VIDEO: V Köthene po smrti Nemca rastie napätie a opäť sa protestovalo. Úrady uväznili dvoch Afgancov

11.09.2018 | 09:27
  0
Obaja podozriví vo veku 18 a 20 rokov prišli do Nemecka ako utečenci bez sprievodu rodičov.

Mesto Köthen v nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko bolo v pondelok večer dejiskom ďalšej protestnej akcie v reakcii na úmrtie 22-ročného Nemca po víkendovom konflikte s najmenej dvoma Afgancami.

Míting v centre mesta ohlásil krajinský poslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Hannes Loth s tým, že očakáva na nej účasť asi troch stoviek osôb.

Po minúte ticha prešlo mlčky ulicami mesta na miesto osudného konfliktu napokon asi 600 demonštrantov. Polícia bola v pohotovosti. Ešte pred pochodom dala najavo svoju prítomnosť aj jazdná polícia. K dispozícii na prípadné nasadenie bolo pripravených asi 900 príslušníkov policajného zboru a na použitie aj vodné delá.

Len asi 120 minút pred avizovanou protestnou akciou vzplanuli na verejnom parkovisku v meste viaceré osobné automobily.

Keď dorazili do lokality alarmovaní hasiči, vozidlá už takmer vyhoreli. Hovorkyňa polície pre internetové vydanie denníka Bild potvrdila, že kompetentní skúmajú prípadné súvislosti s večernou akciou.

Doterajšie vyšetrovanie kauzy ukázalo, že v noci na nedeľu došlo na ihrisku v Köthene k hádke medzi najmenej dvoma občanmi Afganistanu a najmenej dvoma nemeckými občanmi, na ktorého konci zomrel 22-ročný Nemec. Príčinou jeho úmrtia bolo podľa oficiálnych zdrojov zlyhanie srdcovej činnosti.

Z výsledkov pitvy vyplýva, že príčinou úmrtia neboli zranenia, ktoré Nemec utŕžil pri konflikte, uviedla podľa tlačovej agentúry DPA krajinská ministerka spravodlivosti Anne-Marie Kedingová.

Prokuratúra však upozornila, že stav vyšetrovania ešte neumožňuje zverejnenie ďalších podrobností.

Obaja podozriví vo veku 18 a 20 rokov prišli do Nemecka ako utečenci bez sprievodu rodičov. Staršieho z dvojice mali podľa sasko-anhaltského krajinského ministra vnútra Holgera Stahlknechta deportovať do vlasti už pred niekoľkými mesiacmi, čo však znemožnil fakt, že ho prokuratúra vyšetrovala pre iný prípad ublíženia na zdraví.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti