VIDEO: Vláda vyhadzuje desiatky miliónov eur na testy & vakcíny a Matovič na drzovku prizná, že na koronavírus zaberá vitamín C, D, zinok a Isoprinosine

20.02.2021 | 20:20
  28
Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) hovorí o vitamínoch ako účinnom lieku proti ochoreniu Covid-19.

Matovičova vláda vyhadzuje na jednej strane desiatky miliónov eur na testy a vakcíny a na strane druhej premiér počas tlačovej besedy 19. februára priznal, že na koronavírus zaberá vitamín C, D, zinok a Isoprinosine.

Vláda napriek permanentnej hystérie ohľadne koronavírusu nebola schopná od jari minulého roka zabezpačiť do každej domácnosti balíček vitamínov potrebných na posilnenie imunity obyvateľov Slovenska. Namiesto toho vynakladá desiatky miliónov eur na kúpu antigénových testov a vakcín.

Ambulantní lekári
 vyzývajú ministerstvo zdravotníctva okamžite zabezpečiť lieky na COVID-19

Ministerstvo zdravotníctva SR má pre pacientov okamžite zabezpečiť lieky na ochorenie COVID-19. Výzvu rezortu adresoval Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP), ktorý upozorňuje na aktuálny alarmujúci stav mantinelov liečby pacientov s koronavírusom. Informáciu priniesol portál Pravda.

Pacienti pozitívne testovaní na COVID-19 sa stále častejšie sťažujú lekárom, že sa nevedia dostať k liekom, ktoré im lekári predpísali a odporučili. Lieky ako napríklad Ivermectín, Isoprinosine, Inomed, či Favipiravir totiž nie sú v lekárňach dostupné. Čoraz častejšie sú pritom verejne, mediálne a odborne prezentované ako lieky odporúčané a používané na podpornú liečbu ochorenia COVID-19.

"Považujeme za nekorektné, ak ministerstvo zdravotníctva opakovane apeluje na ambulantných lekárov, aby liečili pacientov na ambulanciách tak, aby nechodili v zanedbanom zdravotnom stave do nemocníc, pričom však štát nedokáže zabezpečiť potrebnú dostupnosť farmakoterapie pre zvládnutie účinnej COVID-liečby,“ uviedla prezidentka ZAPu Zuzana Dolinková.

Ambulancie robia podľa nej všetko preto, aby bola zachovaná funkčnosť ambulantnej starostlivosti, ktorá drží prednemocničnú starostlivosť a odkláňa nápor pacientov na nemocnice.

"Aké lieky a akú liečbu majú ambulantní lekári v primárnom kontakte s pacientom indikovať, ak potrebné lieky nie sú bežne dostupné?“ pýta sa Dolinková.

„Ministerstvo zdravotníctva vydalo povolenie na terapeutické použitie lieku Colchicum-Dispert, tbl obd 20×0,5 mg na včasnú liečbu ochorenia COVID-19,“ uviedla v reakcii hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Tento liek sa momentálne dováža na Slovensko a mal by byť dostupný v počte 10-tisíc kusov. Eliášová doplnila, že na ostatné uvedené lieky ministerstvo nevydalo povolenie na terapeutické použitie pri ochorení COVID-19, nakoľko nebola takáto požiadavka od hlavných odborníkov. „V nemocniciach sú k dispozícii na liečbu po odporučení lekárom napríklad aj lieky s účinnou látkou Remdesivir alebo Ivermectin,“ dodala.

Až 80 % pacientov má vďaka užívaniu vitamínu D ľahší priebeh ochorenia Covid-19

Pred Covid-19 neochráni, ale môže výrazne dopomôcť k tomu, aby človek neskončil v nemocnici a nezomrel. Vyzerá to tak, že vitamín D naozaj pomáha zvládať toto ochorenie ľahšie. Hovorí o tom aj najnovšia štúdia, ktorá skúmala účinnosť kalcidiolu – vitamínu D3 – na viac ako 551 prijatých pacientoch v nemocnici Hospital del Mar v Barcelone.

Zistilo sa, že u pacientov, ktorým sa podávali dávky vitamínu D, bola o 80-percent nižšia pravdepodobnosť, že budú vyžadovať hospitalizáciu na jednotke intenzívnej starostlivosti a priebeh ochorenia bol tak ľahší.

Z 551 pacientov liečených vitamínom D tak bolo prijatých na JIS iba 30, čo predstavuje približne 5,4 %. Naopak, v druhej skupine, ktorej kalcidiol podávaný nebol, liečbu na jednotke intenzívnej starostlivosti vyžadovalo až 80 pacientov z 379, čiže 20 %.

Lekári z Barcelony tiež dospeli k záveru, že podávaním kalcidiolu sa znížila úmrtnosť až o 60 %.

Štúdia zatiaľ nebola recenzovaná, avšak nejedná sa o prvé zistenie podobného druhu. Už v novembri minulého roku vedci z University of Boston publikovali štúdiu, podľa ktorej hospitalizovaní pacienti, ktorí mali dostatok vitamínu D v organizme, mali výrazne nižší podiel komplikácií pri ochorení COVID-19, ako napríklad bezvedomie, hypoxia (keď telu chýba kyslík) a napokon aj smrti.

V krvi tiež mali nižšiu koncentráciu zápalového markeru a vyšší počet lymfocytov, teda imunitných buniek. Vedci vtedy prišli so zistením, že ľudia s dostatkom tohto vitamínu majú až o 51 % nižšiu šancu, že sa u nich rozvinie ochorenie COVID-19.

Vitamín D však nezabráni koronavírusu napadnúť tvoje telo, no podporí imunitu, a vďaka tomu máš zvýšenú šancu prežiť vírusové ochorenia. Nedostatkom vitamínu D trpia obvykle starší ľudia a ľudia s tmavšou pleťou, vrátane černochov a hispáncov. Najmä v USA sú tieto skupiny najviac ohrozené koronavírusom. Informoval portál Startitup.

Súkromná firma sa rozhodla dodať ročné balenie vitamínu D do každej domácnosti

Spoločnosť s nórskymi koreňmi vyrábajúca výživové doplnky sa rozhodla pre netradičný krok dodaním vitamínu D do každej rodiny na Slovensku. Verejnú službu na zlepšenie imunity občanov tak namiesto vlády a ministerstva zdravotníctva plní paradoxne súkromná sféra.

„Sme na trhu už pätnásty rok a darí sa nám. Získali sme pozíciu absolútneho lídra v predaji omega – 3 mastných kyselín v Česku a na Slovensku. Za tento úspech sme našim zákazníkom vďační a cítime voči spoločnosti určitý morálny záväzok za tento úspech. Preto sme sa v týchto náročných časoch rozhodli podať ľuďom pomocnú ruku a do každej domácnosti na Slovensku darovať ročné balenie vitamínu D zadarmo.“ hovorí riaditeľ spoločnosti Martin Kozelský. Viac v článku TU.

Zdroj: YouTube / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti