Von der Leyenová označila maďarský zákon proti pedofílii za hanbu a diskrimináciu

24.06.2021 | 10:52
  16
Maďarský premiér Viktor Orbán považuje vyjadrenie šéfky eurokomisie za hanebné, pretože sa zakladá na nepodložených tvrdeniach.

Európska komisia pohrozila právnymi krokmi voči Maďarsku v súvislosti s novým zákonom, ktorý zakazuje sprostredkovať osobám mladším ako 18 rokov informácie zobrazujúce alebo propagujúce homosexualitu či zmenu pohlavia. Uviedla to v stredu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

"Tento maďarský zákon je hanba. Poverila som zodpovedných komisárov, aby ešte predtým, ako zákon nadobudne účinnosť, poslali maďarským úradom list, v ktorom vyjadria naše obavy," cituje šéfku exekutívy EÚ agentúra DPA.

Von der Leyenová ďalej konštatovala, že zákon jednoznačne diskriminuje ľudí na základe ich sexuálnej orientácie, čo je v rozpore so základnými hodnotami Európskej únie, ako sú ľudská dôstojnosť, rovnosť a dodržiavanie ľudských práv.

"Už som to povedala: Verím v Európsku úniu, v ktorej majú ľudia slobodu byť tým, kým sú a milovať, koho chcú. Verím v Európu, ktorá zahŕňa rozmanitosť. Využijem všetky právomoci Európskej komisie, aby boli zaručené práva všetkých občanov EÚ. Nech ide o kohokoľvek a žije kdekoľvek v Európskej únii," uviedla von der Leyenová.

Jej vyhlásenie prichádza deň po tom, ako diplomati 13 členských krajín EÚ počas zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu vyzvali eurokomisiu, aby prijala potrebné právne kroky a zažalovala Maďarsko kvôli spornému zákonu na Súdnom dvore EÚ.

Návrh nového zákona, ktorý minulý týždeň schválil maďarský parlament, zakazuje mladým ľuďom a deťom prístup ku knihám alebo filmom zobrazujúcim alebo propagujúcim homosexualitu či zmenu pohlavia. Zakazuje tiež reklamy, ktoré zobrazujú, že homosexuálni alebo transrodoví ľudia sú normálnou súčasťou spoločnosti.

Orbán: Boj proti pedofílii je úlohou štátu. Vyjadrenie von der Leyenovej je hanebné

Za osvetu detí v každom prípade zodpovedajú rodičia, avšak boj proti pedofílii je úlohou štátu. Vyhlásil to v stredu v rozhovore pre nemeckú agentúru DPA predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý na margo kritiky zákona o pedofílii tiež povedal, že Maďarsko aktívne chráni práva homosexuálov.

Premiér okrem iného pripomenul, že kým v čase komunistického režimu v Maďarsku boli homosexuálne osoby prenasledované, v súčasnosti štát nielen zaručuje, ale aj aktívne chráni ich práva.

"Sloboda jednotlivca je najvyššou hodnotou," zdôraznil Orbán s poznámkou, že slobodu, ktorú si Maďari v roku 1989 vybojovali,

Orbán minulý piatok vyhlásil, že zákon nie je homofóbny, pretože sa týka iba ochrany detí. Dodal pritom, že do života dospelých tento zákon nezasahuje.

Takmer polovica členských krajín Európskej únie vyjadrila v utorok "vážne znepokojenie" nad novým maďarským zákonom. Vyhlásenie podpísalo 13 z 27 krajín EÚ, a to okrem Belgicka Nemecko, Francúzsko, Luxembursko, Španielsko, Fínsko, Švédsko, Írsko, Dánsko, Holandsko, Estónsko, Litva a Lotyšsko.

Podľa signatárov vyhlásenia zákon prijatý v Maďarsku "diskriminuje ľudí komunity LGBTI a porušuje právo na slobodu prejavu pod zámienkou ochrany detí".

Vyjadrenie predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, ktorá vníma maďarský zákon o pedofílii ako hanbu a diskrimináciu, je hanebné, pretože sa zakladá na nepodložených tvrdeniach, reagoval v stredu v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa spravodajského servera Napi.hu premiér pripomenul, že nedávno schválený maďarský zákon chráni práva detí, zaručuje práva rodičov, pričom táto právna norma sa nevzťahuje na práva týkajúce sa sexuálnej orientácie ľudí vo veku nad 18 rokov.

Orbán podľa vyhlásenia tlačového odboru úradu vlády zdôraznil, že maďarský zákon je založený na treťom odseku 14. článku Charty základných práv Európskej únie. "Sloboda zakladať vzdelávacie inštitúcie za predpokladu dodržiavania demokratických zásad a právo rodičov zabezpečiť vzdelanie a výchovu svojich detí v zhode so svojim náboženským, filozofickým a pedagogickým presvedčením sa rešpektuje v súlade s vnútroštátnymi zákonmi, ktoré upravujú výkon tohto práva," píše sa v dotknutom článku charty.

Maďarský prezident Áder podpísal zákon proti pedofílii

Maďarský prezident János Áder podpísal v stredu v Budapešti zákon proti pedofílii, informoval s odvolaním sa na správu zverejnenú na oficiálnej webovej stránke hlavy štátu spravodajský server telex.hu. Ten pripomína, že zákon vyvolal ostrú medzinárodnú kritiku, pretože z pôvodného návrhu sa pozmeňujúcimi návrhmi stal zákon, ktorý „pedofíliu mieša s homosexualitou".

Áder, ktorý podpisom nariadil vyhlásenie tejto právnej normy, v zdôvodnení okrem iného uviedol, že nový zákon neobmedzuje ústavné práva osôb vo veku nad 18 rokov, pričom ale napĺňa ústavné povinnosti týkajúce sa ochrany mladých ľudí vo veku do 18 rokov.

Návrh zákona proti pedofílii podľa servera sprevádzal v parlamente dlho konsenzus. Po presadení pozmeňujúcich návrhov týkajúcich sa homosexuality, ktorým sa postavila pedofília do paralely s homosexualitou, sa objavili ostré diskusie, demonštrácie a napokon aj medzinárodná vlna odporu.

Zdroj: trend.sk / dennikn.sk / hnonline.sk / tvnoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti