruchy súvisiace s užívaním alkoholu,“ ozrejmila s tým, že najvyšší výskyt týchto problémov evidujú u ľudí produktívneho veku.

V tejto súvislosti upozornila i na skutočnosť, že duševné poruchy sú treťou najčastejšou príčinou invalidizácie, a majú preto na spoločnosť i ekonomický dosah. „Okrem priamych nákladov na zdravotníctvo a sociálne zabezpečenie spôsobujú aj nepriame náklady, a to vo forme stratenej produktivity, čo na Slovensku celkovo ročne predstavuje až 2,1 miliardy eur,“ uviedla.

Potrebou prevencie v oblasti duševného zdravia sa už zaoberá i vláda. „Spoločne s ďalšími rezortmi tvoríme radu vlády pre duševné zdravie,“ povedal minister rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v septembri pri príležitosti Svetového dňa prevencie samovrážd s tým, že ministerstvo tiež plánuje vytvoriť centrá duševného zdravia, založené na fungovaní multidiscipli­nárnych tímov, podporuje vznik denných psychiatrických stacionárov a má záujem o zvýšenie dostupnosti odborných vyšetrení v ambulanciách.

Liga za duševné zdravie upozorňuje na nárast ľudí s psychickými problémami kvôli pandémii Covid-19

Slovenský pacient čaká na pomoc psychiatra priemerne dva až tri mesiace, ktorý sa mu potom venuje zhruba 13 minút. V utorok na to na tlačovej konferencii poukázala Liga za duševné zdravie (LDZ). Podľa slov jej riaditeľa Martina Knuta nie je v poriadku, že psychoterapia je pre bežného človeka ťažko dostupná. Čiastočné riešenie vidí v pomoci Linky dôvery Nezábudka, tá potrebuje finančne podporiť. Za posledný mesiac stúpol na tejto linke počet nevybavených telefonátov až trojnásobne. Kampaň Doprajme si pokoj v duši poukazuje na dôležitosť linky.

"Jeden telefonát na Linku dôvery Nezábudka môže čakanie na pomoc výrazne skrátiť," uviedol Knut, pričom poukázal na to, že linka je ľuďom k dispozícii bezplatne 24 hodín sedem dní v týždni. Len počas septembra prijala 1200 volaní. Ľudia cez ňu riešili depresívne stavy, úzkosť, osamelosť, ale aj pokusy o samovraždu či domáce násilie. Poukázal na to, že linke chýbajú financie potrebné na ďalších operátorov aj ďalšiu prevádzku.

Viac v článku TU.

Zdroj: parlamentnelisty.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti