VIDEO: Vládna koalícia neumožní referendum o predčasných voľbách. Koaličná rada strán OĽaNO-SaS-Za ľudí-Sme rodina zablokovala rokovanie o zmene ústavy

14.12.2021 | 10:10
  9
Občania Slovenskej republiky nemôžu v plebiscite rozpustiť parlament. Zmeniť to môžu poslanci NR SR zmenou Ústavy SR.

Koalícia neumožní referendum o predčasných voľbách. Podmienkou, aby sa mohlo konať, je zmena ústavy. Tú však koaličná rada na nedeľnom (12. 12.) rokovaní zablokovala.

Ľud nemôže v hlasovaní rozpustiť parlament, ibaže by poslanci zmenili ústavu. Prelomové rozhodnutie Ústavného súdu SR v júli spečatilo osud petičných hárkov a spustilo lavínu politických vyhlásení.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v jednom z nich sľúbil spraviť nápravu. Jedna vec sú sľuby, druhá politická a parlamentná realita. Zmenu ústavy polroka blokovalo ustanovenie rokovacieho poriadku, 29. decembra však táto lehota uplynie. Opozícia sa preto začala Kollára pýtať, kde je jeho návrh zákona.

Organizátori referenda vidia ďalšie kroky rôzne. Predseda Smeru-SD Robert Fico avizuje, že sa opäť chystá do ulíc. Nie je vylúčené, že tentoraz už bez Petra Pellegriniho (Hlas-SD).

„Neveríme vládnej koalícii, že má úprimnú snahu zmeniť ústavu. O to viac je teraz aktuálne začať zbierať podpisy a vyvolať súčasne dve petičné akcie. Jedna sa bude týkať zmeny ústavy a potom bude druhá petičná akcia, ktorá sa bude týkať výhradne parlamentných volieb,“ povedal Fico.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zdroj: spravy.rtvs.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti