Všetko je úplne inak alebo kto mal skutočný záujem otráviť Alexeja Navaľného?

13.09.2020 | 12:29
  5
Na Alexeja Navaľného sa uzatvárali veľké stávky – mal vytvoriť široké hnutie demokratickej opozície.

Známy ruský opozičný bloger Alexej Navaľnyj. Kritik režimu v Rusku. Miláčik „západných“ médií i politikov takzvaného „slobodného“ sveta. Obeť režimu, alebo – nebodaj – svojich „priateľov“?

„Otrava Alexeja Navaľného mohla byť výsledkom konfliktu s blogerským kolegom Vladimirom Ašurkovom a ďalšími zahraničnými partnermi. A pravdepodobným travičom je kníhkupec z Londýna, priateľ Čičvarkina a Chodorkovského a doteraz neznáme dievča Maria Pevčiková.“ To si myslí autorka článku na portáli pravda.ru.

V polovici augusta odišiel zakladateľ protikorupčného fondu Alexej Navaľnyj v záležitostí FBK (Moskovská kancelária boja proti korupcii – pozn. red. HD) do Novosibirska a Tomska. Počas spiatočného letu z Tomska do Moskvy 20. augusta spredstaviteľovi opozície Navaľnému náhle prišlo zle, stratil vedomie a po nútenom pristátí v Omsku bol urgentne hospitalizovaný.

Lekári v miestnej pohotovostnej nemocnici prijali všetky potrebné opatrenia na záchranu života pacienta. Po stabilizácii stavu bol Navaľnyj na žiadosť rodiny a oficiálnych zástupcov prevezený do Nemecka na berlínsku kliniku Charité. Leteckú dopravu pacienta v kóme zaplatil Boris Zimin, Navaľného dlhoročný sponzor. Niekoľko dní po prijatí pripustili lekári kliniky možnosť otrávenia pacienta. A 2. septembra nemecká kancelárka Angela Merkelová verejne vyhlásila, že v krvi opozície sa údajne našli stopy jedu skupiny Novičok, súčasne obvinila Rusko z možnej účasti na incidente.

Máme ( pravda.ru – pozn. red. HD) však k dispozícii informácie, ktoré poukazujú na tých, ktorí môžu mať skutočný záujem na predčasnej smrti Alexeja Navaľného. Avšak prichádza prekvapenie – to vôbec nie sú jeho oponenti, ale mecenáši, ktorí pomáhali opozícii vytvárať z Navaľného obraz „bojovníka proti režimu“.

„Čo robil Navaľnyj na Sibíri?“ Pýta sa portál pravda. ru. Alexej Navaľnyj pricestoval do Novosibirska 15. augusta. Na ceste ho sprevádzali zamestnanci FBK, medzi nimi napríklad: Georgij Alburov, Pavel Zelensky, Iľja Pachomov, Vladlen Los, tlačová tajomníčka Kira Jarmyšová a pre všetkých doteraz neznáma Maria Pevčiková.

Podľa harmonogramu sa Navaľnyj stretol s dobrovoľníkmi a pred voľbami 13. septembra zadokumentoval materiály na nové vyšetrovanie. Neskôr odišiel do Tomska. Práve táto časť cesty je kľúčom k vyriešeniu záhadnej otravy.

V Tomsku Navaľnyj zbieral informácie a hovoril o práci Jednotného Ruska ( Pozn. red. HD – je to ruská parlamentná stredo-pravicová politická strana, ktorá bola založená v decembri 2001. Predsedom strany je od 25. apríla 2012 Dmitrij Medvedev, ktorý na pozícii lídra vystriedal svojho predchodcu Vladimira Putina.) v sektore bývania. Osobitnú pozornosť  venoval spoločnosti Tomskvodokanal LLC . Spoločnosť spravuje vodovodné siete po celom meste po tom, čo zvíťazila v súťaži proti moskovskému Rosvodokanalu (RVK). Spoločnosť RVK je zároveň najväčším súkromným prevádzkovateľom centralizovaných systémov zásobovania vodou a kanalizácie v krajine, Ktorú Ašurkov z času na čas podporuje.

(Pozn. red. HD – Vladimir Ašurkov je ruský politik a výkonný riaditeľ Protikorupčnej nadácie.  Je to bývalý bankár, pôsobil v rokoch 2006 až 2012 ako riaditeľ skupiny pre riadenie a kontrolu v konzorciu Alfa Group. tam ho donútili z funkcie odstúpiť o z dôvodu politickej angažovanosti v spoločnosti Alexeja Navaľného . Počas tohto obdobia bol Ašurkov tiež v predstavenstve spoločnosti X5 Retail Group. V roku 2014 obvinil ruský vyšetrovací výbor Ašurkova zo sprenevery finančných prostriedkov z kampane starostu Alexeja Navaľného v roku 2013, po ktorej požiadal o politický azyl vo Veľkej Británi.)

Záujmy Rosvodokanalu RVK siahajú oveľa ďalej ako Sibír. Najmä RVK zabezpečuje dodávku vody v Rjazani a snaží sa získať 49-ročný kontrakt. Porážka v Tomsku napriek tomu hmatateľne zasiahla plány spoločnosti, takže do prípadu vložili hlavný mediálny tromf Ašurkova – Alexeja Navaľného. Voľby a znepokojenie v sektore bývania a komunálnych služieb na Sibíri sa stali dobrým krytím pre získavanie biznisu s vodou.

Prečo sa však práve z cesty do Tomska stala „jednosmerná letenka“ a akú úlohu pri otrave Navaľného zohral Ašurkov a obchodník Čičvarkin (ďalšia pozn. red. HD – Čičvarkin, to je niečo ako ruský Rockefeler mobilných komunikácií) z Londýna, vyjasní sa, ak sledujeme vývoj kontaktov medzi Navaľným, Ašurkovom a kýmsi v pozadí.

V roku 2010 Alexej Navaľnyj ešte nemal svoju vlastnú značku a viedol politický blog na platforme LiveJournal, ktorý nakoniec prilákal dlho očakávanú pozornosť potenciálneho investora. Kontaktoval ho práve Vladimir Ašurkov , ktorý bol od septembra 2006 do februára 2012 riaditeľom správy a kontroly aktív v spoločnosti CTF Holdings Ltd, správcovskej spoločnosti konzorcia Alfa Group.

„Veľká ryba“ nahliadla do nahrávok Navaľného, vyjadrila podporu a deklarovala pripravenosť využiť svoje kontakty. Neskôr to bol Ašurkov, kto vyniesol Navaľného na svetlo a zabezpečil kontakt so zahraničným finančníkom Williamom Browderom a Jevgenijom Čičvarkinom, ktorí sa usadili v Londýne. To umožnilo vybudovať stratégiu pre vytváranie vlastnej značky a získanie vplyvu na sociálno-politickú agendu. Na Navaľného sa uzatvárali veľké stávky – mal vytvoriť široké hnutie demokratickej opozície.

Počas nasledujúcich niekoľkých rokov Aššurkov aktívne začlenil Navaľného do globálnej elity. Vytvoril meno, imidž, značku pre málo známeho blogera. Pomáhal vyjednávať o financovaní, vynášal špinu z vysoko postavených vyšetrovaní a dával pokyny na vytvorenie vlastného projektu. A v roku 2011 Navaľnyj spolu s Ašurkovom založili Protikorupčný fond. V roku 2012 sa stala oficiálne známou spolupráca vrcholového manažéra skupiny „Alfa Group“ s opozíciou, kvôli ktorej musel opustiť svoj post. Neskôr bol Ašurkov oficiálne yačlenený do Navaľného tímu a bol menovaný do funkcie výkonného riaditeľa FBK.

Čas plynul, protikorupčný fond sa rozvinul, získal si publikum a začal nové projekty. Alexej Navaľnyj sa stal neformálnym vodcom opozície, dostal mediálnu a finančnú podporu od zahraničných investorov a organizácií, študoval na Yale a vo svojich rukách sústredil najvýznamnejšie opozičné hnutie. FBK vyzbierala stovky miliónov rubľov vo forme darov a milióny dolárov prešli cez bitcoinovú peňaženku vedúceho Navaľného ústredia Leonida Volkova.

Rastúci vplyv a dôvera v jeho vlastnú nevyhnutnosť však Navaľného priviedli k mnohým osudovým chybám. Pre svoje presvedčenie o beztrestnosti stratil podporu lojálnych opozičných médií, čím spôsobil niekoľko významných škandálov, ruskú opozíciu rozladil, „vyčerpal protesty“ a vyvolal mnohé predvolania pred súd, po jednom prehral procesy s urážkou na cti. Dôsledkom toho všetkého bola strata spojencov . Navaľnyj sa v skutočnosti stal politickým vyvrheľom, len on sám to ešte nepochopil.

Prvou reakciou bola skutočnosť, že Jevgenij Čičvarkin zatvoril Fond na boj proti korupcii a na podporu libertarianizmu tri mesiace po jeho založení. Organizácia, ktorá vznikla v Londýne v novembri 2019, mala usmerniť financovanie Navaľného, ktoré sa uskutočnilo osobne prostredníctvom Čičvarkina. Likvidácia fondu prebehla 25. februára 2020, vyplýva z informácií na webovej stránke UK Companies House.

Dôvodom môže byť konflikt medzi Navaľným, Čičvarkinom a Chodorkovským kvôli výzvam neprotestovať proti zmenám a doplneniam ústavy Ruskej federácie a „ inteligentného hlasovania “, ktoré FBK presadzovala v roku 2019. Zatiaľ čo Navaľnému vyhasol protestný potenciál, Chodorkovskij sa pokúsil dostať ľudí do ulíc a zmobilizovať Rusov. Investoval milióny do aktivít svojich štruktúr s cieľom zdiskreditovať pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, v situácii, keď Navaľnyj hovoril o nezmyselnosti nepokojov a vyzval na bojkot.

Na pozadí všetkých nahromadených otázok, problémov s dlhom 88 miliónov „Putinovho šéfkuchára“ Jevgenija Prigožina či vyhliadkam na bankrot, sa pred niekoľkými mesiacmi strhol dlhotrvajúci a nevyriešený konflikt medzi Navaľným, Ašurkovom a ďalšími londýnskymi opozičníkmi. (Pozn. red. HD – Jevgenij Prigožin si prezývku „Putinov kuchár“ vyslúžil už dávno. Odkedy si tento ruský podnikateľ otvoril luxusnú reštauráciu v Petrohrade, stál po boku prezidenta Vladimira Putina a jeho hostí. Obsluhoval amerického prezidenta Georgea W. Busha či francúzskeho prezidenta Jacquesa Chiraca. V Rusku bol však dlho pomerne neznámy. Až kým sa nezačali objavovať informácie o jeho inom biznise – o petrohradskej fabrike na internetových trollov či o financovaní žoldnierov v zahraničí.)

Dlh vo výške 88 miliónov rubľov voči „Putinovmu šéfkuchárovi“ prinútil Navaľného, aby 20. júla oznámil likvidáciu FBK . Podľa zdroja blízkeho FBK a Navaľného došlo k rozhodnutiu bez diskusie s Ašurkovom a Volkovom. Každý z nich zohral dôležitú úlohu vo fungovaní fondu. Jeden poskytoval objednávky a podporu zo zahraničia a druhý – stabilnú finančnú situáciu, legalizáciu finančných prostriedkov a prácu ústredia Navaľného.

Zdroj: pravda.ru
Preklad: hlavnydennik.sk

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti