VIDEO: V kauze odsúdenia Rostasa za citovanie výrokov národných dejateľov nejde o Rostasa, ale o existenciu Slovenskej republiky a jej samostatnosti: „Štátne orgány útočia na samotný štát!“

20.11.2021 | 08:45
  8
Exminister spravodlivosti a bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin reagoval na odsúdenie novinára a vydavateľa Tibora Eliota Rostasa Najvyšším súdom SR za hanobenie židov. Podľa jeho názoru tu ide o organizovanú infiltráciu sorošovských štruktúr do justičných zložiek s cieľom útočiť na štát ako taký a jeho podstatu.

Šéfredaktora Zem&Vek Tibora Eliota Rostasa koncom októbra odsúdil Najvyšší súd SR za hanobenie židov, keď ako novinár citoval vo svojom článku výroky slovenských dejateľov na peňažný trest vo výške 4000 eur. Pokiaľ by ho nezaplatil, išiel by do väzenia na tri mesiace. Obhajca avizoval, že voči verdiktu podajú dovolanie. Rovnako, že jeho klient nezaplatí a pôjde radšej na výkon trestu.

Podľa obžaloby v máji 2017 zverejnil Rostas v časopise článok s názvom Klin Židov medzi Slovanmi, v ktorom uviedol citácie na adresu židov, ktoré pripisuje historickým osobnostiam ako Matej Bel, Andrej Kmeť, Jozef Miloslav Hurban alebo Svetozár Hurban Vajanský, v ktorých vyjadrovali negatívne postoje k židovskej komunite.

Podľa prokuratúry tým uvádzal do obehu a rozširoval extrémistické materiály a spáchal takýto čin verejne. Ďalej verejne hanobil skupinu osôb pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu alebo pre ich náboženské vyznanie. Zároveň podľa prokuratúry verejne podnecoval k nenávisti voči skupine osôb pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu a náboženské vyznanie.

„To, čo nájdeme v historických spisoch od najväčších slovenských dejateľov, by si dnes bez sociálnej a mediálnej smrti nemohol dovoliť napísať nikto. Ba dokonca zákony, ktorým sme dovolili, aby nad nami vládli, by nás priviedli až k samotnému vylúčeniu zo spoločnosti,“ napísal napríklad v článku.

Rostas v decembri 2019 pred súdom deklaroval svoju nevinu s tým, že pri písaní článku využil exaktné citácie historických osobností. Zdôraznil tiež, že v článku vyzýval k solidarite a vzájomnosti národov a odmietol akékoľvek výzvy k nenávisti.

„Rostas prvý právoplatne odsúdený občan Slovenska za citáciu výrokov Ľudovíta Štúra nášho národného buditeľa a tvorcu nášho spisovného jazyka. Ide o jeden z ďalších krokov na ceste likvidácie slovenskej štátnosti,“ komentoval bývalý minister spravodlivosti Štefan Harabin vzápätí bezprecedentné rozhodnutie Najvyššieho súdu SR.

Harabin sa k tejto kauze najnovšie vyjadril v rozhovore pre ZVTV, kde uviedol, že ide o organizovanú infiltráciu sorošovských štruktúr do justičných zložiek s cieľom útočiť na štát ako taký a jeho podstatu.

Viac vo videu:

Zdroj: YouTube ZVTV / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti