Vo voľbách do europarlamentu v Maďarsku zvíťazil suverénne Orbánov Fidesz s 52 percentami

27.05.2019 | 01:23
  0
Výrazne oslabili socialisti aj nacionalistický Jobbik, obe strany prekročili šesť percent.

Vládnuca strana Fidesz premiéra Viktora Orbána sa podľa očakávania stala jasným víťazom nedeľňajších volieb do Európskeho parlamentu (EP) v Maďarsku. Získala 52,14 percenta hlasov, čo jej zabezpečilo 13 z 21 mandátov prináležiacich v EP Maďarsku, uviedla agentúra APA s odvolaním sa na volebnú komisiu.

Úspechom boli eurovoľby pre opozičnú Demokratickú koalíciu (DK) expremiéra Ferenca Gyurcsánya, ktorej kandidátku viedla jeho druhá manželka Klára Dobrevová. DK dostala 16,26 percenta hlasov a vďaka tomu počet svojich mandátov zdvojnásobila na štyri.

Liberálna strana Momentum, ktorá sa na eurovoľbách zúčastnila prvýkrát, skončila prekvapivo tretia so ziskom 9,92 percenta hlasov a dvoma mandátmi.

Naopak za neúspech môže voľby do EP v roku 2019 považovať najsilnejší opozičný subjekt Maďarská socialistická strana (MSZP), ktorej dalo svoje hlasy len 6,68 percenta voličov. Socialisti zároveň prišli o jeden z dvoch mandátov.

Podobne dopadol aj bývalý krajne pravicový Jobbik, vystupujúci v posledných rokoch umiernenejšie: dostal len 6,44 percenta a prišiel o dvoch z doterajších troch europoslancov.

Zdroj: ta3.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti