Vyšetrovateľka Santusová: Môj vyšetrovací tím sa dostal ďalej, ako to „niekomu“ vyhovuje. Podozriví operatívci NAKA z kauzy Očistec sa snažia diskreditovať mňa aj mojich spolupracovníkov

11.08.2021 | 15:10
  3
Diana Santusová adresovala predstaviteľom štátu a prokuratúry list o snahe zmariť trestné konanie vedené špecializovaným vyšetrovacím tímom, ktorému šéfovala.

Niektorí policajní vyšetrovatelia slepo veria v "kajúcnikov" a rezignovali na vykonávanie iných dôkazov. V liste adresovanom predstaviteľom štátu a prokuratúry to tvrdí bývalá vedúca špecializovaného vyšetrovacieho tímu zriadeného v pôsobnosti Úradu inšpekčnej služby Diana Santusová. Na sociálnej sieti ho zverejnil podpredseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Peter Pčolinský (Sme rodina), ktorého vyzvala na opatrenia k odstráneniu protiprávneho stavu.

Špecializovaný vyšetrovací tím vykonával svoje služobné povinnosti v súlade so zákonom, tvrdí Santusová. Odmieta vytváranie obrazu o konflikte v bezpečnostných zložkách štátu. V liste poukazuje na účelovosť konania viacerých osôb, ktorých cieľom má byť zmariť trestné konanie vedené špecializovaným vyšetrovacím tímom. Kritizuje dočasne povereného riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Petra Scholtza, ktorý podľa nej sabotoval činnosť tímu.

Santusová si myslí, že konanie vedené proti nej a špecializovanému vyšetrovaciemu tímu koordinujú a vedú podozriví príslušníci z pracovnej skupiny Očistec. "Podozriví príslušníci Policajného zboru (PZ) z pracovnej skupiny Očistec, ktorí vedú uvedené trestné konanie, v súčasnosti skutočne intenzívne zabezpečujú vykonštruované dôkazy, ktorých cieľom je účelová diskreditácia mojej osoby a postupu špecializovaného vyšetrovacieho tímu," tvrdí. Má informáciu, že na základe "nezákonne zabezpečených a vykonštruovaných dôkazov" plánujú voči nej vzniesť obvinenie, ako aj ďalším členom špecializovaného tímu.

Všetky tri vyšetrovacie spisy, ktoré mala Santusová ako vedúca tímu pridelené, jej boli podľa vlastných slov odňaté bez akéhokoľvek relevantného dôvodu. Následne boli pridelené inému vyšetrovateľovi PZ. Santusová to v danej situácii považuje za absolútne neakceptovateľné.

"Laicky a v skratke si dovolím tvrdiť, že sme sa ako tím pod mojím vedením dostali ďalej, ako to „niekomu“ vyhovuje a zámerom konania určitých osôb je len to, aby som v tejto činnosti nepokračovala. Mojim želaním je pokračovať v práci uvedeného špecializovaného vyšetrovacieho tímu s cieľom objektívneho zistenia skutočného stavu," hovorí.

Santusová už špeciálny tím nevedie, dôvodom mala byť akcia proti vyšetrovateľom NAKA. Tú počas samotnej akcie nechal skontrolovať policajný prezident Peter Kovařík, neskôr minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) priznal, že to bolo na jeho podnet.

„Odmietam vytváranie obrazu o konflikte v bezpečnostných zložkách štátu, čoho dôkazom je napokon aj zloženie uvedeného špecializovaného vyšetrovacieho tímu, ako aj bezproblémová spolupráca s inými bezpečnostnými zložkami,“ píše Santusová. Aj napriek tomu, že špeciálny prokurátor Daniel Lipšic označuje tento tím ako „antitím“.

Santusová píše, že ju zarazilo konanie dočasne povereného riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Petra Scholtza. Jeho „cieľom od nástupu do uvedenej funkcie bolo získavať informácie o priebehu tímom vedeného trestného konania a toto konanie mariť akýmkoľvek spôsobom“. Ako príklad uvádza, že členovia špeciálneho tímu nemohli robiť nadčasy, lebo vraj neboli na ne peniaze.

„Vyústilo to až do stavu, že nakoniec sám menovaný dočasne poverený riaditeľ úradu ústne úkoloval vrátnikov v budove situovanej na adrese Mlynské Nivy 61 v Bratislave, aby ho o každom príchode príslušníkov Policajného zboru mimo pracovnej doby telefonicky ihneď informovali a to v akomkoľvek čase (takéto niečo sa v rámci Úradu inšpekčnej služby nikdy nedialo a nikdy nebolo nikomu bránené v tom, aby slobodne pracoval),“ pokračuje v liste Santusová.

List zaslala Santusová prezidentke SR Zuzane Čaputovej, premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO), predsedovi Národnej rady SR Borisovi Kollárovi (Sme rodina) a ďalším predstaviteľom výboru pre obranu a bezpečnosť. Týmito informáciami a dôkazmi podľa Santusovej disponuje prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava a aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Celý list si môžete prečítať TU.

Kovařík obhajuje zmarenie zásahu: Nemôže si tu každý robiť, čo chce

Policajný prezident Peter Kovařík obhajuje zastavenie zásahu špeciálnej jednotky, ktorá zasahovala v júli proti kajúcnikom z káuz Očistec a Judáš.

Podľa neho bol príkaz na zásah vydaný neoprávnenou osobou. „Boli porušené interné pokyny aj zásah,“ povedal na tlačovej besede. Podľa jeho slov kolovali informácie, že cudzinecká polícia zo Sobraniec má zasahovať voči prokurátorom zo špeciálnej prokuratúry v Bratislave, preto preveroval, čo sa deje. „Netušil som, voči komu sa zasahuje,“ uviedol.

Špeciálna zásahová jednotka chcela zadržať jedného z troch svedkov podozrivých z manipulovaných svedeckých výpovedí v kauzách Judáš a Očistec – Petra Petrova. Bratislavský krajský prokurátor Rastislav Remeta v rozhovore pre Aktuality.sk povedal, že kvôli zásahu Kovaříka z 20. júla utiekol polícii dôležitý svedok.

Zásahová jednotka od soboty 17. júla podľa Kovaříka krúžila medzi Levicami a Bratislavou.

„Domnievam sa, že tím z inšpekcie nevedel, kde má (hľadané) osoby a keď som ja vydal pokyn na prerušenie zásahu až do preverenia zákonnosti, tak vyšetrovateľka stiahla tento zásah a to, že ho stiahla, je dôsledkom toho, že nevedela, kde sú osoby a teraz sa vyhovára, že policajný prezident je zodpovedný za to, ako vykonala zásah,“ povedal.

Podľa Kovaříka si zásahovú jednotku vyžiadala vyšetrovateľka inšpekčnej služby, avšak riaditeľ úradu inšpekčnej služby o ňom nevedel. „Oklamala svojho nadriadeného,“ vyjadril sa policajný šéf s tým, že dostal tiež informáciu, že zásahový tím mal prehľadávať kufor vozidla NAKA a hľadať v ňom podozrivú osobu.

Kovařík odmieta, že by niečo zmaril. „Mienil som vrátiť len zákonný stav do poriadku, aby si tu nerobil v policajnom zbore každý, čo o chce,“ hovorí. Podľa vlastných slov dal pokyn, aby jednotky zostali strážiť objekty, kde boli. Neskôr sa dozvedel, že údajne pri návrate na základňu stretli v protismere podozrivé vozidlo.

Policajný prezident Kovařík tiež tvrdí, že policajti NAKA z tímu Očistec si na aute našli uvoľnené kolesá. „Mám informáciu, že sa mali za nimi ťahať autá, u ktorých predpokaldali, že ich sledujú. Taktiež sa povolili trikrát kolesá na jednom vozidle členov tímu. Je to partia, ktorá je naučená robiť závažné veci a nezľaknú sa len-tak tlaku, ale úprimne, musia pracovať pod takým tlakom, pri akom sa v živote pri organizovanom zločine nestretli,“ povedal.

VIDEO: Pozrite si vyjadrenia policajného prezidenta Petra Kovaříka

Celá Kovaříková obhajovacia tlačová beseda :

Zdroj: ta3.com / postoj.sk / pravda.sk / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti