VIDEO: V kameňolome pri Devíne našli bývalého šéfa Vojenskej spravodajskej služby obeseného so zviazanými rukami. Na miesto prišiel medzi prvými Lipšic

27.01.2022 | 11:00
  21
Podľa zistení TV JOJ o exriaditeľa vojenskej rozviedky Petra Bučku mala NAKA mať záujem už dlhší čas. Mŕtvy je zrejme od pondelka. Zistenia televízie postupne odkrývajú prítomnosť vyšetrovateľov NAKA, aj špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica v kameňolome pri Devíne, kde obeseného našli. 

Smrť bývalého riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby Petra Bučku vyšetruje Národná kriminálna agentúra ako podozrenie z úkladnej vraždy. Pre TASR to potvrdila Andrea Dobiášová z Prezídia Policajného zboru. Na prípad upozornil portál noviny.sk.

"Môžeme potvrdiť, že predmetnú trestnú vec vyšetruje vyšetrovateľ NAKA ako podozrenie z úkladnej vraždy. Vo veci bola nariadená pitva. Vzhľadom na súčasné štádium trestného konania nie je možné zatiaľ poskytnúť bližšie informácie," priblížila Dobiášová.

Mŕtveho muža v kameňolome Slovenského vodohospodárskeho podniku v Bratislave pri Devíne mal nájsť okoloidúci psičkár ešte v utorok popoludní.

Portál noviny.sk uvádza, že telo viselo na strome pri neďalekom jazere. Bučka mal zviazané ruky. To je podľa Denníka N dôvod, pre ktorý NAKA prípad vyšetruje ako podozrenie z úkladnej vraždy.

Na miesto prišiel okrem vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Prokuratúra sa k tejto téme nevyjadruje. "Vzhľadom na to, že v súčasnosti v tejto veci vykonáva úkony vyšetrovateľ NAKA, nebudeme sa k nej vyjadrovať," uviedla pre TASR hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Podľa zistení TV JOJ o exriaditeľa vojenskej rozviedky Petra Bučku mala NAKA mať záujem už dlhší čas.

Polícii so zabezpečením miesta nálezu mŕtveho muža pomáhali bratislavskí hasiči. Pre aké dôvody NAKA preveruje úmrtie bývalého vysokopostaveného vojenského funkcionára, zatiaľ nie je známe. Na mieste nájdeného tela vyšetrovacie orgány zotrvali do skorých ranných hodín. 

Generálmajor Bučka zastával funkciu riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby v rokoch 1998 - 1999. 

"S príchodom Mikuláša Dzurindu a nového vetra zahraničnej a bezpečnostnej politiky Slovenska ukončil pán Bučka svoje pôsobenie vo vojenskom spravodajstve. Od tohto momentu neparticipoval na činnosti vojenského spravodajstva vôbec, ale evidovali sme z rôznych informácií, že sa pohybuje v blízkosti skupiny okolo pána Jahnátka a pána Bödöra," uviedol v reakcii minister vnútra Jaroslav Naď.

"Tých úmrtí ľudí, ktorí sa hýbali okolo pána Bödöra v minulosti, nám nejako pribúda a to si treba tiež všímať," dodal.

V minulosti po odchode z armády do zálohy pôsobil Bučka ako vedúci služobného úradu ministerstva hospodárstva, či poradca ministra obrany.

Minister vnútra Roman Mikulec sa vzhľadom na uskutočňované vyšetrovanie nechcel k prípadu bližšie vyjadrovať. Bučku poznal počas jeho pôsobenia vo vojenskom spravodajstve, odvtedy sa nestýkali. "Ja som s ním približne 20 rokov neriešil absolútne nič, neboli sme v žiadnom kontakte," povedal. Vie o ňom, že pracoval aj na ministerstve hospodárstva.

Zásadná informácia, ktorou TV JOJ disponuje je tá, že predpokladaný dátum usmrtenia Petra Bučku mal byť predbežne stanovený na pondelok 24. januára 2022. Telo našiel okoloidúci psíčkar až na druhý deň (25.1.).

Reportáž TV JOJ:

Kto bol Peter Bučka? Na exriaditeľa Vojenskej spravodajskej služby si spomína exminister hospodártstva a pôdohospodárstva Jahnátek

Začínal ako profesionálny vojak. Armáda si ho ako 26-ročného vytipovala ako vhodného adepta na špióna. „Po špeciálnej príprave sa stal Bučka príslušníkom spravodajskej správy generálneho štábu ministerstva obrany,“ zistila pred 14 rokmi o Bučkovi Markíza s tým, že v roku 1985 ho pod krytím diplomatického pracovníka vyslali na Československé veľvyslanectvo do  Washingtonu, kde sa mal stretnúť aj s podnikateľom J. Širokým.

„Vašou hlavnou náborovou úlohou bude získať jedného agenta s možnosťou dodávať materiály z  vojenskej oblasti,“ píše sa v  zväzkoch ŠTB. Američania ho však vďaka jeho manželke odhalili. V  štruktúrach ministerstva obrany bol až do roku 2005, vrcholom jeho kariéry bola zrejme funkcia šéfa vojenských tajných. Pracoval aj ako vedúci služobného úradu ministra Ľubomíra Jahnátka.

Ako si na pána Bučka spomínate?

- Robil mi na rezorte šéfa služobného úradu, pokladám ho a pokladal som ho za veľmi slušného človeka, veľmi rozhľadeného a organizačne schopného. Myslím si, že si vôbec nezaslúžil takúto smrť, ak je teda pravda, že ho našli obeseného.

Netušíte, čo sa mohlo stať, alebo kto mohol mať prípadne záujem na jeho odstránení?

- To neviem, my sme sa v podstate od roku 2010 nevideli, netelefonovali sme si, a úplne sme zostali bez kontaktu.

Pán Bučka o vás hovoril, že ste boli spolužiaci.

- Nechodili sme spolu do triedy, ale boli sme v jednom ročníku. Peter bol jeden vynikajúci futbalista, bol kapitánom dorastu AC Nitra a hrával aj za federálny výber dorastencov.

Vedeli ste o pánovi Bučkovi, že bol za komunizmu agentom vojenskej rozviedky?

- Pokiaľ viem, zo školy odišiel na federálne ministerstvo zahraničných vecí a tam sa potom dostal myslím do kontrarozviedky. Ale podľa mňa to bol v prvom rade schopný človek. Veľmi dobre mu to kombinovalo.

Zdroj: postoj.sk / noviny.sk / cas.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti