VIDEO: Z krátkodobého hľadiska nás čaká priškrtenie slobody. Neskôr narodení z toho budú nervózni, upozorňuje Václav Klaus

04.04.2020 | 15:10
  0
Nechcem veriť tomu, že by premiér Orbán, ktorý pomáhal zvrhnúť komunizmus v Maďarsku, usiloval o obmedzenie slobody. Na to ho poznám osobne príliš dobre, tvrdí Klaus.

"Z krátkodobého hľadiska nás čaká priškrtenie slobody," hovorí Václav Klaus v exkluzívnom rozhovore s Vladimírom Vokálom pre portál idnes.cz.

Podľa českého exprezidenta to prijme lepšie staršia generácia, neskôr narodení z toho budú nervózni.

Klaus tiež predpokladá, že česká ekonomika tento rok klesne možno o viac než 20 percent. Zároveň podporil hospodárske opatrenia vlády a vyjadril sa aj k posilňovaniu mocenskej pozície premiéra Viktora Orbána v Maďarsku.

"Priškrtenie slobody sa prejavuje rôzne. Nie je možné si zájsť na pivo, odísť do zahraničia," hodnotí situáciu bývalý prezident.

"Moja generácia je voči svetu pokornejšia, komunizmus nás to naučil, a preto prijímame reštrikcie s väčším porozumením," dodal.

"Oproti tomu mladšia generácia sa hnevá, ale je príliš mladá na to, aby sa trápila, pretože si myslia, že to ešte v živote doženú. Najhoršie na tom je stredná generácia. Tá zažila komunizmus v detstve a teraz im utekajú v čase obmedzenia najlepšie roky života. Preto sú z toho najviac nervózni."

Orbán iba rieši krízový scenár

"Nepoznám detailne situáciu v Maďarsku," hovorí exprezident v narážke na premiéra Viktora Orbána, ktorý podľa niektorých západných politikov smeruje svoju krajinu k autokracii.

"Vláda tam podľa mňa iba pripravila štát na krízový scenár, čo by mimochodom mal mať pripravené každý kabinet, teda keď napríklad nebude môcť zasadnúť parlament."

"A ak niekto chce hodnotiť maďarskú demokraciu podľa prípravy krízového plánu, tak to považujem za veľké zjednodušenie. Nechcem veriť tomu, že by premiér Orbán, ktorý pomáhal zvrhnúť komunizmus v Maďarsku, usiloval o obmedzenie slobody. Na to ho poznám osobne príliš dobre," tvrdí Klaus.

Pokles ekonomiky? Možno viac ako o 20 percent

Podľa Václava Klausa je príliš skoro na to robiť definitívne odhady vývoja hospodárstva v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

"Odhady sú v tejto chvíli nezmyselné. Na to nemáme dostatok informácií. Ale neveril som vlastným očiam, keď som zbadal predpoveď niekoľkých ekonómov, ktorí v súvislosti s koronavírusovou krízou hovorili o poklese rastu ekonomiky z dvoch na jedno percento."

"V tomto okamihu ide o hlúposť a nafúkanosť vynášať podobné súdy," odmieta podobné súdy Klaus.

"Osobne som najprv hovoril o niekoľko percentnom poklese, potom o poklese o 15 až 20 percent a teraz si hovorím, aby som nakoniec ešte s tými dvadsiatimi percentami nebol prílišným optimistom."

Česi sa správajú racionálne

Bývalý prezident hodnotil aj správanie českých občanov počas núdzového stavu.

"Povedal by som, že sa počas krízy správajú racionálne. Chvíľkové prednákupy rýchlo zmizli a teraz je všetko oveľa pokojnejšie. Samotnému sa mi stalo to, že keď som si išiel do obchodu kúpiť zubnú pastu, zauvažoval som, či si rovno nekúpim dve naraz. Ale nakoniec som nechcel pred predavačkou vyvolávať dojem nákupnej horúčky a kúpil som si iba jednu."

"Navyše ľudia pracujú, chodia do práce bez vážnejších výpadkov," chváli správanie Čechov Václav Klaus.

"Ekonomika vďaka tomu zatiaľ beží, funguje, a to by sme si mali pripísať k dobru."

Kroky vlády Andreja Babiša bývalý prezident rešpektuje.

"Vláda koná pod tlakom. Ľuďom, ktorí sa obávajú o svoju budúcnosť, chce pomôcť. Podobne konajú aj iné vlády po celom svete. Nechcem sa teraz dohadovať o detailoch, nie som v pozícii predsedu vlády. Dohadovať sa o výške rôznych druhov podpory cez klávesnicu osobného počítača, to by bola holá frajerina."

Babiša som nevolil, ale rešpektujme demokraciu

"Túto vládu som nevolil, nie je to moja krvná skupina," nadväzuje Klaus.

"Ale rešpektujem parlamentnú demokraciu, a v nej rozhoduje legitímne zvolená vláda a parlament. To, že sa niektorí vyvolení snažia tento stav narušiť, kritizujú vládu, že ich nepozýva na každé konanie, to ma popudzuje. Samozrejme, že nechválim všetko, čo vláda urobila, ale inak sa jednoducho spoločnosť riadiť nedá."

"V jednom som však kategorický," prichádza predsa len s kritikou. "Podľa vlády sa má situácia riešiť rozpočtovými výdavkami. To ja ako bývalý minister financií, ktorý prisahal na rašínovsku doktrínu, považujem za strašnú chybu. Nie je možné sa sústrediť na ďalšie zvyšovanie výdavkov. Krátkodobo vám za to ľudia budú tlieskať, ale dlhodobo to povedie k rozvratu našej finančnej sústavy."

"Jedinou cestou sú výdavkové škrty. A škrtať stále máme kde. Inokedy na to vlády nemajú odvahu, ale v dnešnej dobe k tomu majú ospravedlnenie, že sa to urobiť muselo. Tých možností je veľa: dajú sa zrušiť niektoré úrady, zoštíhliť inštitúcie. Táto situácia tomu nahráva," vyzýva Babišov kabinet, "pretože keď je v tejto dobe rad týchto úradov a inštitúcií zatvorených, tak si zrazu všetci uvedomujú, že nikomu nechýbajú, sú zbytočné."

Klaus sa v rozhovore zmienil aj o úlohe EÚ počas koronavírusovej krízy.

"Európsku úniu za jej dnešnú nečinnosť a nahé predvedenie toho, že ju vlastne na nič nepotrebujeme, zrazu kritizujú ľudia, ktorí ju predtým milovali. Teraz si za to sypú popol na hlavu."

"Považoval by som za ponižujúce to, aby sa človek môjho typu, ktorý nitku na Európskej únii nenechal suchú pred koronavírusom, púšťal do kritiky tejto inštitúcie. To by som nechal na tých, ktorí predtým únii bezhlavo verili," uzatvára Václav Klaus.

Pozrite si celý rozhovor bývalého českého prezidenta:

 

Zdroj: konzervativnyweb.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti