Vyjadrenie Petra Tótha k aktuálnym informáciám o vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka

07.10.2018 | 12:54
  0
Peter Tóth je bývalý novinár a exriaditeľ kontrarozviedky SIS. V súčasnosti šéfuje webovému portálu Datel.sk

I keď prezumpcia neviny platí aj pre Mariana Kočnera (právo na predpoklad neviny má jednoducho každý), s ohľadom na známe okolnosti a súvislosti je nevyhnutné, aby sa Ďateľ vyjadril k aktuálnym informáciám o vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Spravidla neuverejňujeme texty formulované v prvej osobe jednotného čísla. V tomto prípade robíme ojedinelú výnimku.

Nikdy som netajil, že sa s Marianom Kočnerom poznám. Niektorí to považujú za problém, iní nie. No nepochybne jedni i druhí (vyzývali ma k tomu viacerí) si kladnú otázku, aký je môj postoj k tejto mediálnej bombe.

Mariana Kočnera poznám 23 rokov. Ak by sa potvrdili podozrenia vyslovené na jeho adresu, nevyhnutne by to znamenalo koniec nášho priateľstva.

Vzhľadom na to, že napríklad na rozdiel od právnych zástupcov vystupujúcich v prebiehajúcom trestnom konaní nemám prístup k zápisniciam o výsluchoch obvinených, musím vychádzať len z mediálnych správ. Preto hovorím, že ak je naozaj pravda, čo o výpovedi pána Andruskóa píšu médiá a ak by sa v priebehu trestného konania dokázala pravdivosť jeho (údajného) tvrdenia, bolo by to obrovské sklamanie.

Pomyslenie, že niekto, koho som poznal 23 rokov a považoval som ho za priateľa, by bol schopný siahnuť na ľudský život a spôsobiť tak utrpenie rodinám Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, je trýznivé. Čo všetko sa musí odohrať v mysli človeka, aby si objednal vraždu? Potvrdenie týchto podozrení by pre mňa znamenalo radikálnu zmenu predstavy, akú som si mohol o Marianovi Kočnerovi za uplynulých 23 rokov utvoriť. Poznal som jeho dobré i zlé vlastnosti. Máme ich všetci a komplikovanosť ľudských pováh nemá nič spoločné s tým, ako sú vykresľované v médiách. Ak by súd na konci trestného konania konštatoval jeho vinu, všetky detaily skutočného obrazu Mariana Kočnera by boli nepodstatné. Vražda totiž mení všetko. Od základu.

Nepoznám obsah vyšetrovacieho spisu a ak by som aj z neho informácie mal, neuverejňoval by som ich, ako to robia niektoré nezodpovedné médiá. Nazdávam sa, že v súčasnosti prebiehajú veľmi dôležité procesné úkony a zverejňovanie informácií môže negatívne ovplyvňovať výsledky vyšetrovania. Tí, ktorí novinárom z trestného spisu vynášajú senzačné poznatky, by si mali lepšie zvážiť možné dôsledky svojho konania.

Zdroj: datel.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti