Víťazstvo nekritickej očkovacej ideológie: Európsky súd zamietol sťažnosť českých rodičov ohľadne povinného očkovania

08.04.2021 | 15:55
  15
Odborníci vyhlasujú, že verdikt môže mať vplyv aj na politiku povinného očkovania proti pandémii ochorenia COVID-19.

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu vo štvrtok rozhodol, že "povinné očkovanie môže byť v demokratických spoločnostiach pokladané za nevyhnutné". Ide o historický verdikt a týka sa prípadu sťažnosti českých rodín, ktorým prekážalo povinné očkovanie detí v Česku. Informácie priniesli tlačová agentúra AFP a portál iDNES.cz.

"Takéto... opatrenia môžu byť pokladané v demokratickej spoločnosti za nevyhnutné," napísal súd v rozhodnutí. Dodal, že česká zdravotná politika je v súlade s "najlepšími záujmami" detí. ESĽP tiež uviedol, že české úrady svojím rozhodnutím vyžadovať očkovanie detí chránia aj zdravie ďalších jednotlivcov a celej populácie a bojujú proti trendu klesajúcej miery zaočkovanosti medzi deťmi.

Je to vôbec prvýkrát, čo ESĽP vydal rozhodnutie týkajúce sa povinného očkovania proti detským chorobám. Odborníci vyhlasujú, že verdikt môže mať vplyv aj na politiku povinného očkovania proti pandémii ochorenia COVID-19.

ESĽP vo štvrtok zamietol celkovo šesť sťažností českých rodičov, ktorí sa naň obrátili vo veci povinného očkovanie detí. Podľa súdu Česko trvaním na povinnom očkovaní neporušilo ich právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života. Prvá zo šiestich sťažností prišla do Štrasburgu už v roku 2013. Podal ju Pavel Vavřička, ktorý v roku 2003 nepriviedol dcéru a syna na očkovanie proti tetanu, detskej obrne a vírusovej hepatitíde typu B. Krajská hygienická stanica mu udelila pokutu a muž sa obrátil na české súdy.

Vo väčšine prípadov išlo o to, že predškolské zariadenia odmietli prijať nezaočkované deti.

Rozsudok teraz prijala Veľká komora ESĽP, ktorá rozhoduje o závažných záležitostiach, pomerom 16 hlasov k jednému a verdikt je konečný, píše iDNES.cz.

„Pre nás je rozsudok samozrejme sklamaním, pretože zvíťazila nekritická očkovacia ideológia pred dôkladným posúdením primeranosti vynucovania potenciálne rizikového zásahu do telesnej integrity, ktorým je očkovanie,“ uviedla v rekacii advokátka Zuzana Candigliota, ktorá zastupovala sťažovateľa.

„Veľký senát označil nastavenie povinného očkovania v Českej republike za adekvátne a do sveta vyslal správu, že okrem základných práv má človek i základné povinnosti a zodpovednosť voči druhému. Vyzdvihol tak dôležitosť sociálnej solidarity v spoločnosti ... Až do vydania štvrtkového rozsudku otázka súladu povinného očkovania s ľudskými právami v Európe zostávala nevyriešená,“ uviedla kancelária vládneho splnomocnenca pre zastupovanie Českej republiky pred ESĽP.

Zdroj: cas.sk / idnes.cz


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti