Víťazom volieb Kotleba?!

20.01.2020 | 19:38
  49
Násilné potláčanie kotlebovcov im len pridáva sympatie občanov frustrovaných z nečinnosti vládnej moci i ľahostajnosti k riešeniu ich problémov.

Začnime túto úvahu osvedčeným strašivtákom slovenskej politológie Grigorijom Mesežnikovom, mudrcom z východu, ktorý vyhlásil, že do Európskeho parlamentu sa dostali za Slovensko „najhorší fašisti Európy“??? Myslel tým aj bývalého sudcu Radačovského, ktorý mal odvahu odsúdiť pozemkové kšefty pána Kisku, aj to mierne? Úroveň Gríšových výrokov ľahko odhadneme, keď si spomenieme, že u našich južných susedov mali aj Maďarské gardy a poslanci ich politického krídla Jobbik-u sa do Euro-parlamentu dostavili v uniformách veľmi pripomínajúcimi tie fašistické!

Musíme teda konštatovať, že po nepochybne odpudzujúcom nástupe na našu politickú scénu (a k tej mu svojou nebotyčnou nafúkanou hlúposťou pomohli „tí druhí“) prešiel Kotleba výraznou premenou a dnes už mu ten fašizmus netrčí tak výrazne z každého oka. A tá „premena“ má šokujúci úspech! Prečo?

Odpoveď naznačil iný politológ (ktorého meno si úprimne nerád neviem spomenúť, ale bol od nás, nie z dovozu), ktorý sa domnieva celkom logicky, že voličov viac než volebné programy oslovujú emócie. A ten náš volič ich má dosť vďaka desaťročia neriešených problémov s našimi tzv. neprispôsobivými občanmi. Koľko peňazí už len na to išlo, koľko nadšencov aj zo zahraničia sa ten problém pokúšalo riešiť priamo v osadách – a výsledok? Najradikálnejším činom bolo ich premenovanie z Cigánov na Rómov (TU je o tom „odvážnom neo-liberálnom čine“ viac). A tým to pre fakticky všetky doterajšie politické garnitúry aj skončilo.

A ako vysvetlil slovenský politológ v ešte stále Slovenskom rozhlase (hoci zavalenom americkou muzikou na výhodný kšeft s našimi ušami), kotlebovci na rozdiel od rečí prichádzajú s okázalými činmi – hliadky vo vlakoch a najnovšie i osadách, vykúpenie pozemkov v osadách atď. Isteže je to divadielko, ale účinné! A, ako som už písal, usvedčujúce klasické, aj bizarné, politické strany u nás z neriešenia dlhodobého problémy traumatizujúceho túto spoločnosť. Veď užitočné NE-kotlebovské poriadkové hliadky v osadách sa ukázali ako jednorázovka na zalepenie očí napádaných a teda právom rozhorčených občanov?! A pán Kiska (a vzápätí aj propagátor drog Truban) ešte útočníkov ubezpečuje, že na nich zákony neplatia a nič sa im nestane?!!

Reklamu im urobilo aj vyhodenie Mazureka z parlamentu (pričom ten krikľúň by nepochybne zaslúžil byť vyhodený z každej slušnej spoločnosti) za výroky, na ktoré má v skutočnej demokracii každý právo a nebyť toho humbugu so súdom, nikto by si to poriadne nevšimol a z Mazureka by nebol „hrdina“. A toto neo-liberálne znásilňovanie základného ľudského práva na slobodu slova nadháňa kotlebovcom protestné hlasy (teda nie za nich, ale proti neo-liberálnym zvrhlostiam).

Rovnako to bolo s pokusom ĽSNS zakázať, čo rozumne odsúdila väčšina politikov u nás práve kvôli bumerangovému efektu. Robert Fico, ako politický veterán, zacítil odkiaľ a kam vietor fúka a tak sa dokonca pridal k Mazurekovmu odsúdenému výroku, čo je síce populistické, ale v konečnom dôsledku to len potvrdzuje obecné nálady.

Neo-liberalizmus (tak ako kedysi boľševici) zametá problémy pod koberec a potom sú z toho tie hrôzy, čo zažívajú občania Nemecka, či Francúzka a Švédska s vyčíňajúcimi gangmi migrantov, ktorí už útočia aj na miestnu Políciu. U nás, akoby priam na zavolanie do predvolebnej kampane kotlebovcov, prišli útoky na občanov Slovenska zo strany násilníckych „obyvateľov osád“ (ako to najnovšie pomenúvajú naše médiá). Čo s tým?

Extrémna situácia vyžaduje extrémne riešenia

Ako sme si už vysvetlili, násilné potláčanie kotlebovcov im len pridáva sympatie občanov frustrovaných z nečinnosti vládnej moci i ľahostajnosti k riešeniu ich problémov (viď prípad Dobrovodský). Navyše voliči SNS, ego-manianka Harabina (ten si strieľa sám do nohy už od začiatku kampane), či SAS sa z obavy aby ich hlasy neprepadli, môžu na poslednú chvíľu rozhodnúť pre ĽSNS. Tam im iste neprepadnú. A môže sa tak stať nevídané, že ten prostoduchý Kotleba bude víťazom volieb?! Som zvedavý, ako sa s tým naša skládková Zuzana (nanútený objekt zbožňovania deťmi, ako za socíku, vďaka Borušovičovej „rozprávke“) vyrovná. Je však isté, že s ním do vlády nikto nepôjde a teda nastáva patová situácia. Ani Smer-SD totiž zrejme nebude mať s kým zostaviť vládu.

Rozhľadenejší a odvážnejší analytici predpovedajú (aj pre mňa) šokujúce riešenie – českú obdobu „Opoziční smlouvy“. Tá bola výsledkom obdobného patu v českých voľbách, na ktorú reagovali nezmieriteľní rivali ČSSD pod vedením Zemana a ODS vedené Klausom takouto bizarnou zmluvou štýlu mačko-psa. Klaus vyhlasoval ešte pár dní pred voľbami Zemana za takmer červeného diabla a Zeman zasa nevedel prísť Klausovi na meno ani vo sne. Ale parlamentné počty nepustia. A šokujúci úspech Kotlebu môže viesť k šokujúcemu riešeniu.

Spomeňte si na túto predpoveď, až sa Pellegrini dohodne na rozdelení moci – s Kiskom! A podľa českého vzoru Kiska, samozrejme, nevstúpi do Pellegriniho vlády. Ale, opäť podľa českého vzoru, sa stane predsedom parlamentu. V tichosti bude jeho strana (vzorne podľa zmluvy) podporovať Pellegriniho menšinovú vládu, ku ktorej sa možno pridá ešte nejaká ledva-strana. Ospravedlnia ten politický kotrmelec „záchranou Slovenska“ pred fašizoidným Kotlebom a aj preto sa na Kiskove trestné činy zabudne, až kým nebudú premlčané.

Čo tých prezieravejších vedie k takejto šokujúcej predpovedi? Napríklad aj to, že Kiska urobil politický kotrmelec od pozície prezidenta, ktorý tvrdil, že do politiky už nepôjde, na šéfa novej strany, aby (rovnako ako kedysi Rusko a nie tak dávno Kollár) unikol vyšetrovaniu a odsúdeniu. A všimnite si – kým na Rostasa so Zem a vek prišlo nad ránom komando so samopalmi, ako z čias gestapa, a duo šialencov Daňo s Vaskym sú protiprávne vo väzbe (podľa logiky „lebo treba“ a porekadla, že na každého psa sa palica nájde?!!), okolo už vzneseného obvinenia Kisku z daňových podvodov je podozrivo ticho. Žiadne vypočúvanie, žiadna väzba, žiadny súd. A so zúrivcami okolo Trubana dohoda nebude možná, tí aj nateraz verne slúžiacich (viď účelové zásahy Polície pred voľbami) chcú vymeniť systémom „lebo treba“. Nenadarmo náš skládkový ex-prezident stranu zakladal. Ešte sa dočkáme prekvapení…

 

Gustav Murín - slovenský prírodovedec, biológ, spisovateľ, esejista, publicista, dramatik, scenárista a bloger. Murín je známy autor kníh o slovenskej mafii v 90. rokoch a bol tiež scenáristom dokumentárnej série Mafiáni na RTVS. V roku 2018 mu bola spoločnosťou svetských humanistov na Slovensku Prometheus udelená cena Humanista roka 2018, ktorá sa udeľuje za výrazné, výnimočné počiny a významné aktivity pri presadzovaní a obohacovaní myšlienok humanizmu na Slovensku.

Zdroj: gumurin.blog.pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti