VIDEO: V súčasnosti sa nezvratne vytvára spravodlivejší systém multipolárnych vzťahov medzi štátmi založený na dôslednom dodržiavaní medzinárodného práva. Niektoré štáty sa nechcú zmieriť so stratou svojej dominancie a snažia sa udržať nespravodlivý unipolárny model, vyhlásil Putin

01.07.2022 | 11:40
  0
Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin vo svojom prejave na Petrohradskom medzinárodnom právnom fóre vyhlásil, že pod rúškom takzvaného poriadku založeného na pravidlách a ďalších pochybných koncepciách sa USA snažia kontrolovať a riadiť globálne procesy podľa vlastného uváženia.

„Multipolárny systém medzinárodných vzťahov sa aktívne vyvíja. Tento proces je nezvratný, odohráva sa nám priamo pred očami a vo svojej podstate je objektívny,“ uviedol ruský prezident Vladimir Putin vo svojom prejave na Petrohradskom medzinárodnom právnom fóre v Petrohrade.

„Postoj Ruska a mnohých ďalších krajín je taký, že tento demokratickejší a spravodlivejší svetový poriadok by mal byť založený na vzájomnej úcte a dôvere, ako aj, samozrejme, na všeobecne akceptovaných princípoch medzinárodného práva a Charty OSN,“ zdôrazni šéf Kremľa, ktorý koncom februára vyslal ruské vojská na Ukrajinu.

Putin vyzdvihol formát petrohradského fóra, pričom povedal, že „ani tie najvyspelejšie komunikačné technológie nikdy nenahradia priamy dialóg a osobné stretnutia“.

Rusko je otvorené dialógu o nešírení jadrových zbraní, tvrdí Putin

Moskva je podľa Vladimira Putina otvorená dialógu o strategickej stabilite a nešírení zbraní hromadného ničenia. Ruský prezident to vyhlásil na medzinárodnom právnickom fóre v Petrohrade a text jeho video vystúpení vo štvrtok (30. 6.) zverejnil Kremeľ.

Podľa Putinovho úradu sa však teraz rozhovory s Washingtonom o tejto otázke nechystajú. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok vyhlásil, že medzi Rusko a Západ sa spúšťa nová železná opona.

Moskva aj Washington napriek ruskej invázii na Ukrajinu zdôrazňujú dôležitosť udržiavania komunikácie v otázke jadrových zbraní. Obe krajiny sú zďaleka najväčšími jadrovými veľmocami na svete. Spolu majú k dispozícii odhadom 11 000 jadrových hlavíc.

„Rusko je otvorené dialógu o zabezpečení strategickej stability, o zachovaní režimov nešírenia zbraní hromadného ničenia a o zlepšení situácie v oblasti kontroly zbraní,“ povedal Putin.

Rozhovory medzi Putinom a Bidenom neprebiehajú

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však neskôr potvrdil, že od začiatku ruského vojenského zásahu na Ukrajine, teda od konca februára, sa neuskutočnil žiadny priamy kontakt medzi Putinom a jeho americkým náprotivkom Joom Bidenom.

Na otázku, či sa chystajú rozhovory medzi oboma krajinami o strategickej stabilite, Peskov odpovedal: „Bohužiaľ, zatiaľ neexistujú žiadne skutočné plány v tejto oblasti..“

Putin povedal, že akékoľvek úsilie ohľadom rozšírenia kontroly zbraní by vyžadovalo „dôkladnú spoločnú prácu“. To by mohlo viesť aj k zabráneniu opakovaniu „toho, čo sa dnes deje na Donbase“.

Putin pritom tvrdí, že Rusko vpadlo na Ukrajinu, aby ochránilo etnicky ruské a ruskojazyčné obyvateľstvo pred prenasledovaním zo strany Kyjeva. Teraz tieto slová podľa agentúry Reuters zopakoval a obvinil Ukrajinu zo „zločinov proti ľudskosti“.

Ukrajina a Západ to vidia inak

Ukrajina a Západ tvrdenia Moskvy odmietajú. Ruskú inváziu považujú za nevyprovokovaný akt agresie, ktorej cieľom je zmocniť sa ukrajinského územia a zvrhnúť prezidenta Volodymyra Zelenského.

Ruský prezident v prejave na petrohradskom fóre ďalej uviedol, že v súčasnosti sa „nezvratne“ vytvára „spravodlivejší“ systém multipolárnych vzťahov medzi štátmi. Ten je „založený na dôslednom dodržiavaní medzinárodného práva“ a zachováva „kultúrnu a civilizačnú rozmanitosť ľudstva“.

„Niektoré štáty sa nechcú zmieriť so stratou svojej dominancie na svetovej scéne a snažia sa udržať nespravodlivý unipolárny model. Pod rúškom takzvaného poriadku založeného na pravidlách a ďalších pochybných koncepciách sa snaží kontrolovať a riadiť globálne procesy podľa vlastného uváženia,“ dodal Putin s tým, že prospech z tohto stavu má iba jedna krajina – Spojené štáty.

Podľa Putina sa práva ostatných aktérov ignorujú a základný princíp „nedeliteľnosti bezpečnosti“ sa vykladá selektívne. Protiruské sankcie uvalené Západom v súvislosti s inváziou na Ukrajinu označil za „nelegitímne“ a „bezprecedentné“.

Šéf ruskej diplomacie Lavrov vo štvrtok povedal, že medzi Ruskom a Západom vzniká nová „železná opona“. „Prakticky už sa to deje. Len nech sa správajú opatrne,“ poznamenal Lavrov na adresu západných krajín.

Ruské rozhodnutie poslať tisíce vojakov na Ukrajinu si vynútilo pretvorenie zahraničnej, obrannej a bezpečnostnej politiky európskych krajín a posilnilo protiruské nálady naprieč kontinentom.

Príhovor Vladimira Putina v ruskom jazyku s anglickými titulkami:

Zdroj: trend.sk / spravy.rtvs.sk / YouTube / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti