Vyšetrovateľ NAKA manipuloval ďalšieho udavača. Korunný svedok v megakauze Dobytkár mal za asistencie vyšetrovateľa NAKA klamať a upravovať svoje výpovede a nezrovnalosti v nich uvedené

19.09.2021 | 10:55
  0
Advokát bývalého generálneho riaditeľa Poľnohospodárskej platobnej agentúry tvrdí, že samotný vyšetrovateľ NAKA umožnil kajúcnikovi upravovať nezrovnalosti, chyby a protirečenia svojej výpovede voči jeho klientovi.

Korunný kajúcnik v megakauze Dobytkár Marek Kodada, svedčiaci ako jediný svedok proti Jurajovi Kožuchovi, bývalému generálnemu riaditeľovi PPA, za výdatnej pomoci vyšetrovateľa NAKA, počas kľúčovej časti prebiehajúceho vyšetrovania manipuloval a upravoval svoje výpovede.

Konštatoval to v piatok advokát Juraja Kožucha Roman Balco. Nezrovnalosti, chyby a protirečenia svojej výpovede mal kajúcnik voči Jurajovi Kožuchovi upravovať vždy následne po prečítaní jeho výpovede. Podľa advokáta mu tak umožnil konať sám vyšetrovateľ.

“Ten počas kľúčovej časti prebiehajúceho vyšetrovania manipuloval svoje výpovede. Ide o jediného svedka proti bývalému generálnemu riaditeľovi Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Jurajovi Kožuchovi,” tvrdí to Kožuchov advokát Roman Balco.

Nezrovnalosti, chyby a protirečenia svojej výpovede voči Kožuchovi upravoval podľa Balca kajúcnik Kodada vždy následne po prečítaní výpovede Kožucha. Umožniť mu to mal samotný vyšetrovateľ.

„Doslova po každej výpovedi pána Kožucha si ju prišiel do spisu prečítať a následne tú svoju upravil tak, aby opravil nezrovnalosti, ktoré môj klient namietal. Umožnil mu to vyšetrovateľ s tým, že štatút svedka M. Kodadovi prisúdil až po poslednej výpovedi pána Kožucha,“ povedal advokát Juraja Kožucha Roman Balco.

Advokát: Disponujeme aj dôkazmi!

Podľa Kožuchovho právnika tým vyšetrovateľ zabezpečil, aby si mohol kajúcnik Kodada spis prakticky nosiť domov a pripravovať si úpravy výpovede.

„Kajúcnik Marek Kodada, ktorý ako jediný vypovedá proti môjmu klientovi upravoval nezrovnalosti a chyby vo svojej výpovedi na základe prístupu k spisu a výpovedí môjho klienta. Doslova po každej výpovedi pána Kožucha si ju prišiel do spisu prečítať a následne tú svoju upravil tak, aby opravil nezrovnalosti, ktoré môj klient namietal. Umožnil mu to vyšetrovateľ tým, že štatút svedka M. Kodadovi prisúdil až po poslednej výpovedi pána Kožucha. Tým vyšetrovateľ zabezpečil, aby si mohol kajúcnik Kodada spis prakticky nosiť domov a pripravovať si úpravy výpovede. Disponujeme o tom dôkazmi a považujeme to za šokujúce manipulovanie vyšetrovania v prospech kajúcnika,“ informoval Roman Balco, advokát Juraja Kožucha.

„Jeho obvinenie a obžaloba je založená výhradne na výpovedi jediného kajúcnika a kriminálnika M. Kodadu, ktorý sa priznal k úplatkom a snaží sa vyhnúť väzeniu. Navyše J. Kožucha dlhodobo poznal a podľa faktov vyplývajúcich z jeho výpovedí, na vzťahu s J. Kožuchom dlhodobo pracoval,” vyhlásil Balco.

Cieľom Kodadu bolo podľa Balca aby svojim predstieraným blízkym vzťahom ku Kožuchovi mohol zakrývať svoje protiprávne konanie pri žiadaní úplatkov od potenciálnych žiadateľov o podpory z PPA.

Inými slovami, Balco tvrdí, že Kožuch nevedel o tom, že si Kodaka vybavuje úplatky. „Obvinenie J. Kožucha je založené výhradne a jedine na výpovedi jediného kajúcnika, ktorého slová nepotvrdzuje žiaden iný svedok a nie sú podložené žiadnym dôkazom. Deje sa tak napriek tomu, že špičkoví odborníci z radov sudcov, akademikov, či prokuratúry opakovane vyhlasujú, že nie je možné, aby bol niekto obvinený len na základe výpovede jediného kajúcnika," dodáva Balco s tým, že chce informovať aj o ďalších pochybeniach a „zvláštnom správaní vyšetrovateľa a prokurátora“.

NAKA a vyrobená kauza Dobytkár za pomoci korporátnych médií

Exriaditeľa PPA Juraja Kožucha zadržala NAKA 22. apríla 2020 spolu s finančníkom Martinom Kvietikom. Počas akcie do polovice júla obvinila spolu 21 fyzických a sedem právnických osôb. Všetky čelia obvineniu z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Výška zdokumentovaných úplatkov dosiahla takmer 10,5 milióna eur. Väzobne stíhajú sedem ľudí. Medzi nimi je aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.

Dobytkár sa týka korupcie pri čerpaní peňazí z Európskej únie. V podstate by malo ísť o systém vybavovačov eurodotácií na pôde Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA), pričom tieto „služby“ boli celkom dobre platené.

Kožuch je od 4. februára 2021 na slobode po desiatich mesiacoch strávených vo väzbe, keď o tom rozhodol NS SR. Odvolací súd potvrdil rozhodnutie ŠTS z 11. januára tohto roku, ktorý väzbu nahradil s obmedzeniami a prijal aj ponuku peňažnej záruky obvineného vo výške 50-tisíc eur.

Národná kriminálna agentúra ukončila vyšetrovanie v júli, už je podaná aj obžaloba. Polícia aj prokuratúra priznala, že kauzu sa podarilo zadokumentovať aj vďala kajúcnikom, resp. spolupracujúcicm obvineným.

Do vyšetrovania kauzy Dobytkár mal na základe uznesenia o obvinení v ďalšej kauze Judáš (ktorú vytvorili Čurila a spol.) zasahovať aj bývalý policajný prezident Milan Lučanský, ktorý mal koncom roka 2020 za záhadných okolností spáchať vo väzbe samovraždu.

O mediálnom lynči voči zosnulému generálovi Lučanskému z pera dezinfowebu Denník N (spriazneného s Lipšicom a spol., Hrubalom a spol. a Čurillom a spol.) a jeho redaktorky Veroniky Prušovej sa dočítate aj v článku TU.

Denník N spoločne s ďalšími dezinformačnými a korporátnymi médiami ako denník SME a Aktuality.sk fungujú ako „hlasná trúba“ a propagandistická úderka súčasného zločinného režimu na Slovensku vytváraním falošného obrazu o očiste spoločnosti v súvislosti s medializovaním a vykladaním trestných káuz (verejnosti), ktoré odštartoval Matovič a spol. po výmene vlády v marci roku 2020.

Mainstreamové médiá manipulovaním slovenskej verejnosti namiesto objektívneho informovania a hľadania pravdy prispievajú nevídaným spôsobom k deštrukcii právneho štátu, čím vyvolávajú u ľudí historicky najnižšiu dôveru v správy od masovo-komunikačných prostriedkov hlavného prúdu.

(Pozn.: Na obrázku v titulke článku je bývalý riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraj Kožuch.)

Zdroj: ereport.sk / pravda.sk / InfoVojna

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti