Vláda vyslovila nesúhlas s Istanbulským dohovorom

12.02.2020 | 13:22
  3
Krok vychádza zo súčasnej situácie týkajúcej sa postoja a procesu odmietnutia ratifikácie dohovoru.

Vláda SR nesúhlasí s Dohovorom Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji (známy ako Istanbulský dohovor) a navrhuje Národnej rade SR, aby rovnako vyjadrila nesúhlas s týmto dokumentom. Nesúhlasné stanovisko kabinetu schválili jeho členovia na stredajšom rokovaní.

Krok vychádza zo súčasnej situácie týkajúcej sa postoja a procesu odmietnutia ratifikácie dohovoru. Vláda v polovici decembra 2019 zobrala na vedomie uznesenie parlamentu z marca a novembra 2019, aby exekutíva nepokračovala v procese smerujúcom k ratifikácii uvedeného dohovoru.

Dôvodom bola existencia pochybností pri výklade viacerých ustanovení tohto dokumentu a ich možných rozporov s Ústavou SR. Ide predovšetkým o rozpor s ústavnou definíciou manželstva ako zväzku muža a ženy a tiež o nejasnosti v otázke odstraňovania rodových stereotypov.

Pellegrini: Parlament môže definitívne odmietnuť Istanbulský dohovor

Vyjadrenie Národnej rady (NR) SR k Istanbulskému dohovoru na mimoriadnom rokovaní parlamentu dáva možnosť definitívne sa vyrovnať s týmto dokumentom a zavŕšiť proces odmietnutia jeho ratifikácie. Povedal to predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) po stredajšom rokovaní kabinetu.

"Pevne verím, že na základe vyjadrenia parlamentu a definitívneho odmietnutie ratifikácie by pani prezidentka a všetky príslušné inštitúcie mohli informovať Radu Európy, že sa SR nestane zmluvnou stranou dokumentu, ktorý vyvoláva napätie v spoločnosti," zdôraznil Pellegrini. "Ak sa tak nestane, budem sa snažiť o proces späťvzatia, stiahnutia podpisu k ratifikácii," dodal. Zdôraznil, že rôzne právne výklady a špekulácie o procesnej správnosti odmietnutia ratifikácie nemôžu byť obštrukciou naplniť vôľu väčšiny spoločnosti, ktorá si želá, aby Slovensko nebolo súčasťou dohovoru.

Vláda v decembri poverila predsedu vlády požiadať prezidentku SR, aby oznámila Rade Európy úmysel SR nestať sa jeho zmluvnou stranou. Prezidentka Zuzana Čaputová tak zatiaľ neurobila, v procese ukončenia procesu odmietnutia Istanbulského dohovoru sa riadi iným právnym výkladom, ako je názor vlády.

Keďže zjednotenie stanovísk neprinieslo ani pondelkové (10. 2.) stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov k tejto téme, v záujme ukončenia diskusií o tomto dohovore vláda navrhla Národnej rade SR, aby s istanbulským dohovorom vyslovila nesúhlas.

Zdroj: sme.sk / aktuality.sk

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti