Vlády sa začínajú nebezpečne pohrávať so strachom a hnevom občanov

04.08.2021 | 10:50
  3
Žiadne svinstvo proti ľuďom sa doteraz neodohralo bez súčinnosti a spolupáchateľstva právnikov. Žiadne! Výdatne sme pomáhali budovať všetky diktatúry a vlastne všetky formy totalitarizmu, píše vo svojom článku právnička Judita Laššáková.

Je čas na konšpiráciu...

Počas uplynulých rokov sa vedci údajne rozprávali o tom, že na našej planéte je akosi priveľa ľudí. Takáto konverzácia nie celkom korešponduje s aktuálnym ošiaľom pomocou vakcín proti Covid-19, ktorá sa prezentuje ako záchrana života. Dokonca aj liberálne akože elity alarmovali, vraj sedem miliárd ľudí táto planéte neuživí a neunesie.

Ak je ľudí veľa, nemali by ich politické špičky preriediť týmto vírusom? No, začiatkom roka 2020 sa aj Boris Johnson a aj Angela Merkelová nechali počuť, že to spravia. Presnejšie chceli vírusom premoriť obyvateľstvo. Vraj aby národy získali prirodzenú kolektívnu imunitu. Po tomto vyhlásení sa zdvihla vlna kritiky a nešetrilo sa slovami ako „nacisti“ a podobne. Tak obaja lídri pristúpili k zavádzaniu opatrení.

Strach sa rozširoval všade a všelijako. Hlavne prostredníctvom médií. Propagandistická mašinéria udrela na jednu z dvoch základných emócií, ktorú máme všetci v tej najstaršej časti mozgu, v amigdale.

Opatrenia všetkých vlád sa prijímali nešťastne, v niektorých štátoch v rozpore s ústavami. Slovensko v tejto činnosti vyniká dodnes. Kolegom právnikom sa to možno nebude veľmi páčiť, ale je nutné kriticky sa pozrieť aj do vlastných radov. Žiadne svinstvo proti ľuďom sa doteraz neodohralo bez súčinnosti a spolupáchateľstva právnikov. Žiadne! Výdatne sme pomáhali budovať všetky diktatúry a vlastne všetky formy totalitarizmu.

Lenže tak ako právnický titul negarantuje charakter človeka, platí to o každom akademickom titule, rovnako sa aj medzi nami nájdu takí, čo proti svinstvám nepodarených kolegov bojujú. A preto rôzne žaloby na štáty a ich vlády nenechali na seba dlho čakať. Uvidíme, ako česť nás právnikov obhája sudcovia medzinárodných súdnych dvorov. Nechajme sa prekvapiť.

A teraz k sľúbenej konšpirácii:

Často sa o EÚ hovorí, že je „ekonomický gigant, ale politický trpaslík“. Lenže ani to už celkom nie je pravda. Čína a čiastočne aj India sa začínajú ekonomicky vzmáhať a aj na tomto poli nie je dominancia USA a EÚ taká veľká, aká bola len pred niekoľkými rokmi. Čína a India majú takmer jeden a pol miliardy obyvateľov. Každý samostatne, nie dokopy. Konšpiračné otázky na dnes znejú:

Sme natoľko zvyknutí na demokraciu a úlohu ústavných orgánov, ktoré sú povinné garantovať dodržiavanie ľudských práv a slobôd, že tento „experiment“ s povinným očkovaním je vlastne iba skúškou toho, čo sme ochotní obetovať, a kedy a za akých okolností sa ustúpime nátlaku vlády? Chcú si vyskúšať, čo na nás zaberá? Kedy podľahneme? Kedy zrazíme podpätky a budeme robiť, čo nám nakážu? Aby nás ekonomicky nepredbehla ani Čína, ale ani India?

Ja neviem!

Viem však dve veci.

Prvá: Čína má síce ešte ďaleko k tomu, aby sa stala najsilnejšou ekonomikou sveta z pohľadu HDP počítaného na hlavu obyvateľa. No už dnes je v mnohých oblastiach technologickou mocnosťou. A už dnes začína vojensky konkurovať USA v Juhočínskom mori.

Druhá: V amigdale je okrem strachu ukrytá aj druhá základná emócia. A tou je hnev! A hnevu obyvateľstva sa aj rímsky cisár bál. A na to by nemali zabúdať ani politici v krajinách, kde ešte stále funguje demokracia. Aj keď často „ odetá v dotrhanom háve svojich ústav“.

Zdroj: Facebook Judita Laššáková


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti