VIDEO: Zmenky TV Markíza, vražda Kuciaka, spravodajské hry a progresívna justícia na Slovensku

22.02.2020 | 11:35
  36
Novinárka Jana Teleki odhalila v relácii Informačná Vojna s Norbertom Lichtnerom šokujúce informácie o pozadí slovenskej politiky, závažných prešľapoch orgánov činných v trestnom konaní, oligarchistickej justícii a mediálnom terore.

Hosťom relácie Informačná Vojna s Norbertom Lichtnerom bola 20. februára novinárka Jana Teleki, ktorá sa v minulosti venovala ekonomickej trestnej činnosti predstaviteľov samosprávy a štátnej správy. Po roku 2000 sa venuje predovšetkým kauzám, kde sa porušujú ľudské práva.

Tri vážne momenty na zamyslenie sa v spôsobe vedenia súdneho procesu

Teleki na úvod objasnila genézu kauzy zmenky. Pozornosť v ostro sledovanom súdnom procese upriamila na 22. júla 2019, keď predseda senátu Emil Klemanič otvoril prvý deň pojednávania a vypočúval svedkov.

„To bol prvý moment, keď bolo zjavné, že svedkovia odpovedali na otázku, ktorá bola zavádzajúca. Klemanič mal svedkom klásť otázky k zmenkám Pavla Ruska a nie k zmenkám televízie Markíza (vystaviteľom je Rusko. Televízia Markíza je ručiteľ. - pozn. red.). Druhý vážny moment v tom konaní bolo porušenie tzv. obžalobnej zásady, keď vytiahol piatu zmenku, ktorá nebola predmetom obžaloby. Súd totižto prejednáva písomne podanú obžalobu. To znamená prejednáva jednotlivé body obžaloby. A dokazovanie sa vedie k jednotlivým bodom obžaloby. Tretí moment: Boli vypočúvaní svedkovia, ktorí zo svojej pozície nemali možnosť ani vedomosť prísť so zmenkami do styku, o čom hovorili samotní obžalovaní a nikto to neakceptoval. A na druhej strane: Neboli predvolaní svedkovia, ktorých žiadali obhajcovia obžalovaných a mali o zmenkách vedomosť,“ uviedla Teleki a zdôraznila zásadnú vec, ktorou je odopretie obžalovaným možnosť brániť sa pred súdom.

Absurdný román v realite

Situácia sa v určitom zmysle až nápadne podobá na román Proces, ktorý pred vyše storočím napísal známy spisovateľ Franz Kafka. Hrdinom absurdného príbehu je bankový úradník Jozef K., ktorého obvinia. Súd predstavujúci veľké neprehľadné spoločenstvo je v následnom procese presvedčený o vine obžalovaného. Zjavné dôkazy neviny nie sú akceptované.

K tejto zjavnej kafkovčine sa v relácii vyjadrila aj Jana Teleki. „To čo sa udialo posledné týždne, je buď fikcia alebo niečo nenormálne,“ uviedla novinárka a poukázala na archív SIS, v ktorom sa našlo takmer 100 strán, týkajúcich sa procesu urovnania sporu o televíziu Markíza predmetnými zmenkami. Zo záznamov evidovaných v archíve Slovenskej informačnej služby totiž vyplýva, že celá akcia urovnania sporu kauzy Markíza bola realizovaná pod kontrolou SIS.

Pavol Rusko bol na základe uvedených informácií intenzívne monitorovaný Slovenskou informačnou služby od roku 1996, čiže od doby, keď požiadal Radu pre vysielanie a retransmisiu o udelenie licencie na vysielanie. Dôvodom bolo, že televízia Markíza bola médium s významným vplyvom na ovplyvňovanie verejnej mienky. Z uvedeného dôvodu bol nielen on, ale aj jeho blízki spolupracovníci a obchodní partneri sledovaní tajnou službou. SIS v zvýšenej miere monitorovala televíziu práve po vzniku sporu medzi konateľmi Pavlom Ruskom a Silviou Volzovou.

Autentické záznamy príslušníkov SIS si môžete pozrieť v článku Kauza zmenky TV Markíza inou optikou: SIS založila v minulosti lustračný spis na Pavla Ruska a nasadila na neho agentov.

Informačným zdrojom sú podľa vyjadrenia Teleki osoby, ktoré na tejto kauze pracovali a ktorí aj v obave o svoj život jej poskytli informácie. Dodala tiež, že jedným z ľudí, ktorí časť správ v určitom období vypracovali, bol aj agent tajnej služby a neskorší riaditeľ kontrarozviedky SIS Peter Tóth. Ten je aj jedným z kľúčových svedkov v kauze zmenky, ale aj v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Obvinenia na adresu vyšetrovateľa, sudcov a prokurátora

Teleki považuje za absurné odsúdiť v právnom štáte neviných ľudí, pokiaľ je evidentné, že sa na falšovaní zmeniek nepodieľali. Vyšetrovateľ Jaroslav Láska podľa nej vedel od začiatku, že v Slovenskej informačnej službe existuje spis týkajúci sa zmeniek, rovnako ako o ňom vedeli prokurátor Ján Šanta a členovia senátu - sudcovia Emil Klemanič, Pamela Záleská a Ján Buvala.

Bývalý spoločník Mariana Kočnera Štefan Agh v tejto súvislosti požiadal vyšetrovateľa, aby zabezpečil odtajnenie spisu alebo požiadal o stanovisko Slovenskú informačnú službu. Riaditeľ SIS Anton Šafárik sa doteraz k žiadosti nevyjadril.

Štefan Agh po svojom svedectve na súde v júli 2019 bol odčlenený na samostatné konanie, aby sa nezdržoval súdny proces. Podľa obvinenia mal byť v kauze spolupáchateľom Mariana Kočnera a Pavla Ruska pri falšovaní zmeniek.

Závažné informácie v spise SIS

Jana Teleki uviedla, že v spise Slovenskej informačnej služby je veľa závažných materiálov, ktoré zatiaľ neboli zverejnené. Majú sa týkať v súčasnosti aktívne činných osôb, ale aj osôb pôsobiacich v čase, keď bol Pavol Rusko ministrom hospodárstva. Rovnako sa tieto informácie týkajú ministerských nominantov strany ANO, ktorej v tom čase predsedal a ktorá bola súčasťou druhej Dzurindovej vlády (v rokoch 2002 až 2006). Jedným z ministrov za stranu ANO bol aj Jirko Malchárek, ktorý ako šéf rezortu hospodárstva bol aktérom korupčnej kauzy Gorila. Malchárek mal podľa spisu na províziách zo štátnych obchodov získať pre seba od finančnej skupiny Penta niekoľko sto miliónov korún.

„Keď sa prevalilo, že ten materiál mám ja, sudca mal okamžite začať vo veci konať a osloviť šéfa SIS, pretože už len fakt, že nejakej súkromnej osobe sa takýto materiál dostane je vážna vec. Oveľa vážnejšie je však to, že všetci, ktorí pripravovali kauzu zmenky o tomto spise SIS vedeli a spoliehali sa na to, čo vo svojej knihe Komando 52 napísal Peter Tóth,“ uviedla Teleki s tým, že Tóth v knihe napísal, že spisy k tejto kauze boli zničené 52. oddelením SIS (oddelenie vnútorného spravodajstva). Teleki dodáva, že ak aj boli skartované, tak podľa čísiel sa dá dohľadať ich existencia a možnosť verifikovať ich s tými, ktorými disponuje novinárka.

Kočner vedel veľa o trestnej činnosti vplyvných ľudí

Novinárka ďalej uvádza, že obžalovaný podnikateľ Marian Kočner bol pre určité osoby nebezpečný, pretože disponoval informáciami o ich trestnej činnosti vrátane korupcie. Tieto osoby podľa Teleki si boli vedomé, že Kočnerove informácie boli tak závažného charakteru, že ich môže skompromitovať.

Lipšicove stádo a pomsta Kočnerovi

Teleki uviedla, že Daniel Lipšic v čase keď bol šéfom rezortu vnútra mal okruh spriaznených novinárov, ktorých využíval na kriminalizovanie svojich oponentov. Uvedeným novinárom mal Lipšic poskytovať informácie z trestných spisov a účelovo manipulovať informáciami, ktoré im podsúval, vytrhávanim z kontextu. Novinári na základe jeho vyýkladu informovali verejnosť a skresľovali realitu, čím poškodeným ničili život.

„Marian Kočner si zistil, akým spôsobom pán Lipšic s týmito novinármi (tzv. Lipšicove stádo) funguje,“ uviedla vysvetlila Teleki s tým, že Kočner nskôr s týmito informáciami vystúpil na tlačovej konferencii. Neskôr podal v tejto záležitosti na Lipšica trestné oznámenie za vynášanie informácii zo spisov, na základe ktorého bol Daniel Lipšic neskôr obvinený.

Pozrite si tlačovú konferenciu Mariana Kočnera k Lipšicovmu stádu:

Podľa novinárky, práve tam nastalo rozhodnutie Lipšica zbaviť sa Kočnera.

Lipšicovi vynášala informácie manželka prokurátora Šantu

Jana Teleki uviedla informácie, ktoré pred nedávnom zverejnil aj portál Fakty a dôkazy.

Podľa článku časopisu TREND z 30. septembra 2009 počas obdobia, keď bol predsedom na Najvyššom súde Štefan Harabin, musela zo súdu odísť aj vedúca podateľne Emília Šantová. Ide o manželku Jána Šantu. Emília Šantová si následne našla uplatnenie na ministerstve vnútra, práve v čase, keď bol ministrom Daniel Lipšic. Bývalá vedúca podateľne pôsobila (a aj v súčasnosti pôsobí) na Tlačovom oddelení Komunikačného odboru Kancelárie Ministra vnútra SR. Na komunikačnom odbore začínala, keď bol riaditeľom odboru Gábor Grendel. Len pripomínam, že v súčasnosti sedí na súde Daniel Lipšic hneď vedľa Jána Šantu. Gábor Grendel má s Emíliou Šantovou (rovnako ako Lipšic so Šantom) vynikajúce vzťahy a to až natoľko, že ju neváhal využiť na nelegálne lustrácie. Ale o tom neskôr. V každom prípade vďačí pani Šantová za svoje zamestnanie práve Lipšicovi a Grendelovi“.

V článku sa ďalej píše: „Aby sme vylúčili akékoľvek pochybnosti o vzťahu Gábora Grendela a Emílie Šantovej, ponúkame čitateľom sériu fotiek z rozlúčkového posedenia Kancelárie Ministra vnútra v apríli 2012, ktorého sa zúčastnili:   Ľubomíra Miklovičová (v tom čase Komunikačný odbor Kancelárie Ministra vnútra SR), Gábor Grendel (pravá ruka Lipšica na MV SR, neskôr podpredseda a predseda politickej strany NOVA, v súčasnosti poslanec NR SR a predseda Výboru pre kontrolu SIS), Andrej Alberty, Norbert Fiačan (v tom čase Komunikačný odbor Kancelárie Ministra vnútra SR), Emília Šantová (Komunikačný odbor Kancelárie Ministra vnútra SR – pracuje tam doteraz), Nadežda Nošková (v tom čase Odbor protokolu Kancelárie Ministra vnútra SR), Ľubica Petáková (v tom čase Odbor protokolu Kancelárie Ministra vnútra SR), Anna Andrejuvová (v tom čase Komunikačný odbor Kancelárie Ministra vnútra SR, následne asistentka Daniela Lipšica v NRSR, neskôr asistentka Igora Matoviča, v súčasnosti naďalej vyťažovaná Danielom Lipšicom počas jeho pôsobenia v advokátskej kancelárii Dentons), Jana Pôbišová (v tom čase končiaca hovorkyňa Prezídia policajného zboru) a Emília Kočišová (v tom čase Komunikačný odbor Kancelárie Ministra vnútra SR).“

Uvedeným spôsobom získavania informácii mal lustrovať viaceré osoby aj novinár portálu Aktuality.sk Marek Vagovič.

Exsiskár Tóth bol nasadený na Kočnera

Bývalý siskár Peter Tóth bol podľa informácii Jany Teleki nasadený na Mariana Kočnera od roku 2016. V tom istom období začal právne zastupovať finančnú skupinu Penta Daniel Lipšic. Teleki tiež uviedla, že Penta financovala aj Petra Tótha a jeho „projekty“, vrátane Tóthovho portálu Datel.sk.

Novinárka Jana Teleki z portálu Eurorešpekt v tejto súvislosti vo svojom nedávnom článku na margo výpovedí Petra Tótha v kauzách Mariana Kočnera a Pavla Ruska uviedla, že „paradoxom je, že sú obžalovaní na základe svedectva bývalého príslušníka SIS, odvolaného po niekoľkých týždňoch na pozícii riaditeľa kontrarozviedky pre vynášanie spisov a obchodovanie so spismi a pre spoluprácu so  Secret Intelligence Service (SIS), neoficiálne aj MI6.  Military Inteligence Deputary je tajná služba Spojeného kráľovstva. V neskoršom období poskytoval informácie aj službám iných štátov. Domnienka, ani presvedčenie nie sú prípustnými kritériami pre splnenie materiálnej stránky trestného činu. Dynamicky upravené výpovede Petra Tótha sú pripravené podľa relatívne obšírnej stratégie, čiže nie sú autentickými výpoveďami.“ 

Snaha určitých skupín ovplyvňovať vyšetrovanie

V dokumentoch je uvedené, že v kauze zmenky má prsty finančná skupina Penta. Teleki ja presvedčená, že Slovenská informačná služba posunula materiál na Generálnu prokuratúru, ktorá však v tejto veci nekonala tak ako jej vyplýva zo zákona.

Medializovaná komunikácia Mariana Kočnera s prvým námestníkom Generálneho prokurátora SR Petrom Šufliarskym nebola podľa názoru Teleki pravým dôvodom Šufliarskeho abdikácie. Snahou diskreditovať prokurátora prostredníctvom zverejnenej komunikácie bol v konečnom dôsledku zámer dosadiť na jeho miesto človeka, ktorý je loajálny Danielovi Lipšicovi a ktorý by kryl trestnú činnosť zločineckých skupín napojených na Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a ďalšie strany vládnej koalície, ktorá v rokoch 1998 až 2006 vládla na Slovensku.

Teleki ďalej uviedla, že odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara rok pred Šufliarskeho abdikáciou (po vražde Jána Kuciaka vroku 2018) súviselo so snahou určitých osôb a skupín - vrátane Penty - dosadiť svojich ľudí, ktorí budú ovplyvňovať vyšetrovanie kauzy zmenky a vraždy Kuciaka

Ernest Valko, zmenky a Lipšic

Novinárka spomenula aj zavraždeného právnika Ernesta Valka, ktorý disponoval dvomi zmenkami vystavenými na jeho meno Ághom a Kočnerom. Valkovi mala byť v prípade, že dôjde k skoršiemu doriešeniu sporu, respektíve dôjde predčasnej úhrade do desiatich rokov, vyplatená celková provízia 18-percent z ceny.

InfoVojna v súvislosti s Valkovou vraždou zverenila článok, kde sme sa odvolávali na informáciu novinárky Ľuby Lesnej. Tá vo svojm blogu uviedla, že rok pred Valkovým zatknutím počas leta 2005 jeho advokátsku kanceláriu vykradli. Páchateľom sa podarilo vypnúť elektrinu v celej Búdkovej ulici v Bratislave.

Ernesta Valka v roku 2006 počas ministrovania Daniela Lipšica obvilia z vydierania. Polícia po zatknutí Valka v roku 2006 vykonala u advokáta v jeho kancelárii domovú prehliadku, kde mu prezreli spisy aj počítače. Valko sa na tento zásah sťažoval, lebo polícia prezerala aj záznamy o jeho klientoch, na čo podľa právnika nemala oprávnenie. Prokuratúra obvinenie voči Valkovi neskôr zrušila. Advokát neskôr od ministerstva vnútra žiadal odškodnenie vo výške 1,6 milióna eur.

Známy právnik a bývalý predseda Ústavného súdu v ČSFR Ernest Valko bol za veľmi záhadných okolností zavraždený vo svojom dome v Limbachu 8. novembra 2010. Podľa Teleki lupiči, ktorí pred Valkovou vraždou vnikli do jeho domu, hľadali zmenky. Za zmienku stojí fakt, že advokátom jedného z obvinených je advokát Lipšic.

Valkov telefonát Pavlovi Hrušovskému

Približne dve hodiny pred vraždou Valko telefonoval vtedajšiemu predsedovi parlamentu a šéfovi KDH Pavlovi Hrušovskému. Podľa svedkyne, ktorá počula telefonát z hlasného odposluchu v Hrušovského kancelárii, Valko naliehavo žiadal Hrušovského o okamžité stretnutie. Hrušovský sa ale ospravedlnil, že už má program a dohodol si stretnutie s ním na druhý deň ráno, teda na utorok. Chcel Valko požiadať Hrušovskému, aby mu na ten večer poskytol svojich ochrankárov, ktorých mal pridelených ako predseda národnej rady? To sa môžeme už len dohadovať. Fakt, že Valko telefonoval približne dve hodiny pred zavraždením Hrušovskému, je zaznamenaný aj vo vyšetrovacom spise. Tieto informácie uviedla vo svojom blogu Ľuba Lesná.

Kto marí vyšetrovanie vraždy JUDr. Ernesta Valka?

Téme vraždy Ernesta Valka sa vo svojom blogu venoval aj bývalý riaditeľ Odboru vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti Jozef Šátek.

Prečítajte si jeho názor z roku 2010:

"Minister vnútra SR Daniel Lipšic a prezident PZ Jaroslav Spišiak nie sú orgány činné v trestnom konaní. Prvý je ústavným činiteľom, ministrom, povereným riadiť rezort ministerstva vnútra a druhý je štátnym zamestnancom, ministrom menovaným k riadeniu Policajného zboru. Ani jeden z nich nemá kompetenciu vstupovať akýmkoľvek spôsobom do procesu vyšetrovania, čiže trestného konania. Z tohto dôvodu je samotný proces vyšetrovania, ale aj zverejňovania jeho výsledkov, vo výlučnej kompetencii príslušných orgánov činných v trestnom konaní. V konkrétnom prípade vraždy JUDr. Ernesta Valka je to vyšetrovateľ, ktorému daný prípad bol pridelený a súčasne dozorový prokurátor, ktorým je podľa informácií Generálnej prokuratúry SR niektorý z prokurátorov Odboru osobitného určenia.

Mediálne vystúpenia ministra vnútra i policajného prezidenta v prípade vraždy JUDr. Ernesta Valka, ktorých obsahom bolo poskytovanie informácií oznamovacím prostriedkom o výsledkoch prebiehajúceho trestného konania preto vnímam ako porušenie výsostných oprávnení orgánov činných v trestnom konaní.

Ani závažnosť predmetného zločinu, ani potreba informovania verejnosti o tomto skutku nie je dôvodom porušovania zákonov. Ak niektorí z menovaných chce takéto informácie zverejňovať, je treba sa postaviť do čela vyšetrovacieho tímu v postavení vyšetrovateľa. Bolo by vhodné, aby v tejto situácii zasiahol dozorový prokurátor, ktorý má predmetnú trestnú vec pridelenú, keďže je všeobecným ochrancom zákonnosti a súčasne je zodpovedný za nerušený priebeh trestného konania. Najvhodnejší spôsob zachovania objektívnosti vyšetrovania a vylúčenia prípadného ohrozenia jeho priebehu a výsledkov neuváženým zverejnením nekompetentnými osobami je zriadenie špecializovaného vyšetrovacieho tímu na čele s príslušným dozorovým prokurátorom."

Exvyšetrovateľ Jozef Šátek navštívil miesto vraždy a zostavil pravdepodobný priebeh celej drámy. Viac v článku TU.

Viac zaujímavých súvislostí vrátane názoru dcéry Ernesta Valka si prečítajte v článku TU.

Kauzu zmenky ovplyvňujú cudzie tajné služby a mimovládky

Bývalý minister hospodárstva a exriaditeľ Markízy Pavol Rusko v relácii Informačná Vojna s Norbertom Lichtnerom kritizoval súdny proces a zaujatosť prokurátora Jána Šantu a advokáta Daniela Lipšica.

„Nie je dovolené vám to, čo vašej protistrane,“ komentoval dokazovanie aj v súvislosti so svedkami, ktorí pred súdom vypovedali.

Vo svojej obhajobe uviedol príklad, či fungujú a pôsobia na Slovensku ruskí alebo americkí agenti. V tejto súvislosti si tiež položil básnickú otázku, čo v našej krajine robia, keď vlajkovej lodi amerického mediálneho sveta hrozí, že bude platiť veľa peňazí.

„No chodia na squash, debatujú v kaviarni a hovoria si: Kokos to som zvedavý, ako to dopadne,“ prezentoval hypotetickú situáciu Rusko a dodal, že tak to teda určite nefunguje.

Viac v článku TU.

Podplácanie médií, americká ambasáda a mimovládky

Novinárka Teleki sa vyjadrila v podobnom duchu ako Rusko. „Majú v tom prsty tajné služby, americká ambasáda aj mimovládky,“ uviedla. Zároveň obvinila právneho zástupcu televízie Markíza Daniela Lipšica, že v rámci nákladov na obhajobu bolo zahrnuté aj podplácanie médií.

„Prvýkrát v slovenskej histórii niekto otvorene odprezentoval, že na PR vysolil 1,8 milióna a chce to zaplatiť od obžalovaného,“ vysvetlila Teleki.

„Keď som sa snažila vysvetliť, že sudca predvolávala svedkov o ktorých vedel, že neboli svedkami a nechcel predvolať svedkov ktorí o tom vedia, tak to normálny človek so zdravým rozumom nestrávi,“ poukázala novinárka na závažné procesné chyby v súdnom konaní.

Jeden z kľúčových svedkov navrhnutých obhajobou - americký znalec a forenzný chemik Gerry Laporte nemohol na súde začiatkom januára svedčiť v kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. Jeho posudok podľa obhajoby rozporuje tvrdenie obžaloby o termíne podpísania zmeniek.

Dôvodom Laporteho neprítomnosti bol fakt, že od decembra 2019 vstúpili do platnosti americké sankcie, v rámci ktorých bol Marian Kočner umiestnený na Magnitského zoznam. Ten zakazuje americkým firmám a fyzickým osobám s obžalovaným obchodovať.

Dôvod prečo sa novinárka zaoberá konaniami voči Kočnerovi: Dnes je to Kočner zajtra budete na rade vy

Jana Teleki ďalej vysvetlila, prečo sa aktívne venuje súdnemu procesu voči Marianovi Kočnerovi.

„Veľa z tých ľudí, ktorí sa momentálne podieľajú na konaniach voči Kočnerovi, podieľali sa na konaniach voči mne,“ uviedla príklad, keď bolo voči novinárke vedené konanie za anonymnú veršovanú satiru, kde si prokurátorka fatálnym spôsobom pomýlila paragrafy súvisiace s obvinením voči Teleki. Navyše jej rovnako ako v prípade Kočnera nebolo umožnené vypočuť ňou navrhnutých svedkov. Viac sa dozviete v článkoch Keď satira zabíja! TU a TU

„Rozdielom medzi mojim konaním a Kočnerovým je iba v jednom: To, čo donedávna páchali a sa snažili ututlať, teraz robia verejne a vo veľkom štýle,“ vysvetlila Teleki a uviedla príklad, keď „prokurátor Šanta sa postaví a povie: Aj keď to nie je zákonný spôsob, ale je to vo verejnom záujme,“ dodala a položila si otázku, čo je to verejný záujem v rámci súdneho konania.

„Ako môže prokurátor priznať, že konám nezákonne, ale je to v poriadku, lebo je to Kočner?,“ spýtala sa Teleki a varovala, že dnes je to Marian Kočner a zajtra to môže byť každý z nás.

Všetko vypláva na povrch - skôr či neskôr

Teleki ďalej vysvetľuje, že súčasné konanie v medializovaných kauzách zmenky TV Markíza a vražda Jána Kuciaka sa mnohí politici snažia využiť vo svoj prospech. „Smer-SD povedal, že Kočner musí byť odsúdený, pretože strana získa body tvrdením, že za našej vlády sa dostal do väzenia. Tzv. noví politici vedia, že je to svinstvo a vedia aj to, že skôr či neskôr to všetko vypláva na povrch. Ale do volieb to nesmie vyplávať na povrch. Voľby musíme vyhrať. Do volieb nesmie na povrch vyplávať ani to, ako to v skutočnosti bolo s vraždou Kuciaka,“ vysvetlila Teleki a dodala, že každá strana má nejaký dôvod.

Kto ovláda ministerstvo vnútra?

Teleki na otázku moderátora, či rezort vnútra ovláda strana Smer-SD uviedla, že teoreticky áno ale prakticky ministerstvo ovládajú ľudia prepojení na PS/Spolu a stranu Za ľudí exprezidenta Andreja Kisku. Ministerka vnútra Denisa Saková a premiér Peter Pellegrini podľa jej názoru lavírujú medzi Smerom-SD a liberálmi, pretože nevedia ako voľby dopadnú.

Novinár Daňo, jeho väzba a šéf NAKA Zurian

Jana Teleki sa taktiež vyjadrila k okolnostiam väzby Martina Daňa, do ktorej ho pred Vianocami poslal sudca Ján Golian, ktorý je kamarátom šéfa NAKA Zuriana. Objasnila súvislosť medzi odhaleniami Daňa týkajúce sa neštandardne nadobudnutých bytov šéfa NAKA Branislava Zuriana. Upozornila tiež, že Daňo mohol a môže mať záležitosti Zuriana oveľa závažnejšie informácie.

Penta a ďalšie oligarchistické skupiny financujú politické strany

Ohľadne financovania politických strán novinárka uviedla, že Penta financuje viaceré politické strany a nechce prísť o vplyv na štát, nakoľko vážnym spôsobom obchoduje so štátom.

Gorila a kauzy zmenky Markíza a vražda Kuciaka

Uvedené kauzy sa podľa Teleki týkajú a súvisia aj s kauzou Gorila a kšeftov za Dzurindovej vlády. Odvoláva sa pritom na dôkazy uvedené v spisoch SIS, ktorými novinárka disponuje. Teleki sa pre InfoVojnu vyjadrila, že plánovanie vraždy Kuciaka a kauza zmenky súvisia a výsluchmi počas vyšetrovania sa zistilo, že každý mal niečo zabezpečiť. Príkladom je, že následné protesty v spoločnosti mali byť podporované pomocou mimovládok. Bývalý novinár a exriaditeľ kontrarozviedky SIS Peter Tóth mal svojim konaním vyvolať v spoločnosti vhodné prostredie na to, aby podozrenie z vraždy Jána Kuciaka vyústilo do obžalovania Mariana Kočnera. Ďalšie prepojenia budú zverejnené v relácii Informačná Vojna s Norbertom Lichtnerom dňa 25. februára 2020, ktorá sa bude týkať vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Súvislosti podporené autentickými materiálmi Slovenskej informačnej služby, ktorých časť bola zverejnená a ktorých originály má Jana Teleki k dispozícii, nie je možné spochybniť.

Viac šokujúcich informácii od novinárky Teleki sa dozviete v relácie odvysielanej na InfoVojne 20. februára:

 

Autor: Tomáš Hlaváč

Zdroj: InfoVojna

 

Články súvisiace s tematikou:

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti