VIDEO: Zeman řekl, že má rád Srbsko a Srby, ale nikoli Kosovo

11.09.2019 | 01:02
  0
Český prezident také vyhlásil, že Kosovo není demokratický stát a zastal se Čechů zadržených v Kosovu před fotbalovým zápasem s transparentem na podporu Srbska.

Mám rád Srbsko a Srby, ale nikoliv Kosovo, řekl prezident Miloš Zeman v úterý v Bělehradu svému srbskému protějšku Aleksandaru Vučičovi, napsala agentura AP. Zeman přiletěl do Srbska na třídenní návštěvu a Vučić ho přivítal hned na letišti.

„Mám rád Srbsko a Srby,“ řekl Zeman podle agentury AP anglicky svému hostiteli. Pak tlumenějším hlasem dodal: „A nemám rád Kosovo.“ Prezident Vučić mu vzápětí poděkoval.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz ČTK, zda může prezidentův výrok potvrdit, uvedl, že „názor pana prezidenta na Kosovo je dlouhodobě kritický a názor na Srbsko dlouhodobě pozitivní“.

Zeman také TV Barrandov řekl, že Kosovo není demokratický stát a zastal se Čechů zadržených v Kosovu před fotbalovým zápasem s transparentem na podporu Srbska. „Srbsko má konflikty s Kosovem a já nezastávám názor, že by Kosovo bylo demokratický stát,” řekl prezident TV Barrandov před cestou do Bělehradu.

„Nyní se mohu odvolat na rozhodnutí haagského tribunálu, které označilo kosovského premiéra (Ramushe Haradinaje) za válečného zločince,” doplnil. Zvláštní tribunál v nizozemském Haagu ale ještě v této věci nerozhodl. Haradinaj byl zatím pro podezření ze zločinů za války v Kosovu v letech 1998 a 1999 k tribunálu pouze předvolán; po předvolání podal demisi.

Kosovo po rozpadu Jugoslávie patřilo Srbsku, v roce 2008 ale s podporou západních velmocí vyhlásilo nezávislost. Srbsko jej ovšem stále považuje za své území. Většina členských států OSN včetně České republiky samostatnost Kosova uznala, naopak některé země jako Slovensko, Španělsko, Rusko, Bosna a Hercegovina nebo Řecko nikoli.

Zeman se ke Kosovu vyjádřil v minulosti několikrát. „Veřejně jsem vystupoval proti odtržení Kosova, kritizoval jsem, že ČR uznala nezávislost Kosova a nyní svým způsobem sklízíme plody, které jsme zaseli. Bylo by pokrytecké tvrdit, že nezávislost Kosova je v pořádku a nezávislost Krymu je nemožná. Musíme každému měřit stejným metrem,“ řekl Zeman v březnu 2014.

O tři roky později při návštěvě Chorvatska řekl, že je pro euroatlantickou integraci na Balkánu, ale bez Kosova. V dubnu 2015 v rozhovoru pro srbský deník Večernje novosti uvedl, že uznání nezávislosti Kosova otevřelo Pandořinu skříňku a zahájilo nebezpečný proces překreslování hranic na celém světě. Zeman zopakoval, že on sám nezávislost Kosova neuznal, a tehdejšího kosovského vicepremiéra Hashima Thaçiho nazval válečným zločincem.

Zdroj: novinky.cz


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti