VIDEO: Vystúpenie Hegera a Lipšica, ktorý klame v priamom prenose a správa sa ako inkvizítor, len potvrdzuje obludnosť súčasného vládneho režimu

06.06.2021 | 20:38
  22
Predseda Smeru-SD Robert Fico je pripravený čítať správu SIS, ktorá podľa neho potvrdzuje dôkazy a hovorí o minimálne štyroch konkrétnych kauzách, kde dochádzalo k ovplyvňovaniu svedkov a manipulácii trestného konania.

Opozičný Smer-SD má podať v pondelok (7. 6.) návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO). Na nedeľnej tlačovej konferencii to povedal šéf strany Robert Fico. Avizoval, že by mohol na schôdzi k odvolávaniu Mikulca čítať údajnú uniknutú správu Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorú na neverejnej schôdzi čítal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Fico zároveň kritizoval vystúpenia premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) a špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica v nedeľnej diskusnej relácii.

Heger okrem iného pochválil orgány činne v trestnom konaní, že to dobre robia, že majú rozviazané ruky a že sa v podstate nič nedeje a že toto je ten právny štát. „On nevidí, že tu sa na dennej báze rozvracia právny štát? Nevidí, čo sa udialo 17. mája na schôdzke? Veď mu tam čítali správu s menami, konkrétnymi prípadmi a hovorilo sa tam aj o obrazových a zvukových záznamoch. Keby to bola normálna relácia, na aké som bol zvyknutý, tak by určite dostal otázku, koľko ste dali odmenu šéfovi Tiposu? Prečo neodpovedá predseda vlády, koľko nadelil Kaňkovi? Pýtam sa, čo robil predseda vlády v jednom priestore oproti starému hotelu Kyjev krátko po tlačovej konferencii po mimoriadnej schôdzi NR SR?,“ uviedol Robert Fico.

Zároveň kritizoval premiérove tvrdenia, že vláda koná promptne v boji s ochorením COVID-19. Poukázal na vysoké množstvo obetí pandémie. "Straší nás nemohúcnosť a nepripravenosť Hegera. Na každú otázku odpovedá plánom obnovy," povedal Fico s tým, že to znamená, že vláda nebola pri svojom nástupe pripravená.

Po predsedovi vlády bol v diskusnej relácii špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, samozrejme bez oponentúry moderátora a potvrdil tak, že do relácie prišiel ako politik, nie ako prokurátor. Robert Fico na túto reláciu rovnako reagoval: „Nerád by som poučoval pána Lipšica, ale musím to urobiť. Nemôžete sa správať ako inkvizítor. Úlohou prokurátora je zberať a vyhodnocovať dôkazy a informácie tak v prospech, ako aj v neprospech podozrivých a všetky informácie starostlivo prešetrovať a starostlivo s nimi nakladať. Oznámil nám teda, že všetko je v poriadku, nič sa nedeje, bolo nejaké stretnutie 17. mája na SIS, kde on nič nepočul a nič nevidel. Podľa neho neexistujú dôvody o manipulácii trestných konaní. Vraj je iba jedna SMS, ktorá popisovala stav po výsluchu a nie pred výsluchom daného svedka. A že dôkazná situácia vo vzťahu k D. Kováčikovi je tak skvelá, že už to ide na súd a na tom súde mu dajú trest.“

Lipšic dnes klamal v priamom prenose, keď povedal, že o tom, či je osoba väzobne stíhaná rozhoduje výlučne súd. Čo však nie je pravda, v prípravnom konaní môže prokurátor prepustiť človeka z väzby. Lipšic sa však týmto zbavuje zodpovednosti, keďže je inkvizítor. Klamal aj v tom, že okrem tej SMS, ktorú zverejnil SMER - SD, nič iné nie je. Klamal, pretože pred poslancami NR SR na mimoriadnej schôdzi vystúpil šéf Slovenskej informačnej služby a povedal, že všetko to, čo bolo povedané je zadokumentované, verifikovateľné a procesne použiteľné.

Fico vyhlásil, že úlohou špeciálneho prokurátora je chrániť zákonnosť v štáte, nemôže sa správať ako inkvizítor. Skonštatoval, že jeho úlohou je zbierať dôkazy v prospech aj v neprospech podozrivých osôb.

"Budem pokojne čítať správu, tú správu, ktorú prečítal v Národnej rade SR pán predseda Kollár," povedal Fico. Správa podľa neho potvrdzuje dôkazy a hovorí o minimálne štyroch konkrétnych kauzách, kde dochádzalo k ovplyvňovaniu svedkov a manipulácii trestného konania. Je podľa neho evidentné, že vo väzbe sedia ľudia bez dôkazov na základe krivých obvinení. "Sme za prešetrenie vecí normálnym spôsobom, aby boli tí ľudia na slobode a mali možnosť sa brániť," dodal Fico.

Predseda parlamentu má po podaní návrhu schôdzu zvolať do siedmich dní. Odvolávať Mikulca chce opozícia v súvislosti so situáciou v silových zložkách. Na odchod z funkcie ho už vyzvali aj nezaradení poslanci z mimoparlamentného Hlasu-SD. Mikulec dôvod na odchod nevidí.

Podľa podpredsedu strany Ľuboša Blahu premiér ignoruje realitu, keď tvrdí, že to nie je nič nezvyčajné, ako sme zvládli pandémiu. Nie je v poriadku, keď mafia vládne Slovensku a ovláda políciu, čo je situácia podľa správy Slovenskej informačnej služby, pričom Heger stále tvrdí, že je to v poriadku, že to je očista. Podľa neho potrebujeme zdravú diskusiu a hovoriť aj o zlyhaniach vlády.

„Z jednej strany majú ministra zdravotníctva aj ministra financií a oni sa nevedia dohodnúť, či dať Sputnik aj ľuďom nad 60 rokov. V celom svete sa očkujú seniori, na Slovensku majú seniori najväčší záujem o ruskú vakcínu, ale im to zakážeme, aby sme mohli povedať, že Sputnik je na Slovensku nepopulárny. Robí to minister zdravotníctva, proti ktorému bojuje šéf jeho strany Matovič,“ uviedol.

Zároveň upozornil, že podáva trestné oznámenie na komentátora denníka SME Petra Schutza za porušovanie zákona a ústavy za výrok, že „znevýhodnenie nezaočkovaných by malo byť brutálne, aby bolesťou až zavýjali“, aby sme takúto diskusiu zastavili už v zárodku.

Zdroj: spravy.rtvs.sk / InfoVojna / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti