Virtuálne voľby Pravdy: Prvý Smer-SD, druhé OĽaNO a na treťom mieste Harabinova Vlasť

13.02.2020 | 11:15
  10
Vo virtuálnych voľbách hlasovalo vyše 25-tisíc čitateľov Pravdy.

Virtuálne parlamentné voľby Pravdy vyhrala strana Smer so ziskom 14,94 % hlasov. Druhé skončilo - kopírujúc prieskumy verejnej mienky - hnutie OĽaNO s 14,01 % hlasov a prekvapením je tretie miesto Harabinovej strany Vlasť so ziskom 13,45 %. Hlasovalo vyše 25-tisíc čitateľov Pravdy.

Možno ešte väčším šokom je 7. miesto strany Socialisti.sk, ktorej lídrom je Eduard Chmelár. Prekvapivé výsledky pripisujeme vysokej aktivite oboch táborov (Vlasť a Socialisti.sk), ktorú sme zaznamenali na sociálnej sieti.

Do parlamentu, vyskladanom čitateľmi Pravdy, by sa ešte dostala strana Sloboda a Solidarita, extrémistická ĽS NS, koalícia Progresívne Slovensko/Spolu a Kiskova strana Za ľudí.

Naopak, výsledky nepotešia strany Sme rodina, Dobrá voľba, úplne prepadlo KDH, SNS, Most-Híd aj Maďarská komunitná spolupatričnosť.

Celkovo sa na virtuálnych voľbách Pravdy zúčastnilo 25 831 čitateľov a čitateliek, z ktorých 254 označilo možnosť, že nebudú voliť.

Samozrejme, aj keď sú výsledky v mnohých prípadoch podobné prieskumom a napríklad na vzostup OĽaNO ako prvý upozornil predvolebný prieskum denníka Pravda od agentúry Polis, išlo v prvom rade o čitateľskú hru. Preto výsledky virtuálnych volieb nemožno porovnávať s reprezentatívnymi prieskumami verejnej mienky.

Kde je Smer silný a kde nie?

Chceli sme od vás aj údaje o pohlaví, veku a bydlisku. Výsledky budeme analyzovať vo štvrtok, ale pár čísel sa núka už teraz. Volilo výrazne viac žien (18 975) ako mužov (6602). U mužov vyhral Smer, u žien OĽaNO. Kým ženy dali kotlebovcom 8,50 % hlasov, muži len 5,47 %.

Tradične najviac voličov prišlo z Bratislavského kraja. Hoci sa Smer bratislavských voličov bojí – vyhral s 15,59 % hlasov, druhé skončilo OĽaNO, tretia SaS, štvrtá koalícia PS/Spolu. Smer nevyhral v Trenčianskom kraji (1. OĽaNO), v Košickom kraji (1. Vlasť), v Trnavskom kraji bol až tretí (1. OĽaNO, 2. Vlasť) a aj v Žilinskom kraji (1. Vlasť, 2. OĽaNO).

Najviac voličov bolo v kategórii 40–49 rokov, vyhralo u nich OĽaNO. Medzi prvovoličmi zvíťazila Vlasť pred SaS a Smer bol až šiesty, v kategórii 62+ mal však Smer takmer 30 % hlasov. Najhoršie skončil Smer v kategórii 23–29 rokov, zaznamenal len 7,70 % hlasov.

Ďakujeme všetkým čitateľom za účasť a korektný prístup – zjavne podvodných hlasov bolo minimum a tie sme z celkových súčtov vyradili.

 

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti