VIDEO: Zadržaný ukrajinský agent prezradil plány Kyjeva zmocniť sa Donbasu

20.02.2022 | 12:00
  14
Anton Matsanyuk, pracoval na colnom oddelení samozvanej DĽR a predtým na oddelení dohľadu republikovej polície. Pracovníci Ministerstva štátnej bezpečnosti DĽR ho zadržali 17. februára v prenajatom byte v Donecku.

V Doneckej ľudovej republike (DĽR) chytili ukrajinského agenta, ktorý hovoril o plánoch ozbrojených síl Ukrajiny násilne dobyť Donbas, informovala ruská verejnoprávna televízia Prvý kanál.

Ten muž sa volá Anton Matsanyuk, pracoval na colnom oddelení samozvanej DĽR a predtým na oddelení dohľadu republikovej polície. Pracovníci Ministerstva štátnej bezpečnosti DĽR ho zadržali 17. februára v prenajatom byte v Donecku.

Podľa kanála kurátor agentovi odporučil, aby odišiel do Šachterska alebo Torezu, ktoré sú bližšie k hraniciam.

„Doneck bude vystavený masívnemu delostreleckému ostreľovaniu a neodporúča sa tam byť vo viacposchodových bytových domoch, pretože môžete zomrieť,“ povedal sám Matsanyuk.

Muž je podozrivý aj z účasti na výbuchu auta šéfa Ľudových milícií DĽR Denisa Sinenkova. Upresňuje sa, že Matsanyuk informoval ukrajinskú rozviedku o svojom pohybe.

Okrem toho agent odhalil plán pre ukrajinské bezpečnostné sily na prepravu zbraní a výbušnín na Donbas.

„Oni (kurátori. – pozn. red.) povedali, že cez hranicu s Ukrajinou išlo nejaké auto , auto išlo cez Jelenovku, a on mi poslal údaje do WhatsApp messenger s uvedením auta, značky a ŠPZ a typu môžete si toto auto dôkladne prezrieť,“ povedal.

Podomácky vyrobené bomby sa plánovali inštalovať na dôležité miesta a Matsanyuk naverboval množstvo ľudí, aby vykonali teroristické útoky.

„Keď príde čas H, dostanú pokyn, aby umiestnili skrýše, v ktorých sú umiestnené IED, aby v budúcnosti boli tieto IED inštalované v kritických zariadeniach DĽR – to sú mosty, toto je dav ľudí, títo sú železničné priecestia, aj na trase prvých osôb republiky a vojenských kortešov,“ citoval Prvý kanál slová zadržaného.

Okrem toho Matsanyuk s odvolaním sa na svojho kurátora hovoril o nezákonnom preniknutí ukrajinských sabotérov na územie Bieloruska za účelom prieskumu priestoru cvičení Allied Resolve spojených s Ruskom.

Zhoršenie situácie v Donbase

Tento týždeň sa situácia na línii dotyku v Donbase vážne vyhrotila – Kyjev ignoruje všetky dohody dosiahnuté skôr, sústredil väčšinu armády na hraniciach s Doneckou a Luhanskou ľudovou republikou a pravidelne strieľa na milície, napr. s použitím zakázaných zariadení.

Zdroj: skspravy.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti