Vražda gruzínskeho banditu v Nemecku vyvolala diplomatický škandál. Putin tvrdí, že terorista bol zapletený aj do útokov na moskovské metro

10.12.2019 | 12:06
  5
Ruský prezident vyčítal Nemecku, že napriek žiadosti ruských orgánov tohto "zločinca a vraha" nevydalo.

Gruzínec zavraždený v auguste v Berlíne bol "banditom" podieľajúcim sa na teroristických útokoch proti civilistom. Ruský prezident Vladimir Putin to povedal v noci na utorok v Paríži, kde sa predtým zišiel s lídrami Ukrajiny, Francúzska a Nemecka na summite tzv. normandskej štvorky, informovala tlačová agentúra DPA.

Gruzínsky občan Tornike K., zastrelený v parku v berlínskej štvrti Tiergarten, sa podľa Putina v minulosti podieľal na teroristickom útoku na moskovské metro a zavinil smrť desiatok ľudí. "V Berlíne bol zabitý bojovník, po ktorom v Rusku pátrali, krvilačný a brutálny človek," povedal ruský prezident.

Počas tlačovej konferencie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá sa týkala skončeného summitu o Ukrajine, vyčítal Putin Nemecku, že napriek žiadosti ruských orgánov tohto "zločinca a vraha" nevydalo. I tak chce Rusko teraz podporiť nemeckých vyšetrovateľov pri riešení spomínanej vraždy, dodal.

Prípad zastreleného 40-ročného Gruzínca vyvolal diplomatický škandál. Nemecká vláda minulý týždeň oznámila, že vyhostila dvoch ruských diplomatov, keďže Rusko podľa nej dostatočne nespolupracovalo pri vyšetrovaní vraždy. Rusko obvinenia odmietlo a pohrozilo, že v reakcii na vyhostenie diplomatov podnikne odvetné kroky.

Nemecká spolková prokuratúra uviedla, že na základe dôkazov mohla byť objednávateľom vraždy Moskva alebo úrady v Čečenskej republike, ktorá je súčasťou Ruskej federácie. Obeť vraždy údajne v minulosti bojovala na strane čečenských separatistov.

Putin vyjadril presvedčenie, že daný prípad nebude mať za následok krízu v rusko-nemeckých vzťahoch. Vyhostenie diplomatov však kritizoval a oznámil, že Rusko vyhostí takisto dvoch nemeckých diplomatov.

Zdroj: hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti